Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Березень у саду і на городі


24.02.2011

Якщо вірити метеорологам та народним прикметам, то вже зовсім скоро в Україну прийде весна. І невтомні городники й садівники вже зараз живуть думкою про майбутній врожай. Тож до роботи!
У ПЕРШІЙ половині березня снігову кірку навколо молодих насаджень деревних рослин руйнують садовими вилами. Роблять це обережно, аби не пошкодити ті частини рослин, що знаходяться під снігом і яких не видно. Мерзлий сніг легше руйнувати у другій половині дня, коли від променів сонця він стає крихким.
До сходження снігу в саду необхідно провести обприскування плодових дерев та ягідних кущів нітрафеном або бордоською рідиною.
Дуже важливо зараз визначити стан дерев після зими. Виявивши підмороження чи пошкодження, рани слід зачистити гострим садовим ножем до здорових тканин, потім продезінфікувати розчином залізного або мідного купоросу і замазати садовим варом чи цементом. Замазані місця обв‘язати поліетиленовою плівкою.
Щойно мине загроза тріскучих морозів (нижче 10оС), можна починати обрізання плодових дерев. Від ходіння по саду по мокрому грунту тільки шкода. Тому до обрізання слід приступати тільки після того, як грунт трохи підсохне. Обрізування допускається аж до початку цвітіння дорослих плодових дерев.
У порічок, чорної смородини, агрусу видаляють старі малопродуктивні гілки, дрібні, недорозвинені пагони. Якщо у малини восени не вирізали пагони, що відплодоносили, їх необхідно видалити зараз, зрізуючи на рівні поверхні грунту.
У саду розвішують шпаківні для птахів.
Починають сіяти ранньостиглі зеленні культури першого обороту у парник.
Для отримання ранніх сходів багаторічних і зеленних культур на ділянці тонким шаром розсипають торф або попіл і накривають плівкою. Коли розтане сніг, листя стає ніжним і соковитим, а врожай достигає на 2-3 тижні раніше. Так можна готувати чисті, перекопані з осені грядки і раніше висівати на них кріп, редиску, салат та інші зелені культури.
Березень - час для сівби насіння цибулі-порею та цибулі-ріпки на розсаду, насіння ранньостиглих зелених культур.
Чимало клопотів у городників зараз із розсадою. Треба дотримуватись потрібного температурного режиму, стежити за вологістю повітря, вчасно провести пікіровку в розсадні стаканчики.
Спеціалісти рекомендують пророщування картоплі починати в останній декаді березня.
Квітникарі наприкінці місяця сіють на розсаду айстри, петунію, настурцію, чорнобривці та інші однорічні квіти.
Коли земля вночі підмерзає, вносять мінеральні добрива на ділянки з тюльпанами, нарцисами, гіацинтами. Краще робити це вранці, а вдень, коли земля відтане, добрива загортають у грунт.