Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ботулізм: рання діагностика підвищує шанси хворого на сприятливий результат


17.06.2022

У прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція «Ботулізм: перші симптоми та допомога» за участі лікаря із загальної гігієни ГУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Анни Пірської.
Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України нагадує про загрозу ботулізму через вживання неякісної харчової продукції. Ця тема завжди є актуальною, особливо у літній період, коли населення активно займається консервацією продуктів.
За словами фахівця, впродовж 2021 року в Україні було зареєстровано 88 осередків захворювання на ботулізм, унаслідок яких захворіли 98 людей, з них три дитини. Десять випадків стали летальними. У Дніпропетровській області впродовж 2021 року зареєстровано 4 осередки ботулізму, внаслідок яких постраждало 4 дорослих. За 5 місяців 2022 року в області зареєстровано 2 осередки ботулізму, внаслідок яких постраждало 2 дорослих.
 «Причиною цих отруєнь стало вживання риби в’яленої (карась непатраний) домашнього приготування (1 випадок у місті Кам’янському) та м’ясна консерва домашнього приготування (1 випадок у місті Дніпрі). Протиботулінічну сироватку – гептавалентний антитоксин Канадського виробництва – введено обом хворим», – зазначила Анна Пірська.
Ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник захворювання – Clostridium botulinum, який міститься в грунті, мулі, у вмісті кишківника тварин та риб.
«Спори, що виробляються Clostridium botulinum, стійкі до високих температур і широко поширені в навколишньому середовищі. Ці спори проростають, розвиваються та починають виділяти токсини тільки в анаеробному стані (без доступу кисню). Відтак, людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: в’яленій і солоній рибі, домашніх ковбасах»,- проінформувала лікар із загальної гігієни ГУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, зовнішнім виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або запахом, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Виняток становлять бомбажні консерви – такі консерви треба негайно викинути.
Перші симптоми ботулізму найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Але можуть виникнути і раніше (уже за дві години) або значно пізніше (4 доби і більше).
На початку хворого турбують:
• слабкість, запаморочення, сильно виражена сухість у роті,
• короткочасні ознаки ураження шлунково-кишкового тракту (біль у животі, нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім настає стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).
«Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, температура тіла при ботулізмі може залишатися нормальною або підвищуватися до субфебрильної (37,2-38°C). У подальшому з’являється одна з найперших ознак ботулізму – очні симптоми: порушення зору (хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, розвивається далекозорість, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів).
Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, хворому стає важко говорити (голос стає тихим або пропадає). Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів»,- пояснила фахівець.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість. У важких випадках хворих турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
У разі виникнення будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до лікаря!
«Рання діагностика підвищує шанси хворого на сприятливий результат. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування значною мірою залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботулінічного антитоксину»,- акцентує спеціаліст.
З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
• не купуйте в’ялену, копчену, солону рибу, а також консерви та інші продукти домашнього виготовлення на стихійних ринках;
• купуючи в’ялену рибу, консерви промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, завжди звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
• не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається неприємний запах;
• не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив;
• не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та якщо не впевнені, що вони зберігали або транспортували належним чином;
• у разі консервування у домашніх умовах використовуйте лише свіжі, доброякісні продукти; овочі та фрукти необхідно повністю очистити від мікрочастинок грунту, ретельно промийте їх; дотримуйтеся температурного режиму при виготовленні консервів: важливо добре стерилізувати банки і кришки, також необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.