Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Без особливого догляду дає стабільний врожай


22.09.2011

Цей ягідний кущ заслуговує на увагу всіх садівників, особливо тих, кому не вистачає часу на повноцінний догляд за своїми насадженнями. Його треба лише посадити, і він буде рости, цвісти і плодоносити, самостійно долаючи усілякі життєві труднощі.

ІРГА - надзвичайно життєздатна і зимостійка рослина. Швидко росте, практично не хворіє, не уражається шкідниками. Живе до 60-70 років. Квіти – самозапилювані, тому незалежно від погодних умов стабільний урожай щороку гарантований. 
Найбільш поширена у нашій кліматичній зоні ірга звичайна, дещо рідше зустрічається ірга канадська та ірга волосиста.
Ірга звичайна – невеличке деревце або кущ висотою 2-3 м з прямими пагонами, що не дуже гілкуються. Листки яйцеподібної форми, зверху темно-зелені, знизу – білуваті. Білі квіти зібрані в кистеподібні суцвіття. Ягоди дуже смачні, солодкі, розміром з велику горошину, темно-фіолетові, майже чорні, покриті восковим нальотом, дозрівають поступово: на одній кисті можуть бути і дозрілі, і зовсім зелені плоди.
Рослина невибаглива до складу грунту. Садити її краще на сонячних місцях, в затінку вона практично не плодоносить. Незважаючи на високу посухостійкість, за тривалої спеки у період наливу ягід бажані рясні поливи.
Оскільки щорічне рясне плодоношення забирає велику кількість поживних речовин із грунту, то не зайвим буде внесення перегною під перекопування у прикореневій зоні. Влітку ефективним буде підживлення розчином коров‘яку або пташиного посліду. За їх відсутності можна використовувати мінеральні добрива.
Щоб кущ не виріс занадто високим, періодично вирізають старі дорослі гілки. Це сприяє постійному омолодженню куща і стабільному приросту молодих пагонів, на яких формується основний урожай.
Для розмноження використовують прикореневу поросль, пересаджуючи молоді рослини навесні або восени на нове місце. Незважаючи на невеликі розміри саджанців, ями під посадку копають 60х60 см, щедро заправляють органікою з додаванням деревного попелу. Або ж просто вносять мінеральні добрива: 150 г калійних і 300 г фосфорних. Саджанець обрізають на одну третину висоти для гілкування і кращого приживання. Починає плодоносити ірга уже в 3-4-річному віці.