Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Будинок з килимами


22.03.2012

ЯК ЗАВЖДИ, зранку 77-річна жителька села Кошелеве Хустського району поралась по господарству. Коли пенсіонерка пішла у хлів, щоб напоїти худобу, біля дверей з‘явився невідомий. За роботою старенька й не почула, як непроханий гість підкрався ззаду і два рази сильно ударив її по голові металевим прутом. Жінка з розтрощеною головою упала на долівку. Пізніше експерти встановлять, що смерть потерпілої настала майже миттєво. Саме в той момент двоє спільників-убивці в масках і рукавичках, щоб не залишати на місці скоєння злочину відбитки пальців, за допомогою відмички відкрили вхідні двері й проникли всередину багато оздобленого двоповерхового будинку.
Почувши якийсь гамір, прокинулась і вийшла до вітальні 16-річна Оксана. Дівчину також сильно вдарили по голові, однак вона, на щастя, залишилась живою. Нападники зв‘язали непритомній дівчині руки й ноги, а рот, щоб не могла покликати на допомогу, заклеїли скотчем. Потім непрохані гості почали нишпорити по кімнатах, шукаючи гроші й коштовності. Однак значної суми валюти, на яку розраховували нападники, їм знайти не вдалось. До їх рук потрапили лише 300 доларів, кілька золотих перснів, кольє та сережки. Невдоволені зловмисники почали хапати все, що потрапляло під руку. Та й було чого знервуватись, адже повісили на себе «мокруху», а «слам», так на жаргоні називають здобич, виявився мізерним. Вискочивши з будинку, грабіжники побігли до річки, де на них чекав автомобіль. Там сліди нападників обривались…
Коли Оксана отямилась, то спробувала звільнитись від мотузок, але це їй не вдалось. Тоді дівчина, зібравшись із силами, змогла вивільнити ноги і через відчинене віконце вибратись з будинку. Перелякана Оксана побігла до сусідів, які розв‘язали їй руки і відліпили скотч з обличчя. Витираючи сльози, Оксана розповіла про нападників, що вдерлись до їньої оселі. Сусіди відразу ж зателефонували до місцевого райвідділу міліції, а також повідомили батькам дівчини, які торгували килимами на ринку. Вдома дівчина та її батьки побачили страшну картину – у калюжі крові лежало тіло вбитої грабіжниками бабусі.
Дізнавшись про криваву подію, що сталась у селі Кошелеве, керівництво міліції задіяло для розкриття небезпечного злочину всі наявні сили оперативників. Згодом їм на допомогу прибули співробітники обласного УМВС. Було зрозуміло, що напад скоєно з корисливих мотивів. Адже потерпілі торгували дорогими килимами, тож жили заможно. Під час опитування власників будинку оперативники з‘ясували, що, окрім валюти, і золотих прикрас із оселі зникли два мобільні телефони, відеокамера, газовий і пневматичний пістолет. Все свідчило про те, що хтось «навів» грабіжників на оселю заможних сільських підприємців, і до нападу зловмисники ретельно готувались. Але потерпілі запевняли, що нікого зі своїх знайомих не можуть запідозрити у підготовці пограбування. Оксана описала одного з нападників, який по необережності якийсь час був без маски, тож фахівці змогли скласти фоторобот. Цей фоторобот дуже збігався з прикметами мешканця Полтавської області, якого за скоєння кількох крадіжок розшукувала міліція Закарпаття. Однак ця версія виявилась хибною. «Гастролер»-полтавчанин не мав ніякого відношення до розбійного нападу на будинок з килимами і скоєного там жорстокого убивства літньої жінки. Протягом кількох днів міліціонери перевіряли інших підозрілих осіб, але вийти на слід нападників не вдавалось.
Оперативники сподівались, що грабіжники «засвітяться» під час реалізації викрадених мобілок і відеокамери, тож під контроль взяли всі місцеві ринки й місця стихійної торгівлі. Краденими телефонами зловмисники могли скористатись і для розмов. Це припущення згодом підтвердилось. Через кілька днів оперативники запеленгували номер мобілки, що належала потерпілим. Розмова велась із сусіднього Виноградівського району. Туди відразу виїхала опергрупа. У поле зору оперативників потрапили троє жителів села Великі Ком‘яти. Одного з них міліція розшукувала за те, що вдарив ножем чоловіка, другий вже мав умовний термін покарання, і лише найменший із трійці не мав приводів до міліції. Усіх підозрюваних затримали. В оселі одного з них знайшли бойовий пістолет ТТ. Зрозумівши, що попалися, зловмисники розповіли про ранковий напад на будинок торгівця килимами.
Але оперативників цікавило, хто «навів» молодиків на «упаковану хату». Організатор нападу, напевне, мав якесь відношення до родини підприємця, однак сам безпосередньої участі у нападі не брав. Почувши зізнання затриманих, оперативники були добряче здивовані. Адже організатором нападу виявився молодший лейтенант міліції, який лише кілька місяців тому влаштувався на службу до одного з райвідділів. Саме він «прихопив» молодика, який переховувався від міліції, бо вдарив ножем людину. Лейтенант почав вимагати у зловмисника відкупного. Однак той не мав грошей. Тоді міліціонер запропонував молодику взяти участь у розбійному нападі на будинок підприємців. Той погодився, і знайшов ще двох спільників. До нападу ретельно готувались кілька місяців, з різних причин кілька разів відкладаючи дату проведення пограбування. Молодший лейтенант був родичем підприємців, часто у них гостював. Знаючи про статки підприємців, сподівався на куш у розмірі не менше 50 тисяч доларів. Перевертень особисто інструктував подільників, вимагаючи бабцю – «мочити», а малу – лише зв‘язати. Він же на автомобілі вивіз нападників з місця скоєння злочину. Під час затримання в оселі молодшого лейтенанта знайшли відеокамеру потерпілих. Тепер долю чотирьох зловмисників вирішуватиме суд.

Олександр ЮРЧЕНКО. Закарпатська область.