Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Анатолія Черенкова обрано директором


25.07.2018

У вівторок, 24 липня, відповідно до «Положення про порядок проведення конкурсу на посаду керівника» відбулися вибори директора Державної установи Інститут зернових культур НААН шляхом таємного голосування штатними науковими працівниками Інституту.
На посаду директора подали заявки три кандидати – Анатолій Гирка, завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів ярих зернових і зернобобових культур ДУ Інститут зернових культур, Анатолій Гречанюк, за фахом – вчений-агроном, Анатолій Черенков, директор ДУ Інститут зернових культур.
«Будь-який кандидат повинен дбати про збереження наукового потенціалу Інституту зернових культур, – так почав свою промову Анатолій Гирка. – В останній час у зв’язку з відкриттям кордонів з країнами Євросоюзу ми відчуваємо відтік кадрів на Захід. Отже, нам треба створити такі умови, аби вчені, особливо молоді, відчували свою затребуваність та мали перспективи росту. Треба комплексно вирішувати питання, пов’язані зі збереженням напрацювань у селекції, координації діяльності дослідних господарств та станцій, розвивати маркетинг, оновлювати обладнання та техніку. Сподіваюся також, що війна на Донбасі врешті закінчиться, і перед нами постане нове завдання: забезпечити насінням значні площі українського Сходу», – наголосив Анатолій Гирка, який брав участь в АТО.
Другий кандидат на посаду директора Анатолій Гречанюк на вибори не з’явився. Тож слово для виступу отримав Анатолій Черенков, який займав посаду директора протягом останніх 7,5 років.
«За час нашої спільної роботи, – звернувся Анатолій Васильович до зали, – ми вкотре довели, що за складних економічних часів у нашій державі аграрна наука працює на продовольчу безпеку України. Державна установа Інститут зернових культур посідає чільне місце в системі НААН. Основна діяльність Інституту пов’язана з виконанням програм наукових досліджень «Технології вирощування зернових культур. Селекція кукурудзи і сорго» та «Новітні системи землеробства і землекористування». Він є головною установою науково-методичного центру, який координує роботу 26 наукових установ НААН. В Інституті проводяться дослідження з фундаментальних основ селекції та створення високопродуктивних гібридів кукурудзи, сортів зернових і зернобобових культур, нових генотипів ВРХ. Ведеться розробка енергозберігаючих екологічно безпечних технологій виробництва зерна, збереження генофонду аборигенних порід великої рогатої худоби червоної степової, сірої української, української м’ясної.
Інститут розвиває тісні міжнародні зв’язки з науковими установами 14 країн Європи й Азії, в першу чергу за спільними програмами із  селекції кукурудзи. Ми змогли зберегти наш виробничий потенціал. Сьогодні до мережі Інституту входить 7 господарств, з них 4  дослідні станції (Ерастівська, Розівська, Генічеська і Синельниківська) та 3 державні підприємства - дослідні господарства «Дніпро», «Красноградське» та «Поливанівка».
Щороку Інститут пропонує виробництву нові високопродуктивні гібриди кукурудзи всіх груп стиглості та технології, спрямовані на реалізацію потенціалу врожайності зерна з високою якістю продукції і адаптивної здатності рослин, покращення енергетичних та економічних показників.
Серед важливих питань – створення належних умов для науковців, особливо молодих вчених. Будемо працювати далі – зробимо ще багато позитивних змін», – закликав своїх колег Анатолій Черенков.
Заступник директора Інституту з наукової роботи Михайло Шевченко під час обговорення кандидатур відзначив, що посаду директора сьогодні повинна обіймати талановита людина і яскрава особистість, яка б поєднувала у собі і адміністратора, і господарника, і менеджера. 
«За час своєї роботи на посаді директора Анатолій Черенков зробив багато, але попереду – ще більше роботи, яку він разом з нами, впевнений, втілить у життя. З такою людиною можна йти у розвідку, – наголосив Михайло Шевченко.
Досить високу оцінку роботи вчених ДУ Інститут зернових культур дав в. о. віце-президента НААН, академік Микола Роїк.
«Цей Інститут був створений як мережевий ще у 1930-му році, – відзначив Микола Володимирович. – Усі напрацювання тут збережено і до сьогодні. Більше того, селекційна робота триває в усіх напрямках. І якщо говорити об’єктивно, вихід сільгосппродукції в дослідних господарствах НААН – найвищий. Академічні господарства займаються всіма культурами, підтримують сівозміну, ведуть селекцію і насінництво. Аграрна наука зберігає нашу землю для нащадків.
Микола Роїк навів ще такий факт: колись у складі Інституту зернових культур була Жеребківська дослідна станція на Одещині. Після того, як станція була передана іншій структурі, науковців там не стало,  відтак не стало і наукових досліджень.
Після проведення таємного голосування було оголошено результати. Анатолій Гирка набрав 27 голосів, Анатолій Гречанюк – 1 голос, Анатолій Черенков – 93 голоси.
Колеги по роботі вітали Анатолія Черенкова з перемогою і бажали міцно тримати штурвал керівника у бурхливому морі аграрної науки.
Павло ГРИЦЕНКО, 
м. Дніпро.