Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Час керувати по-новому


22.08.2015

Україна приходить до 24-річчя своєї незалежності у великій скруті і біді, але з великою надією на майбутнє. Цю надію виношує і плекає той, хто справді любить свою землю, свій народ, говорить його мовою і працює заради неї. Свідомі українці хочуть жити по-новому: у власній справедливій правовій державі. Однак кардинальні зміни, на жаль, відбуваються тільки в ціновій політиці. Що треба змінити, щоб людям стало жити краще особливо у сільській місцевості? Напередодні великого державного свята це питання ми поставили нещодавно призначеному голові Новомосковської райдержадміністрації Павлу Селіхову.

- Павле Івановичу! Як ви, колишній військовий, полковник, бачите зміни у системі роботи основних служб, які забезпечують життєдіяльність сільських районів?

- Коли я був призначений і зайшов до цього кабінету, поставив собі за мету зробити щось потрібне для людей села. За три неповних місяці своєї роботи зустрівся з усіма керівниками підприємств, мав зустрічі із селянами, із сільськими головами, фермерами, правоохоронцями, дорожніми, газовими службами, партійними та громадськими осередками тощо. Це дало змогу виявити всі ті негаразди, які не дають людям жити, і намітити план дій по їх усуненню. Зокрема, буваючи в селах, дізнався про кричущі факти свавілля газівників, які просто таки знущаються зі стареньких. Ходять селами такі собі у формі газівників бригади із посвідченнями і пропонують почистити димохід за 50 гривень. Ніхто димохід не чистить, просто складають акт про проведені роботи і беруть гроші. Якщо людина відмовляється платити, погрожують, що відріжуть газ. А одна старенька з Перещепиного пожалілася, що у неї зняли газовий лічильник ніби на перевірку, а за місяць замість лічильника їй надали акт, що її лічильник непридатний до подальшої експлуатації і запропонували купити новий за 2 тисячі. Для пенсіонерки ця сума зовсім непідйомна, і жінка була в розпачі. До цього лічильник нормально працював, - скаржиться. Коли зателефонував з цього приводу до газової служби, виявилося, що там про ці випадки ніхто не знає, а займаються всіма цими речами фірмочки, які були зареєстровані при «Дніпрогазі», і вони практично ніким не контрольовані. Були випадки, коли пропонували встановити котел за 10 тисяч гривень. Якщо встановлюєш чи міняєш самостійно, відмовляють у реєстрації, штрафують тощо. Тобто йде шалене вибивання грошей у найбідніших – селян. Так бути не повинно. Треба, щоб державні і правоохоронні органи втрутились і поставили на місце цих «заробітчан» з їхніми непомірними апетитами.

Поки що своїм розпорядженням зобов’язав газівників скласти графік і самим виїздити до сіл Новомосковського району для укладання нових договорів на постачання газу, аби люди не стояли по два дні в чергах у Новомосковську. А черги тут до 300 чоловік! Сам зайшов серед дня, став 298! Немислимо! Навіщо з людей так знущатися?

Радує те, що уже з’являються альтернативні фірми з поставок газу, які дають суттєву економію. А взагалі держава величезну помилку зробила, що віддала енергоносії у приватні руки. Так само і Держкомзем, який приймає документи і присвоює кадастрові номери. Скільки скарг почув щодо них від старих людей, від яких у Держкомземі не прийняли документів, а відіслали поряд у фірму оформляти за 2 тисячі гривень. Звідки така ціна? Чи відповідає вона затратам на виготовлення документів? Держава повинна подбати про те, що ці послуги були доступні для звичайних пенсіонерів.

- Сьогодні в державі оголошена війна корупції. Чи стикалися ви з корупційними діями, уже будучи головою райдержадміністрації?

- Так сталося, що в день призначення мав зустріч з керівником антикорупційного бюро, якій повідомив, що учителі Новомосковського району скаржилися на корупційні дії керівника райвно. Заряджений цією проблемою, переговоривши зі знайомими вчителями, запросив до себе очільника відділу освіти і поставив йому кілька конкретних запитань щодо відомих мені фактів розповсюдження через директорів шкіл зошитів за завищеними цінами, збирання грошей з «багатих» учителів «бідному» райвно. Внаслідок цієї розмови керівник райвно написав заяву на звільнення. І це правильно. Думаю, там має бути інша людина.

- Нещодавно по телебаченню розповідали про пікет фермерів Новомосковського району під стінами Генеральної прокуратури в Києві, чи відома Вам суть проблеми?

- Так, більше місяця тому, ще перед жнивами на території 10 фермерських господарств нашого району з’явилися таблички з надписом, що це землі належать ПП «Техсервіс». Коли фермери повідомили про це і ми почали розбиратися, з’ясували, що ще у 2013 році був укладений договір з райдержадміністрацією про передачу цих земель «Техсервісу». Однак тодішній голова Новомосковської райдержадміністрації Сергій Горошко не визнав свій підпис і сказав, що він цього договору не підписував. Крім цього, на документах стояла не гербова, а звичайна печатка загального відділу. Фермери звернулись до районної прокуратури. І за два дні суд видав постанову, що урожай цього року належить фермерам, і поки він не зібраний, наклав арешт на цю землю. Однак фермери залишились незадоволені. А за місяць голова Новомосковської асоціації фермерів Валерій Мішин разом фермерами вирішили шукати справедливості в Києві, оскільки на поля приїздили спортивної статури хлопці і пропонували віддати половину урожаю.

- Цьогоріч ваш район став лідером на Дніпропетровщині по урожайності і по валовому збору ранніх зернових. У чому секрети такого успіху?

- По-перше, Бог нам дав хороші землі. А по-друге, люди у нас надзвичайно працелюбні. Перед жнивами я об’їхав всі господарства, які мають в обробітку 200 і більше гектарів. Я побачив нормальну техніку і велике бажання власників землі зібрати гарний урожай. Окремо слід зупинитися на наших передовиках. Саме вони вивели наш район в лідери, зібравши рекордний урожай зернових. Так у ТОВ «Агроальянс» пшениця дала 78,9 ц/га.! Це безперечна заслуга директора і всього колективу «Агроальянсу». Олександр Гаркавенко – людина цілеспрямована, діяльна, водночас він простий і доступний у спілкуванні з людьми. Тому люди його дуже поважають і працюють так, щоб його не підвести. У ТОВ «Агрофірма «Дружба» під керівництвом Героя України Анатолія Вуйчицького показали другий результат. І в цьому величезна заслуга Анатолія Станіславовича, який має прекрасні організаторські здібності і величезний досвід роботи. Директор Агрофірми «Орільська» Юрій Мазан - це приклад уже сучасного керівника, освіченого, перспективного, який вдало поєднує науку і практику. Такі люди потрібні на рівні сільгоспкерівників області і навіть в аграрному міністерстві.

До речі, ми першими в області виконали і план з мобілізації. Не знаю, чи помітили керівники сільгоспформувань, але ми з військовим комісаром вирішили під час жнив не залучати до призову комбайнерів, трактористів, водіїв – всіх, на кому тримаються жнивні роботи. Не буде хліба – не потрібна й армія, – я так вважаю. Тому цей крок, вважаю, також сприяв вчасному збору урожаю ранніх зернових у нашому районі.

- З якими проблемами вам як керівнику району довелося стикатися?

- Ми провели громадські слухання, і виявили, що дуже багато людей скаржаться на бездіяльність правоохоронних органів. Селяни розповідають, що дільничних не бачать, вони не ведуть прийом, їх навіть не знають сільські голови. Бійки, наркоманія, крадіжки – нікому до цього у селах немає діла. Розслідуються, як правило, тільки вбивства. А старенькі люди розповідають, що трапляється таке, що, не криючи обличчя, заходять до пенсіонерів і вимагають гроші: «Ти, бабка, вчера пенсію получила, давай дєньгі!» Підпалюють поля. Міліція виїздить, складає протокол, і далі справу ніхто не розслідує.

Щоб якось боротись з цим безладом, вирішили відтворити громадські організації допомоги міліції, подібно до дружинників. Налагодити чергування міліцейських патрулів у селах у темний час доби, ну і, звичайно, активізувати систематичну співпрацю дільничних із сільськими головами. Як відомо, на органи міліції чекає суттєве реформування. Буде посилена патрульна служба, поліція буде підпорядковуватися у містах меру, а в сільських районах - головам райдержадміністрацій. Але це буде з часом. Тому я особисто їздив до обласного управління міліції з тим, щоб у Новомосковському районі швидше запровадити пілотний проект реформування міліції у поліцію з метою пришвидшення встановлення правопорядку в районі.

- Відомо, що в Україні розпочалась децентралізація, яка полягає у створенні об’єднаних громад. Як це відбувається у Новомосковському районі?

- Зараз тривають громадські слухання. Спеціально підготовлені люди роз’яснюють людям, що дає централізація. Наскільки мені відомо, села не зникнуть, як дехто боїться, вони залишаться, залишаться і депутати, які представлятимуть інтереси людей, тільки замість сільського голови буде староста. Гроші громади залишатимуться на місцях. Документи можна буде оформляти ближче, не їдучи до Новомосковська… Тобто децентралізація, справді, несе ряд вигод, і люди це підтримують.

- Павле Івановичу! Наближається День незалежності України. Що для вас значить це свято і як воно відзначатиметься на Новомосковщині?

- Це головне свято нашої держави, це свято, що всіх нас об’єднує. Ми нарешті, «дякуючи» Путіну, починаємо все більше усвідомлювати себе українцями і пишатися цим. На Донбасі наші хлопці боронять нашу державу, нашу незалежність. Український прапор, герб і гімн – це все стало особливо дороге серцю кожного українця. Тому ми вирішили цього року День незалежності і День прапора відзначити у Перещепиному. Це найбільше містечко нашого району. Заплановані цікаві заходи, так що всіх чекаємо на святі!

Розмову записала Світлана МАРКОВА.