Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Боремося зі слимаками


26.06.2014

По Вкраїні рясно пройшли дощі, які не тільки оживили рослини в саду і на городі, але й активізували діяльність шкідників, зокрема слимаків, яким значно легше пересуватися по мокрому ґрунту.

ДЛЯ боротьби зі слимаками існує багато способів, як народних, так і запропонованих фахівцями. Слимаки гинуть, якщо їх притрусити сіллю. Але на ґрунт біля рослин сіль сипати не рекомендується, це зашкодить рослинам. Перешкоджатиме пересуванню слимаків сухий пісок, дерев’яна тирса, якими притрушують ґрунт навколо рослин.
Систематичний вилов і знищення слимаків на грядках, доріжках і під укриттями, спорудженими зі старих, намочених мішків, шматків фанери, дощок та інших матеріалів, здатний лише трохи скоротити їх чисельність. Деяким більше допомагає і розкладка в міжряддях приманок з кабачків чи інших овочів.
Можна вкопувати в ґрунт невеликі ємності, що містять пиво, до якого слимаки дуже небайдужі. Однак таким методом потрібно користуватися дуже обережно: посудина з пивом, поміщена серед грядок, має для слимаків таку привабливу силу, що вони поспішають до нього звідусіль. І далеко не всі з них кінчають своє життя у цьому пиві. Велика частина шкідників встигає закусити салатом, капустою чи полуницею. Тому такі пастки застосовують лише там, куди не можуть дістатися слимаки з інших ділянок.
Для успішної боротьби зі слимаками буває корисно перед початком перших заморозків, або ж у відлигу, прорихлити ґрунт на грядках. Вся справа в тому, що для зимової сплячки і відкладання своїх яєць слимаки шукають різні поглиблення або щілини, оскільки самостійно викопати нору вони не здатні. Пізнє перекопування ґрунту порушує зимовий сон цих шкідників і сприяє загибелі яєць.
Іноді в боротьбі зі слимаками допомагають і відволікаючі маневри: посадка в міжряддях найбільш «смачних» для слимаків культур - гірчиці або крес-салату, які і приймають основний удар на себе.
Не слід залишати в саду вбитих слимаків, щоб не залучати інших шкідників. А ось настій із зібраних молюсків, залитих теплою водою, настояний впродовж 10 днів для ферментації, дійсно відлякує своїх родичів. Але його не можна розбавляти водою і розбризкувати по грядках - запах буде занадто слабким, щоб налякати.
У суху погоду для зменшення збитку від слимаків має сенс перейти з вечірнього поливу на ранковий: за день земля в саду просохне, а відсутність нічної вологи буде стримувати поширення слимаків.
З підручних засобів для обмеження поголів’я слимаків застосовують притрушування місць їх проживання порошковим суперфосфатом, вапном, золою, тютюновим пилом, а також їхніми сумішами в різних пропорціях. Але все це є лише тимчасовим заходом - для отримання помітного результату після кожного дощу або поливу операцію необхідно повторювати.
Деякі радять посипати землю навколо рослин свіжою тирсою або різаною кропивою. Цей спосіб дійсно здатний утримати слимаків на відстані, але тільки до тих пір, поки покриття сухе і не злежиться.
Почасти в боротьбі зі слимаками допомагає і просочування сольовим розчином дерев’яних частин парників і високих грядок, особливо тих, які знаходяться біля самої землі.
У деяких випадках добрі результати дає обприскування аміачною водою 0,5% концентрації. Слимаки при цьому гинуть, а рослини просто отримують додаткову позакореневе підживлення азотом, яке до того ж швидко випаровується.
З хімічних засобів найдієвішим у боротьбі зі слимаками є метальдегід, який розкидають в міжряддях, навколо рослин і в інших місцях проживання шкідників. Він настільки приваблює їх, що достатньої всього трьох грамів препарату на квадратний метр. Але, користуючись цією речовиною, не слід забувати, що вона отруйна не тільки для слимаків, а й інших мешканців городу, а також домашніх тварин.
Ще дуже непогано подружитися з природними ворогами слимаків - хижими павуками і багатоніжками і клопами. Люблять закусити молюсками жаби, вужі та ящірки, а із ссавців їх особливо люблять їжаки. Не гидують слимаками також кури і качки. Але згодовувати цих шкідників домашнім тваринам не слід - вони є переносниками небезпечних захворювань.