Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Без встановлення межових знаків ніяк не можна?


16.06.2011

Наприкінці травня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо забезпечення прав власників земельних ділянок, які передаються в оренду для сільськогосподарських потреб. Зокрема, законопроектом передбачена заборона на використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації. Простіше кажучи, допоки на ділянці не будуть виставлені межові знаки, користуватися нею, в тому числі й оформляти договір оренди, не можна. Експерти прогнозують, що оскільки цей законопроект не викликає особливих суперечок, він має всі шанси бути ухваленим ще на цій сесії, тобто в липні. На місцях землевпорядні організації стурбовані - вони досі не мають межових знаків, які мають стати свого роду «стартом» для початку роботи з ділянкою. 
Чи не може статися так, що закон набуде чинності, а виконання його буде блоковане відсутністю самих межових знаків? Запитання ставимо генеральному директору державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» Олександру Філатову.

- Чи дійсно є загроза ситуації, що люди не зможуть почати оформлювати, наприклад, договори оренди через те, що землевпорядні організації не матимуть межових знаків?
- Дійсно, зараз ліцензовані землевпорядні організації, в тому числі й підрозділи Центру державного земельного кадастру, ще не мають межових знаків, якими земельні ділянки будуть позначатися в натурі на місцевості. Закінчується процедура підписання контрактів на їх виготовлення. Проте, думаю, поки закон набере чинності, межові знаки будуть у наявності. За нашими планами, це має статися уже в липні.
- Яким шляхом межові знаки потраплятимуть до кінцевого споживача? Землекористувачу самому їх треба буде купувати?
- Ні. Їх централізовано постачатимуть до регіональних філій Центру ДЗК. Саме регіональні філії Центру ДЗК розподілятимуть отримані знаки між ліцензованими землевпорядними організаціями відповідно до поданих ними заявок. А вже ці організації безпосередньо встановлюватимуть межові знаки.
- Чи не стануть «дефіцитом» межові знаки?
- Наша ідеологія полягає в тому, щоб на початкових етапах видати ліцензіатам якомога більше межових знаків, аби не створити дефіцит.
- Як контролюватиметься видача межових знаків?
- Вони будуть «прив’язані» до обмінних файлів. Кожен винос меж ділянки в натурі буде фіксуватися. Межові знаки виставлятимуться тільки після того, як усю належну інформацію буде внесено до бази даних. Це буде, з одного боку, контролем за використанням межових знаків, з іншого – дієвим механізмом наповнення інформацією автоматизованої системи державного земельного кадастру, що наразі формується.