Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на квітень 2012


29.03.2012

Квітень
Квітень прохолодний – рік недородний.
Дощовий квітень - до теплого сухого травня.
Ранній приліт жайворонків - до теплої весни. Якщо жайворонок в‘є гніздечко в ямці - літо буде сухе, якщо на горбочку - мокре.
Ранній виліт бджіл з вулика - на хорошу весну.
Якщо на Благовіщення вітер, іній і туман – рік буде хороший.
У квітні ясні ночі закінчуються заморозками, сині хмари – до тепла і дощу.
Дуб раніше від ясена розпуститься - на сухе літо.
Зацвіла черемшина - похолодає.
Якщо жаби весною ще не кумкають, то будуть ще холоди і весняних робіт не треба починати.
Пізн
я весна - ознака того, що влітку переважатиме холодна погода.
***
1 квітня з 11.40 – 3 квітня до 16.55. Місяць у Левові.
Не рекомендуються посіви і посадки. Культивація грунту, підготовка грядок. Санітарна обрізка саду і ягідників, внесення добрив під дерева і кущі. Мульчування на ділянках, що звільнилися з-під снігу. Підживлення розсади усіх культур з наземними плодами.
3 квітня з 16.55 – 5 квітня до 18.33. Місяць у Діві.
Добре приживуться посаджені у цей день саджанці плодових дерев і ягідних кущів. Сівба кропу, анісу, салату. Ділення кореневищ багаторічних квітів. Висадка розсади цинії, чорнобривців, амаранту, петунії, жоржин, шавлії. Проведення комплексу весняних заходів по догляду за газоном.
5 квітня з 18.33 – 7 квітня до 18.19. Місяць у Терезах. 6 квітня, 19.39 – Повний Місяць.
Посадка у відкритий грунт розсади капусти, картоплі, часнику, цибулі. Сівба чорнушки, буряків, салату, листкової селери, гороху, однорічних і багаторічних квітів, лікарських рослин. Полив, розпушування вологого грунту, підживлення. Весняне щеплення.
7 квітня з 18.19 – 9 квітня до 18.14. Місяць у Скорпіоні.
Не рекомендується нічого сіяти, саджати, пересаджувати, обрізати. Укриття грядок плівкою з метою їх швидшого прогрівання. Підготовка посадкових ям.
9 квітня з 18.14 – 11 квітня до 20.04. Місяць у Стрільці.
Не проводять посів, посадку і пересадку. Внесення добрив під овочеві культури і плодові дерева, боротьба з наземними шкідниками. Перекопування, боронування грунту, формування грядок, розпушування грунту під багаторічними культурами. Підв‘язування пагонів малини. Підсипання землі до рослин з оголеним корінням на суничних грядках.
11 квітня з 20.04 – 14 квітня до 2.22. Місяць у Козерогові. 13 квітня, 2.25 – Остання чверть Місяця.
Сприятливий час для посадки картоплі, сівби редиски, редьки, моркви, петрушки, цибулі-чорнушки, однорічних і багаторічних квітів. Кореневе підживлення, пікірування розсади. Висадка розсади ранньої капусти у відкритий грунт. Посадка саджанців плодових дерев і ягідних кущів.
14 квітня з 2.22 – 16 квітня до 8.41. Місяць у Водолії.
Несприятливі дні для проведення посіву і посадки. Культивація грунту. Обрізка рослин для уповільнення росту. Підживлення квітів. Боротьба зі шкідниками і хворобами рослин. Розпушування і боронування грунту в саду. Проріджування сходів, видалення бур‘янів. Обрізка троянд до здорової деревини.
16 квітня з 8.41 – 19 квітня до 2.49. Місяць у Рибах.
Посів овочевих. Посадка суниці, малини, смородини, саджанців плодово-ягідних і декоративних культур. Пророщування насіння. Підживлення, полив розсади.
19 квітня з 2.49 – 21 квітня до 7.06. Місяць у Овні.
Не проводити посів, посадку і пересадку. Обробка плодових дерев і ягідних кущів від шкідників і хвороб. Санітарна, омолоджувальна і формуюча обрізка дерев і кущів. Внесення добрив у пристовбурні кола плодових дерев ягідних і декоративних кущів і на суничні грядки. Підготовка грядок під висадку розсади овочевих.
21 квітня з 7.06 – 23 квітня до 20.08. Місяць у Тельці. 21 квітня, 10.20 – Новий Місяць (Молодик).
Не рекомендується нічого сіяти, саджати, пересаджувати, проводити будь-які роботи з рослинами. Розпушування і мульчування грунту. Радикальна обрізка уражених шкідниками рослин.
23 квітня з 20.08 – 26 квітня до 8.45. Місяць у Близнюках.
Посів бобових, редиски, моркви, цибулі-чорнушки. Посадка і пересадка саджанців плодово-ягідних, декоративних і витких рослин, квітів. Висаджування розсади капусти. Підживлення раніше висадженої розсади кореневої селери, петрушки, часнику і багаторічної цибулі.
26 квітня з 8-45 – 28 квітня до 19.14. Місяць у Ракові.
Посів зернових, зеленних, помідорів, баклажанів, перцю, кропу, шпинату, салату, капусти, огірків, кавунів, динь, гарбузів кабачків. Збирання лікарських рослин. Щеплення плодових дерев. Полив. Кореневе і позакореневе підживлення овочевих культур. Несприятливий час для обрізки і прищипування дерев і кущів.
28 квітня з 19.14 – 1 травня до 2.06. Місяць у Левові. 29 квітня, 12.05 – Перша чверть Місяця.
Нічого не сіяти і не саджати. Щеплення плодових дерев, підживлення овочевих з наземними плодами, плодово-ягідних дерев і кущів, суниці. Культивація грунту, підготовка грядок, підгортання, мульчування, закладання компосту. Видалення сухих гілок на деревах і кущах.