Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на травень 2012


04.05.2012

Травень
Початок травня теплий - кінець буде холодний і навпаки.
Травень холодний - рік хлібородний.
Теплі вечори й зоряні ночі у травні - до щедрого врожаю.
Часті тумани у травні - на мокре літо.
За сухим травнем іде сухий червень. Якщо у травні багато дощів, то їх буде обмаль у вересні.
Пізно зацвіла горобина – пізньою буде осінь.
Черемха цвіте перед останніми весняними приморозками.
Якщо на Юрія (6 травня) дощ - на худобу легкий рік.
Закувала зозуля до Юрія – не чекай хорошого врожаю.
На Миколу (22 травня) дощ – буде врожай пшениці та жита.
Скільки у травні дощів – стільки років бути врожаю.
***

1 травня з 2.06 – 3 травня до 5.05. Місяць у Діві.
Посадка саджанців сливи, груші, абрикоса, вишні, ожини, шипшини. Полив і підживлення розсади кореневої селери, цибулинних і багаторічних квітів. Догляд за суничною грядкою. Висадка у відкритий грунт живців троянд, клематисів, рододендрона, розсади однорічних квітів, ділення і пересадка багаторічників. Розкладання в борозни пагонів ягідних кущів для їх укорінення.
3 травня з 5.05 – 5 травня до 5.20. Місяць у Терезах.
Сприятливий час для сівби квасолі, гарбузів, огірків, редиски. Висадка розсади теплолюбних овочів (перцю, помідорів, баклажанів) у теплиці й парники. Посадка саджанців плодово-ягідних і декоративних культур, молодих розеток суниці. Полив, розпушування вологого грунту.
5 травня з 5.20 – 7 травня до 4.40. Місяць у Скорпіоні. 6 травня, 6.36 – Повний Місяць.
Висівання у відкритий грунт квасолі, гарбузів, огірків, капусти, кабачків, патисонів, висадка розсади помідорів, огірків, капусти. Повторні посіви салату, кропу, капусти броколі. Полив, підживлення. Посадка суничних розеток для оновлення грядок. Не рекомендуються прищипування овочевих культур, обрізка дерев і кущів.
7 травня з 4.40 – 9 травня до 5.02. Місяць у Стрільці.
Нічого не сіяти, не саджати, не пересаджувати. Розпушування і мульчування грунту. Збирання лікарських рослин. Внесення сухих добрив під овочеві з наземними плодами, а також плодово-ягідні культури та суниці одночасно з поливом і розпушуванням. Боротьба з хворобами і наземними шкідниками. Збирання ранньої зелені та редиски.
9 травня з 5.02 – 11 травня до 8.05. Місяць у Козерогові.
Висадка розсади капусти, помідорів, перцю, баклажанів, огірків, майорану і базиліка у відкритий грунт. Сівба листкових овочів. Ділення і посадка багаторічних видів цибулі, меліси, м‘яти. Видалення вусів суниці. Живцювання хвойних рослин. Культивація грунту, видалення молодої порослі дерев, проріджування сходів, обрізка дерев для уповільнення росту.
11 травня з 8.05 – 13 травня до 14.45. Місяць у Водолії. 13 травня, 0.51 – Остання чверть Місяця.
Не проводити сівби, посадки і пересадки. Обприскування плодових дерев і кущів від хвороб і шкідників. Мульчування грунту під плодовими деревами і ягідними кущами перегноєм, перепрілою тирсою, компостом. Прищипування і пасинкування рослин. Висадка розсади квітів. Внесення сухих добрив при розпушуванні під квіти і декоративні кущі.
13 травня з 14.45 – 16 травня до 10.33. Місяць у Рибах.
Сприятливий час для сівби і посадки більшості овочевих і квіткових рослин, ягідних (суниці, малина, чорна смородина), повторних посівів кропу, щавлю, редиски. Висадка розсади помідорів, перцю, баклажанів, огірків у відкритий грунт. Полив і підживлення овочевих, квіткових і декоративних рослин, ягідних кущів і плодових дерев. Укорінення вусів суниці. Пересаджування укорінених розеток на нове місце.
16 травня з 10.33 - 18 травня до 13.03. Місяць в Овні.
Не проводити сівбу, висаджування і пересаджування. Обприскування проти хвороб і шкідників. Боротьба з бур‘янами, розпушування і мульчування. Підживлення розсади овочевих із наземними плодами. Позакореневе підживлення плодових дерев розчином комплексних добрив з мікроелементами. Формуюча обрізка плодових дерев шляхом прищипування та видалення зайвих пагонів.
18 травня з 13.03 – 21 травня до 2.08. Місяць у Тельці.
Сівба і посадка зеленних, коренеплідних, цибулевих і бобових рослин (урожай підходить для тривалого зберігання). Підгортання і обприскування картоплі стимуляторами росту для кращого бульбоутворення. Нарізання живців. Підживлення цибулі, часнику, багаторічних квітів і овочів. Висадка розсади, сівба зеленних (салату, кропу та ін.). Прорідження сходів, розпушування, мульчування.
21 травня з 2.08 – 23 травня до 14.35. Місяць у Близнюках. 21 травня, 2.50 – Новий Місяць (Молодик).
Не рекомендується нічого сіяти, саджати, пересаджувати, проводити будь-які роботи з рослинами. Проріджування сходів, розпушування і мульчування грунту, підготовка грядок, видалення бур‘янів. Радикальна обрізка уражених шкідниками рослин. Позакореневе підживлення розсади квітів або внесення сухих добрив при розпушуванні.
23 травня з 14.35 – 26 травня до 1.14. Місяць у Ракові.
Сівба і посадка цвітної капусти і броколі для осіннього споживання, салату, кропу. Висадка теплолюбних багаторічних квітів, пряних трав і лікарських рослин у відкритий грунт. Сприятливий час для проведення рідких підживлень і поливу плодових дерев та ягідних кущів з переважанням дози азотних добрив. Збирання лікарських рослин. Не рекомендуються обрізка і прищипування дерев і кущів, овочевих культур.
26 травня з 1.14 – 28 травня до 9.08. Місяць у Левові.
Нічого не сіяти, не саджати, не пересаджувати. Культивація (розпушування) грунту, знищення бур‘янів, мульчування, підгортання. Збирання врожаю редиски, шпинату, салату, кропу та інших зеленних, а також лікарських рослин. Обприскування помідорів, перцю, огірків стимуляторами росту. Підживлення овочів з наземними плодами, плодово-ягідних дерев і кущів, суниці. Поливи не рекомендуються.
28 травня з 9.08 – 30 травня до 13.48. Місяць у Діві. 28 травня, 12.15 – Перша чверть Місяця.
Посадка і пересадка рослин, нарізання живців. Полив і підживлення кореневої селери, буряків, цибулі, часнику, картоплі, цибулевих і багаторічних квітів. Розкладання у борозни пагонів ягідних кущів для їх укорінення. Висадка у відкритий грунт укорінених живців троянд, клематисів, рододендронів. Пересадка бузку і винограду.
30 травня з 13.48 – 1 червня до 15.32. Місяць у Терезах.
Сприятливий час для повторних посівів ріпи, редьки, редиски, кропу, шпинату, салату, петрушки, капусти броколі для осіннього споживання. Посадка розсади огірків, цвітної капусти. Літній посів багаторічної цибулі. Підгортання картоплі. Ділення і пересадка багаторічних квітів. Збирання квітучих лікарських рослин. Несприятливі дні для поливу рослин.