Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Бузина біля оселі


17.09.2014

ЦЕ НЕВЕЛИКе дерево або кущ сімейства жимолостевих від двох до восьми метрів заввишки. Зацвітає у травні, а дозріває наприкінці серпня. Плоди чорно-фіолетові, соковиті, дрібні, блискучі кістянки з червоно-фіолетовою соковитою м’якоттю, кисло-солодкі у великих гронах і не обсипаються навіть після опадання листя. Плодоніжки червоного кольору. На відміну від отруйної червоної бузини, а вона отруйна у будь-якому вигляді, бузина чорна - цілюща рослина. В її плодах містяться цукри, яблучна, винна, валеріанова й оцтова кислоти, ефірні олії, дубильні речовини, вітамін С, каротин, речовини РР-вітамінної активності та інші біологічно активні речовини.

З ягід готують варення, мармелад, кисіль, а також сушать. Сік використовують як харчовий барвник для підфарбовування плодово-ягідних соків, вин та з іншою метою. Додавання квіток до виноградного вина під час бродіння придає йому приємний мускатний запах.
У рецептах народної медицини використовують її плоди, листя, квіти і навіть кору. Свіжими ягодами лікують невралгію, гепатит, виразкову хворобу, а також використовують для їх профілактики. А сушеними плодами успішно лікують малярію.
Варто зазначити, що користь бузини чорної зберігається в плодах упродовж 6-ти місяців, довше зберігати її не рекомендується. А ось у квітах властивості бузини чорної зберігаються дуже довго. Так, квіти можна зберігати 2-3 роки, але лише в сухому приміщенні з хорошою вентиляцією.
У квітках бузини чорної міститься холін, ефірні олії, рутин, валер’янова, кавова і яблучна кислоти тощо. З них готують відвари або настої, що добре допомагають при ангіні, грипі, захворюваннях дихальних шляхів. Якщо ви змішаєте одну вагову частину сухих квіток із трьома частинами стандартного чаю, то вийде ароматний лікувальний чай.
Використовують квіти бузини чорної і в косметиці. Настоянка (жменю квіток настоюють в 0,5 л окропу) застосовується для протирання шкіри до умивання обличчя. Квіти можна використати і як маску для обличчя, а також для ванн, що мають збадьорюючий і дезінфікуючий ефекти.
Цілюще й листя - воно має жарознижуючу, сечогінну, терпку, заспокійливу і потогінну дію. З кори бузини готують відвари, які приймають при захворюваннях шкіри і нирок, а також відвар використовують для ванн при подагрі, ревматизмі і артритах.
Бузина, як і будь-яка інша лікарська рослина, має деякі протипоказання до вживання. Варто знати, що бузину чорну не рекомендують вживати при хронічних хворобах шлунково-кишкового тракту, вагітності та індивідуальній непереносимості, а також дітям. А надмірне вживання ягід і соку рослини може спровокувати нудоту і блювоту.
Бузина чорна також хороший помічник і в боротьбі зі шкідниками. Своїм різким, незвичайним запахом рослина відлякує від смородини і аґрусу метелика-вогнівку, від малини і суниці - довгоносиків, від сливи і яблуні - плодожерку. Ще Мічурін використав гілки бузини чорної для захисту смородини від брунькового кліща і вогнівки. Також гілками бузини він обв’язував стовбури плодових дерев для захисту від зайців і мишей. Іноді навіть зрізують гілки бузини і ставлять у посудину з водою в середину куща або розміщують усередині крони дерева. Листя бузини містить синильну кислоту. Можливо, це вона і відлякує тварин, у тому числі, що дуже важливо, гризунів. Щури і миші уникають приміщень, якщо поруч росте бузина. Тому за старих часів її саджали біля складів, сараїв, зернових комор, приміщень для худоби.
Розводити бузину чорну нескладно. Але треба пам’ятати, що вона любить сонце і найкраще росте на вологих, суглинних, родючих ґрунтах. А ось піщані сухі ґрунти для неї непридатні.

ГОТУЄМО РАЗОМ
До вашої уваги кілька рецептів з чорної бузини

Варення
Рецепт № 1. Потрібно кілограм бузини, кілограм цукру.
Добре промийте гілочки з плодами. Розкладіть на тканину, щоб стекла вода. Потім відокремте плоди. Засипте цукром і перемішайте (перетрусіть) і залиште, аби плоди пустили сік. Доведіть до кипіння і варіть на слабкому вогні хвилин 30, знімаючи пінку.
Рецепт № 2. Потрібно кілограм бузини, 800 г цукру, 200 мл води.
Стиглі плоди опустіть у киплячий цукровий сироп і варіть на слабкому вогні до готовності.
Готове варення складіть у простерилізовані гарячі баночки, закрийте кришками і переверніть догори дном до охолодження.

Джем
Потрібно: кілограм бузини, кілограм цукру, 1-2 склянки води.
Вимиті плоди бузини пропустіть через м’ясорубку, додайте цукор, воду і варіть до потрібної густини.
Або ж ягоди бузини помістіть у ємність і потушіть до утворення соку. А отримане пюре доведіть до кипіння і варіть, постійно помішуючи. Коли об’єм зменшиться наполовину, засипте цукор і перемішайте. Варіть ще хвилин десять, постійно перемішуючи.
Готовий джем розкладіть у банки і закатайте кришками. Зверху банки укрийте ковдрою до повного охолодження.

Сироп
Потрібно кілограм бузини, кілограм цукру, 2 склянки води.
Свіжі вимиті плоди залийте водою і кип’ятіть 15-20 хвилин. Вичавіть сік, додайте в нього цукор, доведіть до кипіння, розлийте в чисті пляшки і закупорте кришками. Зберігайте в холодному місці.

Сік із чорної бузини і лимона
Потрібно кілограм ягід, дві склянки цукру, склянка води, сік 1 лимона.
Промиті ягоди бузини залийте водою, варіть 10-15 хвилин. Потім видавіть сік, додайте сік лимона, цукор і варіть ще 10 хвилин.

Підготувала Тетяна КНЯЗКА (УКРІНФОРМ).