Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Час для курчат


11.03.2020

Молодняк усіх видів птиці найдоцільніше придбати у березні-травні, бо, виведений весною, він потрапляє у сприятливіші умови (сонячне проміння, тепло, свіжа зелень), краще росте і розвивається. Перевозити його слід у картонних або фанерних ящиках з отворами, вистеливши дно м’якою підстилкою. Купуючи добових курчат, треба уважно їх оглянути. Вони мають бути рухливі, твердо стояти на ногах, живіт підтягнутий, ноги і дзьоб жовтого кольору, жива маса — 36-38 г. Слабкі курчата малорухливі, погано стоять на ногах, живіт у них звислий, а ноги і дзьоб синювато-білі, у деяких кровоточить пуповина. Подібні ознаки і в каченят, індичат, гусенят, цесарят.

На ріст і розвиток молодняка дуже впливає мікроклімат. Протягом перших п’яти днів температура в приміщенні має становити 30-29°С, наступної п’ятиденки – 28-26, у віці 11-20 днів – 25-23; 21-30 днів – 22-21; 31-40 днів – 21-18°С. Якщо температура вище норми, курчата в’ялі, оперення скуйовджене, матове, вони важко дихають, багато п’ють води і мало їдять. У молодняка затримується ріст, можуть виникнути проноси, задуха і, як наслідок, – падіж. За низької ж температури курчата скупчуються, стають малорухливими, пищать. Пір’я скуйовджене. Такий молодняк погано розвивається.
Повітря у приміщенні має бути свіже, але протягів допускати не можна. Коли температура надворі 15 градусів тепла і вище, курчат можна випускати на прогулянку. Чим більше вони будуть на повітрі, тим краще розвиватимуться. На мокру траву і у вогку погоду молодняк випускати не можна.
Перший раз годувати курчат бажано не пізніше, як через 8-10 годин після вилуплювання. Десять днів їм дають корм через кожні дві години (6-8 разів на день), з 11 до 45 днів – через 3, а старшим – через 4 години. Корми мають бути тільки доброякісні, бо пліснявими можна згубити весь молодняк.
У перший день дають пшоно або подрібнене зерно, очищене від оболонки, доброякісний сир. З п’ятого дня можна згодовувати круто зварене яйце (одне на 10 -30 голів), з третього – свіжу зелень, борошняну суміш, зволожену сироваткою, збираним або незбираним молоком, м’ясною юшкою до розсипчастого стану. До такої мішанки можна додавати зелень, варену картоплю. Зелень дають і між годівлями. З шостого-сьомого дня до раціону включають мінеральні корми (черепашки, крейду, висушені і розтерті кістки), раз на тиждень – дрібний гравій.
Із соковитих кормів найкращі морква, гарбузи. Ними можна замінювати третину зерно-борошняного фуражу. Курчат старшого віку привчають до поїдання сирої промитої картоплі.
Дорослих курей годують взимку 3-4, а влітку 4-5 разів на добу, причому перший раз задавати корми слід якомога раніше, а останній – якнайпізніше. Протягом дня птиці згодовують мішанки з посіченої зелені, коренеплодів, вареної картоплі, а на ніч дають ціле зерно. Дуже важливо, щоб у годівницях були черепашки, крейда. Корисно давати яєчну шкаралупу, кухонну сіль (обов’язково), вранці – блідо-рожевий розчин марганцівки.