Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Без паніки, тільки органіка!


16.02.2012

Схоже, що цей розповсюджений у європейських країнах і США девіз стає сьогодні актуальним і в Україні. Все більше людей у нашій країні виявляє цікавість до здорових продуктів харчування, вирощених природнім шляхом. Адже традиційне сільське господарство і відповідно переробна промисловість давно втратили статус “гаранта” якості й безпеки харчування.

ЗДОРОВ’Я НЕ КУПИШ
Розпочати, мабуть, потрібно з того, які продукти можна назвати органічними і в чому їх неповторна цінність. Так, органічне виробництво - це метод ведення сільського господарства, при якому заборонено застосування отрутохімікатів, мінеральних добрив синтетичного походження, а у тваринництві - стимуляторів росту, гормонів і антибіотиків.
Захист рослин має здійснюватися лише препаратами натурального походження, а підживлення ґрунту і рослин проводитися органічними добривами.
Мабуть, у наших бабусь і дідусів перелічені вимоги до ведення господарства викликали б непідробний подив. Адже іншого способу вирощування городини або живності вони, на щастя, не знали. Однак сучасні реалії ведення сільського господарства диктують необхідність пошуку більш “здорових” підходів.
Відповіддю на засилля хімікатів і появу генномодифікованої продукції в розвинених країнах став девіз: “Don’t panic, just organic” (“Без паніки, тільки органіка”). Заради справедливості слід відзначити, що відсоток “правильних” продуктів навіть у світовому розрізі не такий вже й великий, близько 2-3 відсотків.
Однак у цифрах сума виходить немаленька. Так, у 2009 році світовий обіг ринку біопродуктів, за даними звіту The World of Organic Agriculture 2010, наблизився до позначки $46 млрд.
Точних даних щодо обсягу українського ринку екологічної їжі немає, але, незважаючи на нішу “здорових” продуктів, що лише формується у нашій країні, попит перевищує пропозицію. На думку експертів, кількість постійних покупців природної їжі щорічно подвоюється, якщо не потроюється.
Так, за даними “Федерації органічного руху України”, сьогодні в країні налічується більше 100 господарств, котрі вирощують органічну продукцію і щорічно проходять процедуру обов’язкової сертифікації. Важливо відзначити, що донедавна Україна перебувала поза “органічними” правилами, прийнятими в усьому світі.
Торік Верховна Рада прийняла Закон “Про органічне виробництво”, визначивши законодавче поле для компаній, які виробляють органічні продукти харчування. Відповідно до документа, в органічному виробництві має бути заборонене використання ГМО, а також продуктів, виготовлених із ГМО.
Також забороняється використання хімічних препаратів захисту рослин і добрив, у тому числі й використання іонізуючої радіації для обробки органічних продуктів, кормів або сировини, з яких ці продукти виробляються.
Зрозуміло, що за здорове харчування потрібно платити, і бажано грішми, а не власним здоров’ям. Тому в Європі ціни на біопродукти вищі від звичайних на 25-40%, а на деякі категорії товару націнка складає 100% і більше. В Україні подібна ситуація: екологічні продукти дорожче від звичайних на 30-40%.

ДЕ КУПИТИ?
В Україні поступово прижилася західна мода і вже зараз у Києві та інших українських містах-мільйонниках є чимало торговельних точок, де фанати здорового способу життя можуть придбати біопродукцію. Всі вони розділені на дві категорії - магазини в оф-лайні та торговельні Інтернет-Портали.
Найбільшим попитом користується овочева органіка, за нею йдуть органічне м’ясо, молоко і яйця.
Як правило, органічні господарства розташовані далеко від великих міст і промислових центрів. Один із прикладів подібного господарства - компанія Яблонської, розташована у Вінницькій області. Протягом останніх років господарство спеціалізується на виробництві органічних яєць і овочів.
Це одне з небагатьох господарств країни, що виробляє продукти харчування відповідно до правил Євросоюзу, про що свідчить спеціальний сертифікат, котрий підтверджує використання європейських стандартів.
Так, наприклад, вирощувана птиця утримується відповідно до органічних стандартів, тобто, вона має достатній простір для вигулу (утримування у клітках суворо заборонене). Тут практикується вигульна система, яка дає можливість птиці більшу частину світлового дня перебувати на спеціально відведеному майданчику, вкритому травою (4 кв.м на 1 курку).
При цьому птиця одержує натуральний корм (пшеницю, ячмінь, кукурудзу), який має статус “органічний”. Крім зерна, птиця у вигляді кормових добавок у достатній кількості одержує буряки, гарбузи, зелену траву.
Не слід забувати, що промислове виробництво курячих яєць на більшості українських ферм передбачає штучне стимулювання птиці щодня нестися в клітках. За такої експлуатації птиця живе менше року. Тому, поживна цінність промислових яєць досить сумнівна. При цьому в природніх умовах курка несеться один раз на два дні. В органічному господарстві природнє виробництво яєць не порушене.
Яйця можуть відрізнятися за формою, розміром, забарвленням жовтка і шкарлупи, адже цими процесами людина не керує, усе відбувається природнім шляхом. У цьому й полягає головна цінність органічного продукту.
Ще одне підприємство, яке обрало для себе органічний шлях розвитку, - компанія “Етнопродукт”, займається виробництвом молока також далеко від міської суєти. Її ферми розташовані в с. Ясенівка Чернігівської області. На виробництві повністю виключене використання ГМО та хімічних добрив. Крім того, для профілактики захворюваності худоби використовуються тільки натуральні природні засоби, а у випадку захворювання корів не використовуються хімічні ліки й антибіотики. Годують корів так само винятково органічним фуражним зерном, травою і соломою. Тут не використовують гормони росту, збудники апетиту та примусову годівлю тварин, що, природно, позначається на якості молока.
Отримане молоко відразу ж зазнає процесу охолодження. Це сприяє тому, що всі цінні й поживні речовини зберігаються протягом більш тривалого часу. У молоко не додаються ніякі консерванти, підсолоджувачі, тощо, не змінюється молочна жирність, яка залежить винятково від періоду лактації корів і пори року.
Якщо все це нагадало вам старе добре бабусине господарство, можливо, настав час і вам звернути увагу на органічні продукти.

Ольга ПОПОВА.