Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Азбука городника: підготовка насіння до посіву


02.02.2012

Для тих, хто має намір зайнятися вирощуванням розсади, пропонуємо підказки, які будуть корисні навіть тим, хто вже давно не новачок у городництві.
Основна умова отримання дружних сходів, а отже, і хорошого врожаю - це доброякісне насіння. Купуйте його в спеціалізованих магазинах, що мають добру репутацію.

Насіння гранульоване (дражоване). Воно покрите захисною живильною оболонкою. При цьому воно збільшуються в розмірах, набуваючи овальної форми, дуже зручної для посіву. Тому найчастіше дражують дрібне насіння - моркви, петрушки, цибулі, салату, селери. Але звертайте увагу на термін придатності такого насіння.
Інкрустоване насіння - це насіння, оброблене росторегулюючими речовинами. На відміну від дражованого насіння, інкрустоване має майже натуральну величину. Воно знезаражене і пофарбоване у зелений, синій, червоний колір. До речі, і дражоване, і інкрустоване насіння готове до посадки, його не потрібно навіть замочувати.
Зберігання насіння. Насіння не можна зберігати на холоді, після цього його треба місяць прогрівати при температурі близько +30°C. Найкраще місце для зберігання насіння в оселі внизу, в нижньому ящику, але не поруч з батареєю. Чим довше зберігалося насіння, тим вища його врожайність, але схожість нижча і рослини слабкіші. Тому нормальний термін зберігання насіння плодових рослин 3-4 роки і більше. Навпаки, коренеплоди, капусту, цибулю краще сіяти свіжим насінням - рослини будуть менше стрілкуватись, але даватимуть більші плоди. Оптимальні терміни зберігання: 1-2 роки - для цибулі, петрушки, пастернаку, кукурудзи, 3-5 років - для капусти, моркви, селери, салату, гороху, перцю, редиски, шпинату, дині; більше 5 років - для буряків, огірків, гірчиці, помідорів, гарбузів.
Оскільки 80 відсотків хвороб рослин передається з насінням і рослинними залишками і тільки 20 - з грунтом, тому потрібно обов’язково знезаразити насіння перед висіванням. Хороший і легкий варіант - придбання гранульованого або інкрустованого насіння. Як було сказано вище, таке насіння вже оброблене і готове до посіву.
Знезараження насіння. Термообробка - найнадійніший спосіб знезараження. Прогрівання допоможе позбутися від зовнішньої і внутрішньої інфекцій, а також стимулює схожість насіння теплолюбних культур. У домашніх умовах насіння для цього обробляють гарячою водою. Прогрівають насіння капусти, селери, кропу, петрушки, моркви, буряків при температурі 52°C. Під час прогрівання температура не повинна знижуватися нижче 50°C. Насіння кладуть у марлевий мішечок і поміщають в термос на 25 хв., потім швидко охолоджують у холодній воді 2-3 хвилини. Якщо після прогрівання насіння не витримати у холодній воді, його вже не можна зберігати.
Найпростіший, розповсюджений і ефективний спосіб знезараження поверхні насіння - протруювання марганцівкою. Протруювання проводять в 1% розчині марганцівки - 1 г марганцівки розводять у половині склянки (100 мл) теплої води. Більш слабка концентрація практично марна. Треба стежити, щоб не було злиплого насіння. Насіння кладуть у марлеву торбинку і поміщають у розчин на 20 хв. Потім, не виймаючи з торбинки, промивають у холодній кип’яченій воді.
Стимуляція проростання насіння. Для висівання на розсаду насіння треба старанно готувати. Одним із найпростіших методів є замочування його у талій сніговій воді, нагрітій до температури +15-20 градусів. Відтак насінина набагато швидше проростає та дає кращі сходи.
Допоможе підготувати до посіву й інший спосіб, який часто використовують досвідчені городники. Насіння спочатку на 20-30 хвилин занурюють у рожевий розчин марганцівки, а після такої “ванни” ще на 6-7 годин у медовий розчин – 1 чайна ложка меду на склянку води.
Є ще й такий народний метод стимуляції проростання насіння. Упродовж 12 годин його тримають у воді з-під вимочених грибів. Ці дари лісу мають великий набір мікроелементів, чим і пояснюється феномен, що насіння, вимочене у такому “розсолі”, дає міцні сходи, які добре витримують похолодання.