Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Бабине літо почнеться наприкінці вересня


21.09.2012

За прогнозами Гідрометцентру, наприкінці вересня в Україну прийде незначне похолодання. З 20 вересня температура знизиться на 5 градусів, йтимуть дощі. Через 3 дні по тому настане легке потепління. В народі таку зміну погоди наприкінці вересня називають бабиним літом. Кандидат біологічних наук із Прикарпатського національного університету 30-річний Андрій Заморока пояснює: бабине літо виникає через антициклони.

Високий атмосферний тиск зберігає холод або тепло. Холодні антициклони приходять до нас із Арктики, а теплі - із Середземномор’я. Саме вони несуть нам бабине літо. Тоді протягом дня яскраво світить сонце, майже немає вітру і дощів. Вночі ґрунти не замерзають. Таке тепло приходить після перших осінніх похолодань і дощів. В Україні бабине літо триває один-два тижні, зазвичай в кінці вересня - на початку жовтня.
У період бабиного літа в повітрі літає павутина. Її плетуть павуки-бокоходи. Вони рухаються лише вбік, бо їхні передні ноги розвернуті догори і значно більші ніж задні. Найбільше їх з'являється саме наприкінці вересня.
Від тепла у бабине літо знову розпускаються рослини, які зазвичай цвітуть лише раз на рік. Цвіте кульбаба, інколи - каштани і черемша.
“Раніше вважали, що на бабине літо сильно впливає листя на деревах. Коли воно в’яне й опадає, виділяє багато тепла, це нібито робить повітря теплішим. Але наукою така версія не доведена, та й я особисто в таке не вірю. У листі порушується яскраво-зелений хлорофіл, з’являється жовтий каротин та інші речовини. Але на теплу погоду це не впливає.”
Бабине літо - гарна нагода для диких тварин і птахів назбирати запаси харчів до настання холоду.
Це лагідний перехід погоди до того стану, коли тварини впадають у сплячку. До цього нагулюють жир — збирають і їдять якомога більше харчів. У Карпатах лишилося зо дві сотні ведмедів. У період бабиного літа вони ще мають час знайти для себе барліг, обкласти його мохом, бур’яном і шишками. Після бабиного літа ведмідь інколи їсть землю, щоб у шлунку утворилася пробка і зупинилися обмінні процеси перед зимівлею.
У бабине літо листя ще лишається на деревах. Поки не опало, горобці, синиці й зяблики беруть із нього поживні речовини. Активно достигає брусниця.
В опалому листі лишається клітковина і багато води, користі тваринам вони приносять мало. Але після бабиного літа берегтимуть ґрунти й коріння дерев від заморозків.

Катерина ГОНЧАРОВА.