Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Бенефіс репортерів з «абрикосової» провінції


01.12.2011

Черговим, третім, етапом «Кубка Дракоші-2011/12», а його організаторами, нагадаємо, є спортивно-оздоровчий журналістський центр «Тригол» Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України, обласна організація ВФСТ «Колос», інформаційна агенція «Наш-район», поліграфічний центр «Печатное дело» та політичне об`єднання «Рідна Вітчизна», став особисто-командний турнір зі швидких шахів, до участі в якому запрошувались представники усіх засобів масової інформації Придніпров`я.

НАЙПЕРШЕ враження по закінченні фестивалю: шахове мистецтво у журналістських колах, як і раніше, користується неабиякою повагою і любов`ю. І хоч до міського шахового клубу обласного центру цього разу з поважних причин не змогла завітати плеяда «метрів» репортерського корпусу, для яких шахи упродовж багатьох років були не просто захопленням, «віддушиною», а, певно, навіть сенсом життя, змагання не втратило від цього свого колориту і значимості. На чорно-білій арені «засвітилось» чимало нових облич, серед яких, між іншим, й майбутнє вітчизняної журналістики – шістнадцятирічні вихованці медіа-школи «Сенсація» Анна Перченко і Олександр Харченко.
Загалом же на запрошення натхненників заходу, а крім вище згаданих формувань до «драконівського» шахового марафону також долучились торгова марка «Золота амфора» і СФГ «Україна» Покровського району, відгукнулись 15 ентузіастів: 12 чоловіків і 3 жінки (але які, зазначимо, жінки!). І не лише, акцентуємо, з мегаполісу, а й із сільської глибинки. І саме вони – працівник магдалинівської районної газети «Наше життя» Віталій Кравченко та царичанець Григорій Давиденко, що репрезентував всеукраїнський тижневик «Сільські новини», об`єднавшись у збірну сільських журналістів Приорілля – виявились одними з героїв дня!
У групі «А» з перших же ходів процесом «керував» Г. Давиденко, який розібрався з усіма своїми опонентами – Сергієм Кралькою, відкомандированим ПО «Рідна Вітчизна» на допомогу юним «сенсаційцям» Ані й Саші, і Олександром Гришиним. У підгрупі «Б» в черговий раз не обійшлося без «братського» дербі – сутички (скільки таких сутичок між колегами-побратимами на міні-футбольному, волейбольному та інших майданчиках вже було!) за участю лідерів спортивних програм 51-го та 34-го телеканалів Дмитром Тимохіним та Сергієм Теодоровичем. Вищий «пілотаж» продемонстрував останній, розійшовшись також миром з головним редактором «Днепровской правды» Сергієм Цидзіним та поступившись Саші Харченку. Зате Олександра, потенційного «співбрата» по репортерському цехові, «розколов» Діма Тимохін, одначе цей переможний бал так і виявився у нього єдиним. Путівку ж до головного фіналу виборювали Цидзін з Харченком й більш спритнішим у подоланні хитромудрих лабіринтів і перешкод виявився шістнадцятирічний дебютант.
Не менш цікава боротьба розгорнулась і у групі «В». Тут неабиякий вишкіл і чудове знання шахової «абетки» продемонстрував Андрій Рєпін («Днепровская правда»), по черзі розправившись з усіма без винятку суперниками – Олегом Каутом з «Рідної Вітчизни», Борисом Рудовським (ІА «Наш-район») та магдалинівцем Віталієм Кравченком. Зате бої за другу «прохідну» сходинку були, акцентую, ще ті… Компанію А. Рєпіну в 1/2 фіналу склали Г. Давиденко з О. Харченком, четвертого ж щасливця визначили після додаткових підрахунків. Ним і виявився В. Кравченко. Йому в плей-офф випало зіграти з О. Харченком, А. Рєпіну – з Г. Давиденком. Першим про успішний перехід «через Альпи» сповістив магдалинівець (дався взнаки чималенький досвід!), а ось на іншій «галявині» кипіли набагато серйозніші пристрасті. Зрештою, фортуна посміхнулась представникові «Днепровской правды», який у головному фіналі вдруге переміг В. Кравченка і зійшов на верхній щабель п`єдесталу пошани. Бронза дісталась Григорію Давиденку, який технічно переграв О. Харченка. Сподіватимемось, медалі й посмішки шахової богині у юного віртуоза ще попереду!
Як і в іншої юної «зірочки» – А. Перченко. Дівчина поки що не змогла скласти серйозної конкуренції «битим» Ані Володіній та Ользі Логвиненко і залишилась на третій позиції. А ось сутичка між двома фаворитками, між двома шаховими «леді» (саме так!) перетворилась на справжню Куликовську битву. Здавати свої позиції не хотів ніхто, погоджуватись на срібло – поготів, і навіть коли суддя змагань зафіксував у їхній дуелі нічию, дівчата не заспокоїлись і у додатковій (неофіційній!) партії спробували довести, що одна з них таки сильніша за суперницю. Золоті нагороди, одначе, присудили обом.
Загальнокомандну ж перемогу святкував дует вихідців з «абрикосової» провінції – магдалинівець Віталій Кравченко («Наше життя») та власкор «Сільських новин» Григорій Давиденко, вкотре довівши, що і в глибинці чимало прекрасних знавців древнього мистецтва. Шкода лише, що так і не доїхав до обласного центру криничанець Юрій Скрипкевич, колишній «шеф» тамтешньої районки, а нині позаштатний кореспондент «Сільських новин». Даю голову на відсіч, ветеран української журналістики теж би не пас на звітному святі задніх. Та повернемось до церемоніалу. Друге місце на шаховому «Кубкові Дракоші-2011/12» посіли представники ІА «Наш-район», третє – «Днепровской правды».
А наступні цікаві змагання відбудуться ще до Нового року.

Володимир СОРОКА.

На знімку: переможці у командному заліку (в центрі) 
Віталій Кравченко (газета «Наше життя»), Григорій Давиденко
(газета «Сільські новини») з організаторами заходу.