Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар на жовтень 2014


11.10.2014

Жовтень

Чим сухіший і тепліший початок жовтня, тим пізніше настане зима.

Грім у жовтні - на коротку, теплу і малосніжну зиму.

Листя на деревах тримається довго - чекай лютої зими.

А коли з’явилися комарі у жовтні – зима буде теплою.

Восени довго не зникають мухи - осінь буде затяжною, сніг ляже пізно.

Сніг рано ляже – весна швидше слово скаже.

Листя падає на землю «долілиць» - на врожай.

Спориш довго не змінює восени свого кольору - на щедрий врожай зернових наступного року.

У який день тижня випаде перший сніг восени, то в цей день навесні треба садити картоплю - і тоді матимете щедрий урожай.

Якщо на Покрову (14 жовтня) вітер дме з півдня – зима буде теплою, із заходу – помірною, з півночі або сходу – холодною.

Якщо цього ж дня зранку дме вітер з півдня, а з обіду – з півночі, початок зими буде теплий, а потім значно похолодає.

Після Трифона і Пелагії (21 жовтня) відчутно холодніє.

1 жовтня з 14.08 – 2 жовтня до 23.20. Місяць у Козерогові. 1 жовтня, 22.33 – Перша четверть Місяця.

Не рекомендуються посіви і посадки. Збирання врожаю зернових, зелені, плодів і коренеплодів. Консервування. Заготівля ґрунтових сумішей для розсади. Прибирання газонів і клумб. Видалення гнізд зимуючих шкідників саду.

3 жовтня з 15.40 – 4 жовтня. Місяць у Водолії.

Сіємо на зиму моркву, буряки, ріпу, зеленні, однорічні та багаторічні квіти, насіння яких потребує стратифікації. Посадка бульбочок озимого часнику і дрібної цибулі-сіянки. Заготівля живців. Культивація, перекопування ґрунту. Підготовка ям до весняної посадки дерев.

5 жовтня з 16.50 – 6 жовтня. Місяць у Рибах.

Сприятливий час для підзимових посівів моркви, буряків, шпинату. Полив, розпушування вологого ґрунту, перекопування грядок з внесенням органіки, прибирання рослинних решток. Підготовка живців для зимового і весняного щеплення. Висадка цибулин тюльпанів, гіацинтів, нарцисів для вигонки.

7 жовтня з 17.50 – 8 жовтня. Місяць

в Овні. 8 жовтня, 13.51 – Повний Місяць.

Сівба кропу, петрушки для вирощування в теплиці або кімнаті. Підзимові посіви. Полив, підживлення рослин, боротьба із шкідниками і хворобами. Підготовчі роботи з укриття троянд на зиму.

9 жовтня p 18.54 – 10 жовтня. Місяць у Тельці.

Підзимові посіви. Перекопування і підготовка грядок для ранньовесняних посівів, а також ям для весняної посадки дерев і кущів. Висаджування цибулинних квітів для вигонки. Полив і підживлення кімнатних рослин та вигонкової зелені.

11 жовтня з 20.09 – 13 жовтня. Місяць у Близнюках.

Не проводять посадок і пересадок. Розпушування сухого ґрунту, боротьба з наземними шкідниками. Обрізка ягідних кущів. Пересадка кімнатних рослин. Перебирання і закладання на зберігання посадкового матеріалу гладіолусів. Прищипування і пасинкування овочевих культур у теплиці.

14 жовтня з 22.37 – 15 жовтня. Місяць у Ракові. 15 жовтня, 22.12 – остання чверть Місяця.

Не проводити посів і посадку рослин. Збирають гнізда зимуючих шкідників. Обрізка і видалення зайвих пагонів у кімнатних рослин. Обприскування їх від шкідників і хвороб. Культивація і перекопування ґрунту. Укриття суниці та багаторічних овочевих і квіткових культур на зиму.

16 жовтня – 18 жовтня до 15.37. Місяць у Левові.

Посів листкових овочів, посадка коренеплодів петрушки і селери, багаторічної цибулі для отримання вигонкової зелені. Полив, підживлення, пересадка кімнатних квітів. Збирання врожаю для швидкого споживання. Засолювання, консервування, квашення. Заготівля живців для щеплення та укорінення з метою отримання саджанців.

19 жовтня з 2.35 – 20 жовтня до 16.26. Місяць у Діві.

Посадка і пересадка рослин. Підзимові посіви зелені, моркви, буряків, ріпи. Розпушування, підгортання, заготівля ґрунтових сумішей, видалення бур‘янів, боротьба з ґрунтовими шкідниками. Підготовка ям для весняної посадки дерев і кущів. Обрізка і видалення зайвих пагонів у кімнатних рослин. Укладання на зимове зберігання овочів і фруктів.

21 жовтня з 4.40 – 23 жовтня до 17.42. Місяць у Терезах

Підзимові посіви. Посадка коренеплодів петрушки, селери, багаторічної цибулі для отримання вигонкової зелені. Внесення сухих добрив при розпушуванні в горшки з кімнатними рослинами та вигонковою зеленню. Полив, розпушування вологого ґрунту. Укриття зимуючих у грунт багаторічних квітів, ягідних кущів.

24 жовтня з 7.55 – 25 жовтня до 18.47. Місяць у Скорпіоні. 24 жовтня, 0.57 – Новий Місяць (Молодик).

Не рекомендується проводити посадки і пересадки будь-яких культур. Огляд закладених на зиму овочів і фруктів. Видалення бур’янів, сухих рослин. Підготовка до холодів зимуючих у відкритому грунттеплолюбних рослин.

26 жовтня з 9.07 – 27 жовтня до 19.17. Місяць у Стрільці.

Вигонка зелені овочевих культур у теплиці або кімнаті. Розпушування ґрунту, внесення органічних і мінеральних добрив, полив. Обрізка і видалення зайвих пагонів у кімнатних рослин, обприскування їх від шкідників і хвороб. Роботи по снігозатриманню на ділянці.

28 жовтня з 11.05 – 29 жовтня до 21.19. Місяць у Козерогові.

Посадка рослин, які повільно ростуть, коренеплодів. Висадка маточників. Сівба насіння помідорів на розсаду. Вигонка зелені з багаторічної цибулі, петрушки, селери. Посадка і пересадка кімнатних рослин, полив і підживлення.

30 жовтня з 12.39 – 31 жовтня до 23.42. Місяць у Водолії.

Підзимові посіви цибулі, часнику. Сівба у теплиці та кімнаті салату, крес-салату, шпинату, кропу. Прикопування саджанців. Збирання коренеплодів, зернових, насіння, лікарських рослин. Посадка плодових і декоративних дерев, кущів. Видалення сухих і пошкоджених гілок на деревах і ягідниках.