Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Боремося зі шкідниками та хворобами


11.03.2020

Навесні, ретельно оглянувши всі насадження, визначають (за кількістю яєць, коконів та інших проявів) ступінь зараженості саду тими чи іншими шкідниками і хворобами, при цьому враховують їх прояви у попередньому році.
До розпускання бруньок яблуні, груші, вишні, сливи та обліпиху обприскують 7-процент-ним розчином сечовини (карбаміду). При очікуваному великому рівні хвороб через 12-15 днів обприскують дерева 3-процентною бордоською рідиною (300 г мідного купоросу і 400 г негашеного вапна).
До розпускання бруньок смородину, аґрус і малину обприскують «блакитним» розчином (300 г мідного купоросу і 400 г вапна-пушонки). Кущі смородини і аґрусу можна облити гарячою (60-70°С) водою. Це зміцнить імунітет рослин.
Суниці обробляють 3-процентною бордоською рідиною або 3-процентним «блакитним» розчином. На початку другої половини квітня (15-20-го числа) розвішують баночки з креоліном на смородину, аґрус і малину. 
При виявленні на чорній смородині бруньок з кліщами видаляють їх. І, як тільки бруньки починають лопатися, обприскують кущі часниковим розчином, накриваючи їх поліетиленовою плівкою.
Після проведення цих заходів (для всіх садових культур), далі переходять на застосування лише розчину попелу з різними добавками. Якщо сад не дуже уражений шкідниками і хворобами,  обприскування проводять один раз на два тижні, в іншому випадку - через 6-8 днів.
У квітні-травні до розчину попелу додають сечовину (25-35 г на відро). У червні-серпні – витяжку з нітрофоски (50-60 г на відро). Нітрофоску можна замінити такою ж кількістю нітроамофоски, діамофоски або подвоєною кількістю городньої, квіткової, плодово-ягідної суміші. Розчиняти їх необхідно, як і нітрофоску, два-три дні. Обприскування розчином попелу з добавками повністю замінює позакореневе підживлення.
При появі шкідників до попело-добривного розчину додають витяжки одного з рослинних препаратів: аконіту, блекоти чорної, болиголову плямистого, гірчиці, дурману звичайного, картоплі, перцю гіркого, помідорів, часнику, тютюну. Незважаючи на всі розглянуті заходи, в теплі і сирі сезони можуть проявлятися деякі хвороби. Нижче наводимо додаткові заходи боротьби з ними. Обприскування проводять два-три рази з інтервалом 10-12 днів.
Борошниста роса на аґрусі, смородині та суниці викорінюється 0,5-процентним розчином кальцинованої соди.
Парша на яблуні та груші знищується або 0,3-процентним розчином хлорокису міді, або 1-процентним розчином мідного купоросу, 1-процентним розчином бордоської рідини.
Плямистість на суниці лікують 0,3-процентним розчином хлорокису міді, плямистість на малині -
1-процентним розчином бордоської рідини, антракноз на смородині, аґрусі та малині – 1-процентним розчином бордоської рідини або 1-процентним розчином залізного купоросу.