Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Часникові різносоли


22.07.2016

Багато городників віддають перевагу озимому часнику. Ось тільки зберігається він гірше, ніж ярий і часто вже посеред зими головки висихають. Спробуйте приготувати смачні заготовки із цього корисного і незамінного у нашому харчуванні продукту.

Стрілки часнику мариновані. Стрілки озимого часнику не викидайте, в них міститься багато вітамінів. Їх нарізають, 2 хвилини бланшують у гарячій воді і відразу заливають холодною. Потім складають у банки, заливають гарячим маринадом: на 1 л води - 50 г цукру, 50 г солі і 100 г 9%-ного оцту, стерилізують 3 хвилини і герметично закривають.

А якщо пропустити стрілки часнику через м’ясорубку, посолити, перемішати, то вийде смачна і корисна маса, яку можна намащувати на хліб.

Малосольний часник. На дно 3-літрової банки покласти кілька листочків чорної смородини, вишні, кріп, листок хрону, на них - 1 кг очищених зубків часнику і залити розсолом (80 г солі на 1 л теплої води). Банку накрити марлею у два шари, обв’язати і залишити при температурі +15-22оС. Через 4-5 днів малосольний часник готовий до вживання.

Часник маринований. 1 кг часнику, по 2 ст. ложки цукру і солі, 6 гвоздичок, дрібка кориці, 10 горошин чорного перцю. 1 ст. ложка оцту, невеликий буряк.

Головки помити, зняти з них лише верхню оболонку, щоб зубки не розпалися. 600 мл води довести до кипіння, додати в неї цукор, сіль, гвоздику, корицю, перець. Зняти з вогню і влити оцет. Головки часнику скласти в банку і залити маринадом. Щоб отримати червоний часник, до маринаду разом з оцтом додають нарізаний невеликими кубиками столовий буряк. Закрити банку. Часник маринується в прохолодному приміщенні протягом 2 місяців.

Часник солений. Неочищені головки часнику складіть в емальований посуд, залийте водою так, щоб вона повністю покрила часник, і витримайте три доби. Воду міняйте щодня - вранці та ввечері. Потім головки очистіть від лусок, складіть у скляні банки і залийте розсолом (на 1 л води – 2 ст. ложки солі). Можна додати трохи гіркого перцю, тоді часник на смак буде як маринований - без застосування оцту та інших спецій. У цій заливці часник нехай стоїть приблизно тиждень, поки не перестануть виділятися пухирці. Потім розсіл доливається доверху і часник у ньому витримується ще близько місяця. Розфасований у банки і закритий капроновими кришками, солоний часник готовий до вживання. Тримайте його в холодильнику. Це чудова добавка в супи, підливи і приправи.

Часник, квашений у буряковому сокові. 2 кг часнику, 300 г бурякового соку, 1 л води, 50 г цукру, 70 г солі.

Часник вимити, почистити, вимочити в холодній воді добу, промити, скласти в посудину. Розвести у воді сіль і цукор, прокип’ятити й охолодити, потім змішати із соком буряка. Залити часник розчином, накрити посудину тканиною і поставити гніт. Розчин повинен покривати часник не менше ніж на 2-3 см.

Часникова заправка суха. Для її приготування беруть часник, не придатний для тривалого зберігання. Зубки почистити й дрібно нарізати. Сушити на відкритому повітрі (взимку - біля теплої батареї). Сухий часник подрібнити на кавомолці, додати мелений сухий корінь петрушки і червоний перець. Все перемішати, посолити за смаком. Зберігати за кімнатної температури у закритій банці.

На 200 г меленого часнику – 2 ст. ложки меленого перцю і 3 ст. ложки кореня петрушки.

Їжте часник! Він дуже корисний! Обов’язково додавайте до їжі хоча б один його зубок, і ви завжди будете бадьорі й здорові.