Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Алкоголізм - тяжка хвороба


08.12.2021

Алкоголізм є тяжкою недугою, а не якоюсь забаганкою. Той, хто не може зупинитися у вживанні алкоголю, впадає, як кажуть, «в запій», вже не в силі самостійно кинути вживати спиртне, навіть якщо й щиро того бажає. До чого це призводить, знають усі. Тому оточуючі повинні  допомогти близьким  розірвати ланцюг, який сковує їхню силу волі. Проявіть до них розуміння їхнього складного стану 
Запій – це своєрідна судинна хвороба, спазм судин головного мозку, серця і внутрішніх органів, коли головний мозок недоотримує свіжої крові, багатої на кисень, поживних речовин, так необхідних мозку - і тому з’являється тяга випити. Випив - і судини розширилися, поліпшився кровообіг, стало приємно і радісно. Але минуло кілька годин, дія алкоголю пройшла, судини знову звузилися, кровообіг порушився. Знову тягне випити, щоб стало добре, приємно. Знову й знову випиваючи, людина входить у стан запою, своєрідної наркотичної залежності організму від спиртного. Круг, з якого самостійно алкоголіку вирватися тяжко.
Як часто чинять з людиною, аби вивести її із запою? Грубо і... необачно. Тому що, наприклад, усі ті методи, що їх застосовують вдома, лише шкодять здоров’ю, а в деяких випадках можуть призвести й до смерті. Наприклад, тягнуть на холод чи, що ще гірше, обливають холодною водою. Але людина від таких холодових процедур п’яніє ще дужче, навіть до втрати свідомості. Адже від холоду судини звужуються, кровообіг слабне, а дія алкоголю посилюється. Багато хто змушує хворого запоєм  виблювати, але багатьом від того стає ще гірше. Стає гірше від всіляких розсолів, тому що і блювання, струшуючи організм, і розсоли, діючи як легке проносне, заважають організмові перетравити, послабити і нейтралізувати дію алкоголю.
Що ж треба робити? В одному виданні є такі поради.
1. Давати пити тому, хто запив, вичахлу (холодну) воду, в якій варили дрібно порізані 2-3 гранати або 2-3 лимони. Але змішувати їх не можна. Це добре допомагає, бо зварює шлаки і продукти алкоголю в крові, знімає потяг.
2. Помити голову у відварі ромашки лікарської, а потім попарити і ноги в такому ж відварі. Це поліпшить кровообіг і очищає кров від шлаків та продуктів розпаду алкоголю, знімає спазм судин, викликаючи сон і знімаючи потяг до спиртного.
3. Потім покласти хворого в ліжко, а під подушку, під шию валиком торбинку з теплою сіллю чи пшеницею, підігрітою на сковороді. А також тривалий час розминайте хворому ноги і руки. Він засне, а в сні алкоголь краще згортається.
І ще. Спазми в алкоголіків можливі в судинах мозку, в судинах серця, в судинах внутрішніх органів. У судинах мозку - це припливи і відливи крові від голови, страх, безсоння, слабкість, коли всього трясе. Спазм у серці - це серцебиття. Серце б’ється то швидко, то гучно, то повільно. Ще мучить задуха, жар у грудях, страх, слабкість і тремтіння. Спазм у внутрішніх органах – це нудота, яку важко передати. Блювання, всередині живота все болить, болять ноги, страшна слабкість у всьому тілі. Такий стан є загрозою життя для багатьох. Дані вище поради знімають спазм мозку і серця.
Тож треба вміти допомагати таким людям в їх стражданнях. Це стане першим і важливим кроком на їхньому поворотному шляху від хвороби пияцтва до нормального, здорового способу життя.
Застосування народних способів лікування алкоголізму прищеплює певну нетерпимість алкоголю, що і призводить зрештою до позбавлення людини від згубної залежності. 
Однак перш ніж застосувати народні рецепти, необхідно отримати консультації лікаря. 
Рецепти для лікування хронічного алкоголізму
травами та іншими народними засобами
Золототисячник – 1 частина, полин гіркий – 1 частина, чебрець – 1 частина. 3 ст.л. суміші залити склянкою окропу, настояти, закутавши, протягом 2 год. і процідити. Приймати по 1 ст.л. 4 рази на день.
У склянку горілки покласти корінь любистку та 2 листки лавра благородного. Настояти протягом 2 тижнів і дати випити. Цим можна викликати огиду до спиртовмісних напоїв.
Підсилює огиду від вживання алкогольних напоїв і постійне вживання кислих яблук.
У великих дозах в поєднанні з алкоголем чебрець викликає неприємну блювотну реакцію, що дозволяє успішно застосовувати його у вигляді 7,5% відвару всередину для лікування хворих на хронічний алкоголізм. 
Застосовувати такі рецепти тільки після консультації з лікарем.