Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Буряковий квас зміцнює імунітет


07.07.2011

Столичний терапевт Олена Кириченко оздоровлює своїх дітей борщем. Вважає, для українців найкорисніші овочі та фрукти, що виросли на нашій землі.
- Можна їсти лимони, грейпфрути та ківі для підтримання імунітету, - каже 37-річна Олена Кириченко. - Але заморські фрукти зірвані давно, оброблені хімікатами для зберігання. Краще вживати місцеву капусту, смородину. В них вітаміну С не менше.
Лікар щодня вдома варить борщ. Пояснює, поєднання овочів забезпечує денну потребу організму в мінералах і вітамінах.
— Якщо їсти борщ із часником, салом або сметаною, це буде найкращий імуностимулятор. Буряк краще додавати квашений. Розсіл із нього також дуже корисний.
Буряковий квас за кілька місяців лікує гіпертонію, виводить з організму радіонукліди і токсини. Для жінок сік та квас із буряка є найкращим знеболювальним при менструаціях. Напій швидко підвищує імунітет, уповільнює процеси старіння.
- Кілограм буряку мию, обчищаю від шкірки, тру на тертці. У 3-літровій банці заливаю 2 літрами води. Додаю шматок житнього хліба, ложку цукру, дрібку солі. Ще можна готувати квас із соку буряка, моркви та редьки. Накриваю марлею і ставлю у тепле місце на п'ять днів.
Для лікування квас п'ють по чверті склянки за півгодини перед їжею тричі на день. Вживати напій можна два місяці.

Соки слід пити одразу після приготування. Найдовше вони можуть стояти 15 хвилин. Не можна вживати більше 100–200 грамів соку за день.
Столичний дієтолог Наталія Самойленко, 33 роки, з Київського медичного центру здоров'я через 2 год. після сніданку п'є фруктові соки. Робить їх сама. Овочеві соки вживає на полудень.
- Увечері їх краще не пити - організму потрібен час на засвоєння. Фрешами не варто захоплюватись, особливо діабетикам, адже вони містять багато природного цукру. Свіжовичавлений сік у великих дозах може викликати побічні ефекти. Найпростіший — алергія. При передозуванні, наприклад, гарбузового та морквяного соку може бути гіпервітаміноз А, який у надлишку має токсичний вплив. У людини може пожовтіти шкіра тіла. Від цитруса висипає.
Самойленко радить частіше пити овочеві соки. Вони найкорисніші.
— До соків червоного та оранжевого кольорів додавайте краплю оливкової або соняшникової олії. Так воникраще засвоюватимуться. Солити не варто, особливо гіпертонікам. Обережні будьте із буряковим фрешем. Хоч у ньому багато вітамінів та мікроелементів кровотворної природи, цей овоч знижує тиск. Його слід розводити водою у співвідношенні один до двох. Поступово збільшуйте дозу до один до одного. Буряковий сік добре поєднується з огірковим. Такий напій повинен кілька хвилин постояти. Він корисний людям, які мають хронічні запальні процеси. Його часто прописують пацієнтам після хіміотерапії, щоб відновити та покращити формулу крові.