Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Біодинамічний календар. Липень


01.07.2020

2 ЛИПНЯ. Місяць у Скорпіоні/Стрільці, зростаючий. Рослини будуть вдячні органічним і мінеральним підгодівлям, профілактичним заходам від ґрунтових шкідників. Прибирайте цибулю на тривале зберігання. У квітнику можна посіяти насіння чорнобривців, настурції і запашний горошок. 
3 ЛИПНЯ. Місяць у Стрільці, зростаючий. Сприятливий період для посадки декоративних і листяних рослин. Займайтеся прополкою бур’янів вручну або із застосуванням гербіцидів – трава буде повільніше відростати. Вельми ефективною виявиться боротьба з бур’янами, полив і розпушування грунту в міжряддях. У квітнику для стимуляції росту деяких декоративних культур можна трохи підрізати деякі пагони. Видаляйте все, що не повинно рости – поросль, бур’яни, зів’ялі суцвіття.
4 ЛИПНЯ. Місяць у Стрільці/Козерозі, зростаючий. Можна збирати урожай плодових і закладати на тривале зберігання. Не рекомендується займатися посадками, підгодівлею, обробкою ґрунту, а також максимально скоротіть поливи. Займіться прополкою. Можна замочувати насіння на пророщування для майбутніх посадок. Якщо у квітнику ще не викопані цибулинні (тюльпани, гіацинти, нарциси), то рекомендуємо зробити це сьогодні. Сушіть квасолю, селеру і лікарські трави, займайтеся заготівлею вирощеної продукції
5 ЛИПНЯ. Повний місяць (7.45), місячне затемнення, Місяць у Козерозі. У саду перевірте ловчі пояси на деревах, проведіть санітарну обрізку. Своєчасно видаляйте гніздування шкідників і падалицю. Займіться закладкою компосту, приготування якісного добрива. Нічого не сійте, не садіть і не пересаджуйте. У квітнику збирайте насіння, формуйте крони і пересаджуйте декоративні рослини з міцною кореневою системою.
6 ЛИПНЯ. Місяць у Козерозі/Водолії, спадаючий. За необхідності проведіть обробку від шкідників і хвороб. Сприятлива пора для посадки рослин з витким стеблом. Оптимальний період для посіву кропу, лікарських трав і сидеральних культур (люцерни, буркуну та інших бобових). Можлива посадка декоративних рослин у горщики, пересадка кучерявих багаторічників.
День вкрай несприятливий для будь-яких домашніх справ. Зміна обстановки, ремонт, прибирання краще відкладіть на інший день. Можна заготовляти лікарські трави і кореневища, закладати урожай на зберігання, консервувати і солити капусту.
7 ЛИПНЯ. Місяць у Водолії, спадаючий. Пасинкуйте томати, формуйте огіркові батоги, поливайте і підгодовуйте своїх зелених вихованців, знищуйте шкідників і бур’яни. Збирайте часник, коренеплоди, ранню картоплю. У квітнику – посів дворічників, висадка квіткової розсади, посадка і пересадка багаторічників, вкорінення відводків для розмноження, викопування цибулин для зберігання. День сприятливий для дрібної роботи по дому: прання, домашніх заготовок (соління, консервування, сушіння, приготування соків). 
8 ЛИПНЯ. Місяць у Водолії/Рибах, спадаючий. У саду щеплення і обприскування – не бажані. На городі будуть вдалими підгодівля і культивування ґрунту. У квітнику – сприятливий час для посадки квіткової розсади. Стрижіть живоплоти і декоративні рослини. На користь підуть поливи і обприскування омагніченною водою, а ось отрутохімікати застосовувати не рекомендується.
Хороший день для заготівлі лікарських трав і сушіння суцвіть. 
9 ЛИПНЯ. Місяць у Рибах, спадаючий. У саду оновіть мульчуючий шар в прикореневих зонах, перевірте ловчі пояси. На городі – вдалий період для повторних посівів скоростиглих зеленних культур, посадки огірків і капусти для подальшого дорощування під укриттям. У квітнику – сприятливий час  для посадки троянд, декоративних чагарників і всіх цибулинних квітів. 
10 ЛИПНЯ. Місяць у Рибах, спадаючий. Вдалий час для обрізки: формуйте крони дерев і чагарників, видаляйте кореневу і штамбову поросль, пошкоджені пагони, суничні вуса. Обробляйте ґрунт і мульчуйте посадки. Ефективними будуть поливи і підгодівлі. Висівайте зеленні культури і швидкозростаючі лікарські трави. Вдала посадка міцелію грибів. 
Звільнені грядки засійте сидератами. Обприскування відкладіть на більш вдалий час.
11 ЛИПНЯ. Місяць у Рибах/Овні, спадаючий. День сприятливий для обробки рослин в саду від шкідників і хвороб. Будуть ефективні рясні поливи під корінь, внесення мінеральних добрив і всі види обробки ґрунту. Можна висаджувати рослини із закритою кореневою системою.Не беріться за нову роботу, краще закінчіть розпочаті раніше справи. У будинку наведіть порядок в особистих речах, готуйте сховища до закладки нового врожаю.
12 ЛИПНЯ. Місяць в Овні, спадаючий. Косіть траву, прополюйте бур’яни. Скошеною травою розпорядіться з користю – приготуйте зелене добриво, закладіть компост. Не забувайте про сівозміну – засівайте кожну вільну ділянку сидератами. Заготовляйте і сушіть лікарські трави.
13 ЛИПНЯ. Зміна фаз Місяця, Остання чверть. Місяць  в Овні/Тельці. Будуть вдалі посіви коренеплодів (ріпи, зимових сортів редьки, редиски) петрушки і кропу. Оновлюйте аптекарський город посадкою лікарських трав. Підгортайте картоплю, капусту і цибулю-порей. Обробляйте ґрунт. У квітнику викопуйте бульби і цибулини квітів для зберігання. 
14 ЛИПНЯ. Місяць у Тельці, спадаючий. Прополюйте бур’яни і мульчуйте посадки, готуйте посадкові ями. Чудовий результат покаже обробка від шкідників і хвороб. Можлива посадка кропу, петрушки, редиски і редьки для зимового зберігання. На користь рослинам піде підгортання (картопля, капуста, морква). 
15 ЛИПНЯ. Місяць у Тельці, спадаючий. Сприятливий день для посіву насіння садової суниці на розсаду. Вдалою буде щеплення саджанців плодових дерев, а ось займатися обрізанням вкрай небажано. Можна вкорінювати живці і відводки. Сприятливі посіви пастернаку, томатів і перцю на розсаду. Ні в якому разі не плануйте глобальних справ у будинку. Відкладіть ремонт, прибирання, крім того, не починайте нових робіт. 
16 ЛИПНЯ. Місяць у Тельці/Близнюках, спадаючий. Вдалий період для вкорінення живців і відводків ягідних культур, посіву садової суниці. Обробляйте рослини від шкідників, висаджуйте огірки для подальшого дорощування під укриттям, цибулю батун, порей. Сійте сидерати на звільнених ділянках городу. У квітнику висаджуйте багаторічники – вони порадують великою кількістю красивих квіток. 
Хороший день для того, щоб поліпшити енергетику будинку. Зробіть прибирання, позбавтеся від непотрібного мотлоху, наведіть порядок в шафах і особистих речах. 
17 ЛИПНЯ. Місяць у Близнюках, спадаючий. Рекомендується вносити прикореневі підгодівлі  у ягіднику. Підгортаємо рослини, перекопуємо город, прополюємо, закладаємо компостні ями. 
Цей день можна присвятити посадці і пересадці кімнатних квітів. Драцени, пальми віялові, фікус Бенджаміна швидко приживуться. Присвятіть більшу частину часу домашнім заготівлям (але не консервуванню, банки будуть вибухати), сушіть і заморожуйте ягоди, овочі, зелень.
18 ЛИПНЯ. Місяць у Близнюках/Раку, спадаючий. Плануємо всі види обрізки всіх видів садових посадок. Приводимо в порядок живопліт, крони дерев і чагарників. Формуємо, проріджуємо, оздоровлює сад. Обкурюємо і обприскуємо від шкідників.
Підживлення проводьте з обережністю, можна спалити рослину. Сьогодні добре починати ремонт, купувати техніку, інструмент, меблі. 
19 ЛИПНЯ. Місяць у Раку, спадаючий. День хороший для розпушування ґрунту, виполювання бур’янів, формування крон, видалення хворих рослин, обрізки суничних вусів. Ефективні обробки від захворювань, шкідників. Сприятливі скошування газонів, догляд за ними. Займіться збиранням врожаю ранньої картоплі, часнику, цибулі на зберігання.
20 ЛИПНЯ. Зміна фаз Місяця, Молодик (20.34), Місяць у Раку/Левові. Рекомендовані посадка і пересадка садових культур (особливо ягідних), помірний полив, розпушування і мульчування, внесення невеликих доз добрив. Заборонено використання хімпрепаратів для обробки рослин.
21 ЛИПНЯ. Місяць у Левові, зростаючий. День хороший для заготівлі живців і їх вкорінення. Можна обрізати хворі і зламані гілки на деревах і чагарниках. Рясно поливати рослини не рекомендується. Є ризик розвитку грибних хвороб. Проведіть позакореневе підживлення овочів. З посадок допускаються посіви ярого та озимого різновидів часнику, всіх видів цибулі, коренеплодів, зелені і коріння. Можна висаджувати розсаду всіх видів капусти.
22 ЛИПНЯ. Місяць у Левові, зростаючий. Приділіть увагу кісточковим деревам, зберіть урожай і перенесіть всю свою увагу на виноград. Наближається пора виноробства, тому уважно огляньте лози, підв’яжіть їх, видаліть зайві, найнижчі грона.
Сприятлива посадка овочевих і гарбузових рослин. Можна висадити розсаду, вона швидко прийметься. Відмовтеся від будь-яких зимових заготовок, та й взагалі від будь-яких домашніх справ. 
23 ЛИПНЯ. Місяць у Левові/Діві, зростаючий. Будуть ефективними обприскування від шкідників і для профілактики захворювань. Займайтеся прополкою, вибирайте часник і цибулю на зберігання. Якщо збирається вирощувати розсаду, то займіться підготовкою ґрунтових сумішей. 
24 ЛИПНЯ. Місяць у Діві, зростаючий. Займіться перекопуванням посадкової площі під плантації суниці. Ставте опори під гілки плодоносних дерев, видаляйте кореневу поросль, викорчовуйте пні і вирізуйте сухі гілки. Не проводьте пересадку, полив і підгодівлі. Посів і посадки сьогодні під забороною – великого врожаю не отримаєте, та й зберігатися він не буде. 
25 ЛИПНЯ. Місяць у Діві/Терезах, зростаючий. Регулярно оглядайте плодоносні дерева, ставте додаткові підпірки, проводьте обробку від шкідників і захворювань, встановлюйте ловчі пояси. Готуйте посадкові ями, викорчовуйте пні.
Висаджуйте пекінську капусту і огірки для осіннього дорощування, розсаду цвітної капусти. 
26 ЛИПНЯ. Місяць у Терезах, зростаючий. Посаджені сьогодні груші, сливи, яблуні, обліпиха, шипшина і жимолость будуть відрізнятися міцною кореневою системою, підвищеною зимостійкістю, врожайністю і розвитком безлічі пагонів. Пересадки і розпушування в зоні коренів не бажані. 
Допускається посадка декоративних рослин із закритою кореневою системою, посів будь-яких квіткових культур на розсаду.  Викопуйте цибулини на зберігання. 
27 ЛИПНЯ. Зміна фаз Місяця, Перша чверть (15:33), Місяць у Терезах/Скорпіоні. У саду ставте опори під гілки плодових культур. Триває сприятливий період для видалення слабких (хворих, непотрібних, старих) дерев і чагарників.
Продовжуйте висівати зимову редьку на зберігання, висаджувати огірки, кольрабі і цвітну капусту для осіннього дорощування. У квітнику посійте ампельні і декоративні рослини зі звисаючими пагонами. Не перестарайтеся з поливами – є ймовірність виникнення грибкової інфекції.
28 ЛИПНЯ. Місяць у Скорпіоні, зростаючий. Хороший день для різного виду обрізки і формування крони дерев. 
Можна обробляти ґрунт, займатися ремонтом і підготовкою садового інвентарю. Культивуйте ґрунт, висаджуйте зелені культури на грядки, які звільнилися. Сійте горох, боби і квасолю (можливо, в ролі сидератів). Ефективні поливи, підгодівлі, прополка і покіс бур’янів. Закладайте овочі на зберігання.
29 ЛИПНЯ. Місяць у Скорпіоні/Стрільці, зростаючий. Видаляйте кореневу і штамбову поросль, не дозволяючи їй забирати живлення у рослин, обрізайте суничні вуса (крім маткових кущів). Збирайте дозрілий урожай. Допускається посадка пасифлори із закритою кореневою системою, суниці.
Хороша пора для видалення пасинків томатів, баклажанів, перцю і прищипування пагонів. Можлива посадка м’яти, фенхелю, шпинату і кучерявих культур (горох, квасоля, диня, кавун). Посадка овочевих культур і трав’янистих рослин несприятлива.
30 ЛИПНЯ. Місяць у Стрільці, зростаючий. Не садіть деревні рослини. Відмовтеся від обробки хімічними препаратами, обрізки і формування крони. День підходить для вологозарядних поливів плодових дерев, підгодівлі органічними добривами. На звільнених грядках посійте сидерати. На великих територіях посійте жито під оранку – це дозволить позбутися пирію.
Несприятливо викопувати і прибирати цибулини, бульби і кореневища на зберігання. 
31 ЛИПНЯ. Місяць у Стрільці/Козерозі, зростаючий. Закладайте плантації суниці, видаляйте бур’яни і небажану поросль (штамбову, прикореневу). Займіться прибиранням в саду – зберіть листя і падалицю. Якщо є рослини, які вам не потрібні, то саме час від них позбутися. Не можна займатися посадками бульбових і високих рослин, обробкою ґрунту (розпушування, оранка, перекопування). Збирайте урожай для безпосереднього вживання. Робити підгодівлі, пересаджувати трав’янисті рослини і викопувати цибулини не бажано – можна завдати непоправної шкоди.
Високих вам врожаїв!