Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Більшість селян підтримують мораторій на продаж аграрних земель


10.07.2013

Дві третини селян підтримують мораторій на продаж аграрних земель, який Верховна Рада продовжила до 2016 року. Третина з них не могла навіть приблизно визначити, скільки коштував би їхній пай в умовах вільного ринку. Продати свою землю готова лише чверть опитаних. Водночас більше половини фермерів та директорів агрофірм виступають за вільний продаж землі, однак не всі вони впевнені, що зможуть викупити бодай частину ланів, які нині орендують.

ТАКІ результати соціологічного дослідження «Барометр земельної реформи: погляд учасників ринку землі», проведеного Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, повідомив керівник проекту Олег Нів'євський.
«З огляду на результати опитування аграріїв та власників паїв на Хмельниччині, Дніпропетровщині та в Криму, в разі ухвалення законопроекту «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» в тому вигляді, який він має зараз, виникне безліч серйозних загроз, як економічних, так і корупційних. За результатами досліджень проекту «Барометр земельної реформи» ми зробили невеликі розрахунки. Вони стосуються вікового параметру тих, хто «за» і хто «проти» зняття мораторію. Більше того, на цей параметр ми наклали рівень смертності. Якщо існуючі умови збережуться в майбутньому, то процент тих, хто підтримує зняття мораторію, дотягне до 50 відсотків у 2054-му», - вважає експерт.
На його думку, чекати поки в суспільстві утвориться критична маса «за зняття мораторію» доведеться ще дуже довго, тому це питання поки залишається відкритим.
Зокрема, Олег Нів'євський стурбований повноваженнями, які документ надає створеному для регулювання ринку землі Державному земельному банку. За словами фахівця, це буде єдина в світі фінансова установа, яка одночасно має пріоритетне право скуповувати землю і надавати кредити під її заставу. У такому випадку зембанк обмежить можливості аграріїв отримувати кредити в комерційних банках, і фактично за рахунок перепродажу земельних ділянок стягуватиме ренту з усіх учасників ринку, якою зможе скористатися обмежене коло осіб.
Зі свого боку, один із розробників законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення, заступник начальника ринку і оцінки земель державної агенції земельних ресурсів Юрій Микитенко бачить у ньому лише користь для фермерів та власників паїв.
«Нині ми шукаємо консенсус між суспільством і державою щодо обігу земель сільгосппризначення. На перших етапах, доки ціни не сформовані, робитиметься нормативно-грошова оцінка і на її підставі відбуватиметься продаж землі. Після дво-трирічного функціонування ринку земель сформується попит, а відтак - і більш реальні ціни. Ми вже зробили важливий крок назустріч сільгоспвиробникам - створення земельного банку, який фінансуватиме аграрний сектор за ставками набагато нижчими, ніж ті, які пропонують комерційні банки. Це дасть змогу фермеру не забирати гроші з обігу, а пускати їх на виробництво. Отже, дешеві кредити поліпшать ситуацію в аграрній сфері економіки», - вважає представник земельного відомства.

Валерій БАРСЬКИЙ (УКРІНФОРМ).