Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Час одноосібників спливає?


13.04.2016

Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє трансформувати одноосібне селянське господарство у фермерське

Одноосібні селянські господарства виробляють 56% сільськогосподарської продукції, молока – 75%. Десять мільйонів селян-одноосібників не зобов’язані реєструватися та фактично не мають соціальних гарантій. Настав час перевести одноосібне селянське господарство в іншу категорію – фермерське сімейне господарство, і разом із тим надати йому офіційний статус сільськогосподарського виробника. Саме така можливість закладена в новому законі.

Одноосібник офіційно зможе продавати свою продукцію – укладати договори з магазинами й іншими торговельними мережами, чого зараз позбавлений. Він також матиме офіційне місце роботи й повноцінний соціальний захист, зможе розраховувати на участь у державних програмах підтримки аграрної галузі.

Ухвалений законопроект максимально спрощує процедуру реєстрації нового статусу господарства, ведення ним звітності, сплати податків. При цьому дається вибір: одноосібне господарство реєструється або як юридична особа, або як фізична особа-підприємець.

За нового статусу для всіх членів родини їхнє господарство може стати офіційним місцем роботи. Щоправда, відтепер трудового стажу, щоб отримувати в майбутньому повноцінну пенсію, недостатньо. Треба робити добровільні внески до Пенсійного фонду.