Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Банда Великого Дракона


27.02.2013

Члени банди Великого Дракона полювали на підприємців, які займались бізнесом на відомому одеському ринку «7-й кілометр», щоб потім вимагати з них викуп.

ЯК СВІДЧИТЬ міліцейська статистика, на Одещині частіше, аніж в інших регіонах України, зловмисники викрадають людей з метою одержання викупу. Правоохоронцям вдалось знешкодити злочинну групу викрадачів людей, яку очолював вихідець з Китаю на прізвисько Великий Дракон. Нещодавно Київський районний суд Одеси оголосив вирок у цій резонансній справі. Дев‘ятеро бандитів, які викрадали людей з метою викупу, тепер сумарно мають провести у місцях позбавлення волі 69 років. В ході розслідування і судового розгляду цієї багатотомної кримінальної справи стало відомо, що злочинцями керував громадянин КНР на прізвисько Великий Дракон. А 8 його поплічників - уродженці міст Ірпінь і Буча. Ватажок злочинної групи володів серйозними навичками маскування й оперативної роботи, після скоєння небезпечних злочинів він майстерно плутав сліди. Усі члени банди відверто побоювалися Великого Дракона. Злочини ватажок ретельно планував, чітко розподіляв ролі та обов’язки серед членів угруповання. Бандити мали навіть свою розвідку, яка відстежувала «жирних карасів». Спочатку оперативники навіть вважали, що ватажок угруповання свого часу працював у якійсь спецслужбі чи належав до китайської мафії - «тріади». Але ці припущення не підтвердились. Як правило, об’єктами викрадень ставали китайці-підприємці з ринку «7-й кілометр». Вже в ході слідства з’ясувалося, що ватажок банди має чималий кримінальний досвід. У так званих «стріляючих» 90-х роках він кілька разів викрадав китайських підприємців в Харкові і отримував за них викуп. А власну злочинну групу Великий Дракон організував кілька років тому, познайомившись в Києві з колишнім карним злочинцем з Ірпеня, який дуже швидко «мобілізував» ще кількох досвідчених «ножів». Всі вони мали великий кримінальний досвід – свого часу відбували покарання за пограбування, розбійні напади, убивства.
Банда Великого Дракона скоїла кілька особливо небезпечних злочинів. Першою жертвою викрадачів став громадянин КНР, який торгував на ринку «7-й кілометр». За звільнення заручника його родичі заплатили зловмисникам викуп у сумі 400 тисяч доларів США. За другу жертву, теж китайця, бандити вимагали 200 тисяч «зелених». Після двох вдалих викрадень злочинці навіть подумували про викрадення солідного бізнесмена з КНР, який жив у Києві. Але згодом вони змінили свої плани, і вирішили «працювати» у звичній Одесі. Бандити орендували великий будинок на вулиці Ромашковій в обласному центрі і почали готуватися до викрадення. Спочатку вони за вказівкою ватажка банди для маскування привезли в Одесу на відпочинок своїх дружин. Бо Дракон розумів, що поселення відразу восьми чоловіків в один будинок викличе підозру у міліції. Але злочинці не знали, що вже знаходились під “ковпаком” в одеських співробітників СБУ.
Свою третю жертву бандити, переодягнувшись у міліцейську форму, вкрали по дорозі на «7-й кілометр». Бізнесмен провів в ув’язненні два дні, потім його звільнили одеські правоохоронці. Скутого наручниками бранця знайшли під ліжком, та ще й замотаного у килим. Спочатку за його звільнення ватажок банди вимагав у рідні 800 тисяч доларів. Згодом вимагачі знизили ціну до 200 тисяч. Причому рідня побоялась звертатись до міліції. Тепер згідно з вироком суду Великий Дракон наступні 11 років проведе на «зоні», а його поплічникам Феміда відміряла від 5 до 10 років позбавлення волі.

Петро БРАТЧЕНКО. Одеська область.