Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Бюджет із запасом


05.01.2012

На медицину виділили рекордні 2 млрд. грн.

Наприкінці грудня Дніпропетровська облрада прийняла бюджет на 2012 рік. Обласна скарбниця стала майже вдвічі багатшою порівняно з 2011 роком - 7,6 млрд. грн. проти минулорічних 4,9 млрд. грн. Бюджет сформований як бездефіцитний і, якщо все піде за планом, під кінець року в області ще залишаться більше 26 млн. грн. про запас. 
Левову частку надходжень, згідно з пояснювальною запискою до бюджету-2012, складе прибутковий податок з рядових жителів Дніпропетровщини (це 85% від загального фонду дохідної частини). Прогнозують, що рівень середньомісячної зарплати, з якої, власне, люди і платять цей податок, зросте майже на 22%, з 2931 грн. до 3573 грн.
«Є методики прогнозування, які дозволяють із мінімальною погрішністю визначити цю цифру. Це робиться, виходячи з показників зростання рівня середньої заробітної плати попередніх періодів, макропоказників та інших складових», - пояснив в.о. начальника головного управління економіки облдержадміністрації Олексій Псарьов.
У 2012 році на сферу освіти виділено більше 826 млн. грн. (в 2011-му - 700 млн. грн.). Зокрема, близько шести мільйонів із цієї суми витратять на закупівлю шкільних автобусів для сільських районів області. Ще по мільйону направлять на забезпечення школярів підручниками, встановлення фільтрів доочищення питної води у школах і на оснащення навчальних закладів комп'ютерами.
Воістину величезну суму, порівняно з минулим роком, виділили на охорону здоров'я - 2,2 млрд. грн. (в 2011-му - 800 млн. грн.). Частина цих грошей піде на реконструкцію медзакладів, закупівлю устаткування і медикаментів. Окремо прописане фінансування Держпрограми «Цукровий діабет». На закупівлю інсуліну - майже 43 млн. грн., що, згідно з поясненням до бюджету, має повністю задовольнити потреби хворих у препараті.
Сфері соцзахисту населення виділено 156,5 млн. грн. З них на компенсації інвалідам (виплати на бензин, ремонт, техобслуговування авто і транспортне обслуговування) - трохи більше одного мільйона. А ось на медобслуговування чорнобильців - 931,5 тис. грн.
Збільшено витрати і на сферу культури - 101 млн. грн. (83 млн. грн. у 2011 році). Причому більше 67 відсотків від суми буде спрямовано на розвиток театрів. На ремонт Театру опери і балету виділять 1,5 млн. грн., а на проектні роботи для капремонту театру ім. Горького - 340 тис. грн. Перепало трішки грошей й історичному музею - 160 тис. грн. на розробку проектної документації і на капремонт. На розвиток спорту виділено більше 18 млн. грн., п'ять із них витратять на дитячі спортивні майданчики.
За рахунок надходжень до обласного дорожнього фонду на ремонт і утримання доріг комунальної власності планується направити майже 4 млн. грн. А ось рівень фіндопомоги у кредитуванні молодіжного житлового будівництва не радує - менше 400 тис. грн. До речі, на надання пільгових кредитів індивідуальним сільським забудовникам передбачено 760 тис. грн.
«Бюджет 2012 року цілком збалансований. Його реально виконати, крім того, він запланований із пристойним запасом», - зазначив Олексій Псарьов.