Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Битки м’ясні по-селянськи


13.01.2021

На 500 г яловичини - 1 цибулину в м’ясо, ст. ложку сухарів,
2 ст. ложки вершкового масла, 50 г сушених або 150 г свіжих грибів, 3 цибулини для пересипання битків, 1,5 склянки грибного відвару, 2 горошини гіркого перцю, лавровий листок, 2 ст. ложки томату-пюре, 1 кг картоплі, ст. ложку вершкового масла для тушкування картоплі.
М’ясо пропустити через м’ясорубку з крупною решіткою, змішати з посіченою сирою цибулею, додати мелений перець, сіль, добре вимішати, сформувати кульки, надати їм форми битків, обкачати в сухарях і обсмажити на жирі. Половину взятої норми злегка обсмаженої цибулі покласти на дно сотейника, поверх – половину варених, обсмажених грибів, а потім – обсмажені битки, посипати рештою цибулі і грибів, залити грибним відваром і тушкувати 10-15 хв. Для гарніру у грибному відварі тушкують обчищену картоплю, додаючи томат і жир. Подаючи на стіл, битки поливають соком, в якому вони тушкувались.
 
Поради дбайливим господарочкам
Кава здатна зробити смачнішим навіть м’ясо. Додавши всього дрібку розчинної кави до соусу для м’яса, ви надасте страві неповторного нового смаку.
Щоб під час варіння краї вареника не розліпилися, перед тим, як покласти начинку, насипте на кружечок тіста трохи манної крупи. Вона вбере зайву рідину, вареники вийдуть тугенькі, соковиті, а їхній смак тільки поліпшиться.