Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Березень стукає у вікно


06.03.2014

Весна у березні поки що не набула сили, це тепло – ще тільки переддень весни. Адже останніми роками терміни приходу весни змістилися. Тож поспішіть привести сад у належний стан, а також підготуйте насіння, розсаду і не тільки, аби бути у всеозброєнні до приходу тепла.

З ЧОГО Ж треба почати? Звичайно ж, з генерального прибирання саду. Приберіть торішнє сухе листя, рослинні рештки, бурелом, залишки опор і укриттів, інше садове сміття, що накопичилося з осені.
Огляньте дерева. Зробіть санітарну обрізку, підготуйте канавки для відведення зайвої води, обприскайте сад проти зимуючих на деревах і під ними шкідників. Якщо стволи сильно заселені лишайниками, то їх легко знищити до початку сокоруху 10%-ним розчином залізного купоросу (чайна ложка на 100 мл води). Стовбури можна обприскати або обмазати щіточкою. Через три дні лишайники самі повідпадають. Усього цього в жодному разі не можна робити, коли почнеться рух соку: ви можете обпалити кору і бруньки, що прокинулися, чим завдасте дереву великої шкоди - воно може навіть загинути.
Не зайвим буде нагадати, що перше обприскування садових дерев і кущів проти шкідників і хвороб зазвичай проводять, коли середньодобова температура повітря сягає плюс 5°С. До розпускання бруньок необхідно встигнути обробити дерева інсектицидом проти зимуючих на корі яєць яблуневої медяниці, щитівок, різноманітної тлі, плодових кліщів, листоверток, гусениць яблуневої молі. Або ж візьміть 700 г сечовини, розчиніть у холодній воді, процідіть і добре обприскайте увесь сад та ґрунт під посадками. Така висока концентрація мінерального добрива порушить сольовий обмін шкідників, проникнувши через їх хітиновий покрив, і знищить їх. Для саду ж у період спокою таке обприскування нешкідливе.
Уважно оглянете і кущі. Наприклад, на гілках чорної смородини в цей час добре видно товсті роздуті бруньки, заселені бруньковим кліщем. Їх потрібно обібрати і спалити, інакше з набряканням бруньок кліщі поселяться у нових бруньках. Якщо ж на гілці таких бруньок багато, то зріжте і спаліть усю гілку.
При відвідуванні саду контролюйте й квітник. При необхідності захистіть його від мишей, особливо ті ділянки, де посаджені цибулинні.
Удома, якщо вже з’явилися сходи перців, томатів і баклажанів, не забувайте, що їх підгодівлю потрібно починати, як тільки розгорнуться сім’ядольні листочки і рослина перейде на кореневе живлення. І не чекайте, коли з’явиться справжнє листя. Підгодівлю поєднуйте з поливанням, тобто поливайте рослини не водою, а слабким розчином спеціальних добрив для розсади. Наприклад, для розсади баклажанів і томатів найбільше підходить «Уніфлор-рост», а для перців – «Уніфлор-бутон». Вистачить чайної ложки на 5 л води. Слід пам’ятати, що ці розчини можуть зберігатися необмежений час. Розсаду поливайте помірно. Ґрунт має бути злегка вологим. Зайвий полив може призвести до відмирання коренів через нестачу кисню, до закисання ґрунту і появи дрібної плодової мушки-дрозофіли, що живиться рослинною гниллю. Але якщо таке вже сталося, то підсушіть ґрунт, не поливаючи рослини впродовж п’яти днів.
Перевірте також термін придатності наявних добрив (органічних і мінеральних), засобів захисту рослин від шкідників, хвороб і бур’янів. Прострочені препарати викиньте, а замість них придбайте нові.