Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Бальзам «Коричневий гарольд».


21.05.2020

Під час цвітіння трав, які наділені лікувальними властивостями – чебрецю, звіробою, лаванди, шавлії, кропиви, м’яти, календули – а також чайної троянди і липи, наповнити одну півлітрову банку сумішшю дрібно нарізаних трав, а дві інші відповідно квітками липи і пелюстками чайної троянди, заздалегідь вливши в кожну
банку по 350 г горілки або спирту. Банки закрити поліетиленовими кришками і поставити в темне місце.
Наприкінці травня, коли горіхи лише зав’язалися, наповнити розрізаними навпіл зав’язями півлітрову банку і перекласти їх в трилітровий бутель та залити 2,7 л горілки. Через три тижні, коли в серцевині горіхів з’являється рідина, наповнити ще одну півлітрову банку розрізаними навпіл плодами, і додати їх в посудину з травневими горіхами. Коли плід горіха остаточно сформується і на ньому з’явиться жовта шкірка (приблизно у середині липня), взяти 10 плодів, розбити молотком (попередньо загорнувши в тканину), перекласти в шестилітровий бутель та залити їх горілкою.
У вересні, коли настане повний Місяць, всі компоненти злити в один бутель, в який додатково додати по півлітровій банці травневого меду і малинового сиропу. Протягом тижня бутель витримати на світлі, але так, щоб на нього не потрапляли прямі сонячні промені, ретельно перемішуючи двічі на день. Після цього бутель поставити в темне місце для відстоювання і дозрівання.
25 жовтня, в день святого Андроника, після заходу сонця, бальзам процідити і розлити в пляшки, бажано керамічні або з коричневого скла.
Складові бальзаму:
1. Суміш лікувальних трав у спирті – 0,5 л.
2. Пелюстки чайної троянди у спирті – 0,5 л.
3. Цвіт липи в спирті – 0,5 л.
4. Зав’язь та молочний плід горіха в горілці – З л.
5. Зрілий плід горіха в горілці – 6 л.
6. Травневий мед – 0,5 л.
7. Малиновий сироп – 0,5 л.
8. Загальний обсяг – 11,5 л; обсяг чистого бальзаму  станосить 10 л.