Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Час збирати відходи


24.11.2011

Деякі продукти життєдіяльності людини надійно допомагають садівникам і городникам у «боротьбі» за врожай. Адже домашні відходи містять усі необхідні рослинам мікроелементи: залізо, магній, марганець, йод, мідь, фтор. А деякі можуть стати надійним засобом боротьби зі шкідниками і хворобами.

ПРИМІРОМ, добре відома всім капустянка дуже любить підгризати коріння овочів і плодових культур. У боротьбі з нею допоможе яєчна шкаралупа. Її сушать і перемелюють на кавомолці у порошок. Перед посадкою в неї додають краплю соняшникової олії і насипають у борозенки разом з насінням. Ароматне «пригощання» подобається цьому шкіднику. А скуштувавши його, вони гинуть. 
Не викидайте у сміття жоден букет хризантем. Підсушіть гілочки з листям. Закладені в грунт, вони також відлякують капустянок.
Протягом зими збирайте шкірки мандаринів та апельсинів: влітку вони стануть у нагоді при нашесті попелиці на городі та в саду. Настоєм із них обприскують пошкоджене листя і гілочки. Готують його так: в 1 л води замочують півлітрову банку сушених подрібнених шкірок. Через добу настій кип’ятять 10 хвилин, проціджують, виливають у відро з водою і обробляють ним рослини.
За зиму чи не кожна сім’я з’їдає багато цибулі. Цибулеве лушпиння слід збирати в окремий мішок. При садінні картоплі в борозенку кладіть трішки попелу і цибулиння. При розкладі цибулиння виділяє специфічний запах, який відлякує колорадського жука. В результаті шкідник на картопляному полі з’являється тільки в кінці сезону.
Настій цибулиння також знищує попелицю, павутинових кліщів, мідяницю, плодожерок. Для цього 200 г лушпиння заливають 5 л теплої води, настоюють 3-4 дні. Проціджують. Обприскують яблуні: двічі після цвітіння з інтервалом у 7 днів.
Сушіть і збирайте спитий чай і кавову гущу. Ці «відходи» згодяться при вирощуванні розсади помідорів і перцю. Насипте їх на дно ємності замість дренажу. Щоденний полив рослин навіть слабким розчином спитого чаю дає також ефективний результат.