Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Акценти уряду


20.12.2017

Як ми вже повідомляли, Асоціація міст України в рамках проекту USAID «ПУЛЬС» провела 11-12 грудня 2017 року у Києві Національний прес-клуб реформ «Децентралізація: підсумки та досягнення 2017 року, завдання на наступний рік». 
Під час цього заходу журналісти регіональних ЗМІ зустрілися з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, головою Асоціації міст України Віталієм Кличком, спілкувалися з виконавчим директором АМУ Олександром Слобожаном, аналітиком АМУ з питань освіти Людмилою Мозговою, аналітиком АМУ з питань ЖКГ Олегом Гарником. Журналісти також побували на екскурсії до Будинку уряду та взяли участь у презентації платформи «Єдиний голос» у прес-центрі КМУ.
Увазі читачів «Сільських новин» – основні тези виступу Володимира Гройсмана.
СЕРЕДНЯ ЗАРПЛАТА – 10 ТИСЯЧ
3-відсоткове зростання економіки України у 2018 році принесе до Державного бюджету 400 млрд. гривень. Це дозволить наповнити бюджет без збільшення податків.
 «Пріоритети залишаються незмінними: безпека і оборона, дороги, інфраструктура, енергоефективність, підтримка агросектору, розвиток експорту, освіта, охорона здоров’я», – зазначив Гройсман. – Уряд заклав на наступний рік мінімальну зарплату в розмірі 3723 гривні. Далі будемо дивитися, якщо економіка дасть змогу – будемо піднімати. Але ще одне питання – довести середню зарплату в країні в 2018 році до 10 000 гривень».
ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ ЗІ ШКОЛИ
Цю думку на початку розмови висловив прем’єр-міністр. І на підтвердження своїх слів неодноразово наводив приклади конкретної турботи уряду про освітян. Зокрема, у наступному році видатки зведеного бюджету для освіти зростуть на 20 відсотків і складуть близько 220 млрд. грн. Понад 400 тисяч українських вчителів у наступному році отримуватимуть підвищені на 25% зарплати. У бюджеті також закладені видатки на проведення освітньої реформи. Зокрема, 1 млрд. грн. спрямовується на модернізацію початкової школи. 
ПІДТРИМКА АПК
Аграрний комплекс формує 12% вітчизняного ВВП. У наступному році видатки для АПК зростуть на 15%  і складуть 7,3 млрд. грн. З цих коштів понад 1 млрд. грн. буде спрямовано на підтримку малих і середніх фермерських господарств. 4 млрд. грн. буде виділено на розвиток тваринництва, ще 1 млрд. грн. – на здешевлення вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки.
ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ
За словами Володимира Гройсмана, здоров’я нації – основний пріоритет уряду. А тому видатки на охорону здоров’я зростуть майже на 13% і складуть понад 115 млрд. грн. Збільшиться також фінансування програми «Доступні ліки»: в бюджеті на це передбачено 1 млрд. гривень, що на 300 тис. гривень більше, ніж нинішнього року. Це дозволить розширити перелік ліків, які включені до програми, та зробити лікування хронічних захворювань доступнішим. Продовжиться також робота з розширення мережі центрів  серцево-судинної хірургії. На це в бюджеті передбачено 150 млн. грн.
БЕЗПЕКА НА ДОРОГАХ
Уряд приділятиме значну увагу не тільки розбудові автошляхів, а й підвищенню безпеки магістралей. До кінця поточного року уряд планує схвалити Стратегію розвитку дорожнього господарства.  У 2018 році загальний бюджет будівництва доріг становитиме  46,7 млрд. грн.
«За 3-5 років у нас буде нова якість доріг… Ми будемо витрачати ресурси на безпеку – будівництво переходів над дорогами, освітлення, заходи, які зменшують швидкість», – підкреслив Володимир Гройсман.
МІСЦЕВІ ГРОМАДИ
У наступному році  ресурс місцевих бюджетів складе 556,1 млрд. грн., що на 15% більше, ніж цього року. Обсяги держпідтримки об’єднаних територіальних громад збільшені до 12,9 млрд. грн.
На запитання  «Сільських новин» щодо узагальнення досвіду самодостатніх громад (зокрема Слобожанської ОТГ у Дніпровському районі на Дніпропетровщині, де після реформування активно будуються об’єкти соціальної сфери, зводиться житло, утеплюються будинки, дитсадки, школи, облаштовуються дороги, прибудинкові території) Володимир Гройсман відповів, що такий досвід узагальнюється і напрацювання у Слобожанській та інших самодостатніх об’єднаних територіальних громадах заслуговують на увагу.
«Я б дуже хотів, щоб процес децентралізації дав змогу місцевим громадам розвиватися і далі, а мешканцям цих громад мати пристойні умови життя», - наголосив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
Олексій ГУДЕНКО, м. Київ.