Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Безнасінний кавун


15.12.2011

БЕЗНАСІННІ кавуни – інноваційний продукт для громадян України, який по праву посідає особливе місце на ринку. Зібрані у стадії споживчої зрілості плоди триплоїдних гібридів кавуна мають відмінні характеристики транспортабельності та здатності до тривалого зберігання.
Перші результати по створенню кавунів без насіння були одержані в Японії в 50-х роках ХХ ст. Це продукт, отриманий у результаті копіткої роботи вчених-селекціонерів.
Кавун, у тому числі й безнасінний, – культура теплолюбна, потребує відносно високих температур для оптимального розвитку. За наявності сприятливих погодних умов стиглі безнасінні кавуни можна отримати через 85-95 днів після висіву насіння.
Вирощують безнасінні кавуни на добре дренованих і родючих ґрунтах з глибоким орним шаром. Малопридатними є ґрунти важкого механічного складу, надмірно зволожені, з неглибоким заляганням ґрунтових вод. Слід зазначити, що фактор механічного складу ґрунту впливає на врожайність кавуна більшою мірою, ніж фактор родючості. Кращими попередниками є багаторічні трави, озима пшениця, зернобобові, кукурудза на силос і зелений корм.
Головна проблема при вирощуванні безнасінних кавунів - погана схожість насіння. Тому кращим вважається розсадний спосіб. При вирощуванні розсади використовують ґрунтову суміш з торф’яного (сфагнового) моху і вермикуліту. Не слід замочувати насіння безнасінних кавунів у воді. На відміну від насіння звичайних кавунів, у них всередині є повітряні порожнини, які можуть заповнитися водою і викликати загнивання, якщо насіння тримати у вологому стані. Після того як у политих касетах ґрунтосуміш підсохне, роблять заглиблення в 1,5 см. Сіють з розрахунку 1-2 насінини в клітинку. Насіннєва шкірка під час проростання іноді не відстає від паростка, тому потрібно вручну видалити її відразу після появи сходів. Ящики для вигонки розсади можна накрити тонким шаром вермикуліту, а зверху – прозорою поліетиленовою плівкою для підтримки рівномірного зволоження ґрунтосуміші. Вдень плівку відкривають, щоб уникнути опіків рослин, оскільки у спекотні дні температура ґрунту під плівкою може досягати навіть 50-60°С, що згубно позначається на насінні. При появі сходів плівку прибирають. Поливають в міру необхідності. У кожному горщику залишають одну найбільш сильну рослину. Через 3-4 тижні у фазі трьох справжніх листків попередньо загартована розсада готова для висаджування у відкритий грунт.
При безрозсадному способі вирощування безнасінних кавунів насіння висівають, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 20°С. Надмірна вологість ґрунту може затримати проростання або призвести до повної відсутності сходів, а при зростанні денної температури може спричинити утворення кірки, яку не зможуть пробити сходи.
Безнасінний кавун не може утворювати достатньої кількості пилку для повноцінного запилення. Тому по сусідству з посівами безнасінних кавунів рекомендується розміщувати звичайні гібриди або сорти.
Після висадки розсади або посіву культури і протягом вегетації проводять розпушування ґрунту в міжряддях: перше - на глибину 12-14 см, друге – на 8-10 см, подальші обробки можуть проводитися за необхідності на глибину 5-6 см. При змиканні міжрядний обробіток припиняють, аби уникнути пошкодження рослин.
Рослини безнасінних кавунів досить потужні і швидко реагують на внесення добрив, тому спеціалісти радять не зловживати добривами і тим більше азотними.
Перші зрілі плоди безнасінних кавунів можуть містити дрібне насіння. Найчастіше це пов’язано з надмірною або ж недостатньою вологістю ґрунту, нестачею добрив, перепадів температури або захворюваннями (антракноз, фузаріоз, альтернаріоз, борошниста роса тощо).
Безнасінні кавуни за врожайністю часто перевершують сорти з насінням. Рослина не витрачає вологу і поживні речовини на формування насіння, а використовує їх для формування самого плоду і накопичення поживних речовин у вигляді цукрів.