Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на травень 2011


28.04.2011

Травень
Початок травня теплий - кінець буде холодний.
Травень холодний - рік хлібородний.
Теплі вечори і зоряні ночі у травні - до хорошого врожаю.
За сухим травнем іде сухий червень.
Пізно зацвіла горобина – пізньою буде осінь.
Черемха цвіте перед останніми весняними приморозками.
Часті тумани у травні - на мокре літо.
Багато хрущів - на сухе літо.
***

1 травня – 2 травня до 9.00. Місяць в Овні.
Нічого не сіяти, не саджати і не пересаджувати. Підживлення розсади з наземними плодами. Обробка плодових дерев та ягідних кущів від хвороб і шкідників, обрізання на омолодження. Внесення добрив у пристовбурні кола. Підживлення суниці. Підготовка грядок для висадки овочевої розсади.
2 травня з 9.00 - 4 травня до 20.11. Місяць у Тельці. 3 травня, 9.51 – Новий Місяць (Молодик).
Не проводити посівів, посадок і пересадок. Розпушування і мульчування, підготовка грядок, видалення бур‘янів. Радикальне обрізання уражених шкідниками рослин.
4 травня з 20.11 – 7 травня до 5.33. Місяці у Близнюках.
Сприятливий час для сівби листових, листково-стеблових овочів та овочів з наземними плодами. Висадка розсади капусти. Сівба і посадка бобових та декоративних витких рослин, однорічних квітів. Підживлення петрушки, часнику, багаторічної цибулі. Сівба редиски, моркви, цибулі-чорнушки, Посадка і пересадка саджанців плодово-ягідних та декоративних культур.
7 травня з 5.33 - 9 травня до 12.37. Місяць у Ракові.
Сівба і посадка помідорів, баклажанів, перцю, капусти цвітної і броколі, огірків, кавунів, динь, гарбузів, кабачків, зернових. Посадка саджанців плодово-ягідних і декоративних культур. Щеплення плодових дерев. Полив, кореневе і позакореневе підживлення овочевих культур. Збирання лікарських рослин.
9 травня з 12.37 – 11 травня до 17.00. Місяць у Левові. 10 травня, 23.33 – Перша четверть Місяця.
Несприятливий час для посівів та посадок. Щеплення плодових дерев, підживлення овочів з наземними плодами, плодово-ягідних дерев і кущів, суниці (сухі добрива вносимо при розпушуванні грунту під кущами). Культивація грунту, підготовка грядок, боротьба з бур‘янами.
11 травня з 17.00 – 13 травня до 18.58. Місяць у Діві.
Посадка саджанців груші, вишні, сливи, абрикоса, ожини. Висадка у відкритий грунт укорінених живців троянд, клематисів, розсади однорічних квітів, ділення і пересадка багаторічників. Розкладання в борозенки пагонів ягідних кущів для укорінення. Полив і підживлення розсади.
13 травня з 18.58 – 15 травня до 19.33. Місяць у Терезах.
Сприятливий час для сівби квасолі, гарбузів, кабачків, огірків, редиски, однорічних квітів. Ділення і пересадка багаторічних квітів. Посадка саджанців плодово-ягідних і декоративних культур, відокремлення і висадка розеток суниці. Полив, розпушування вологого грунту.
15 травня з 19.33 – 17 травня до 20.24. Місяць у Скорпіоні. 17 травня, 14.09 – Повний Місяць.
Повторні посіви салату, кропу, капусти броколі. Висадка розсади помідорів, перцю, баклажанів, квітів. Полив, внесення добрив. Посадка суничних розеток для оновлення грядок. Сівба квітів-дворічників.
17 травня з 20.24 – 19 травня до 23.17. Місяць у Стрільці.
Не рекомендується нічого сіяти, саджати, пересаджувати. Розпушування і мульчування грунту. Внесення сухих добрив під овочі з наземними плодами, а також під плодово-ягідні культури і суницю. Боротьба з хворобами і наземними шкідниками. Збирання ранньої зелені та редиски, лікарських рослин.
19 травня з 23.17 – 22 травня до 5.33. Місяць у Козерогові.
Сприятливий час для висадки розсади капусти, помідорів, перцю, баклажанів. Сівба листових овочів. Ділення і пересадка багаторічної цибулі, меліси, м‘яти. Видалення вусів суниці. Живцювання хвойних рослин. Видалення молодої порослі дерев, проріджування рослин, обрізка для уповільнення росту.
22 травня з 5.33 – 24 травня до 15.25. Місяць у Водолії.
Не проводимо посівів, посадок і пересадок. Ефективним буде обприскування плодових дерев і кущів від хвороб та шкідників. Мульчування грунту під плодовими деревами та ягідними кущами перегноєм, компостом. Прищипування і пасинкування будуть безболісними для рослин. Висадка розсади квітів і внесення сухих добрив при розпушуванні під квіткові культури та декоративні кущі.
24 травня з 15.25 - 27 травня до 3.03. Місяць у Рибах. 24 травня, 21.52 – Остання четверть Місяця.
Сприятливий час для сівби і посадки більшості овочевих та квіткових рослин, ягідних (суниця, малина, чорна смородина), повторних посівів зеленних. Висадка розсади помідорів, перцю, баклажанів, огірків. Полив і підживлення овочів, квітів, плодових дерев, ягідних і декоративних кущів. Укорінення вусів суниці для пересаджування укорінених розеток на нове місце.
27 травня з 3.03 - 29 травня до 16.03. Місяць у Овні.
Нічого не сіяти, не садити і не пересаджувати. Обприскування проти шкідників і хвороб. Боротьба з бур‘янами, розпушування і мульчування. Підживлення розсади помідорів, перцю, баклажанів, огірків. Позакореневе підживлення плодових дерев розчином комплексних добрив з мікроелементами. Прищипування плодових дерев, видалення зайвих пагонів.
29 травня з 16.03 – 1 червня до 2.58. Місяць у Тельці.
Посів і посадка зеленних, коренеплідних, цибулевих і бобових рослин (урожай підходить для тривалого зберігання). Підгортання і обприскування картоплі стимуляторами росту для кращого бульбоутворення. Нарізання живців. Закладки компостних куп. Боротьба з грунтовими шкідниками. Підживлення цибулі, часнику, багаторічних квітів і овочів. Висадка розсади. Проріджування сходів, розпушування міжрядь, мульчування грядок.