Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Червень - рум’янець року


13.06.2014

Ось і прийшло довгоочікуване літо. У саду і на городі усе цвіте і зеленіє. Тішать око грядки з урожаєм полуниці і молодими овочами. А нам так хочеться бачити свій сад і город красивим, доглянутим, чи не так? Коли вже усе зійшло, цвіте і плодоносить, ми тільки зараз починаємо бачити свої прорахунки і помилки. Але не засмучуйтеся. Адже ще не пізно усе виправити.

А З ЧОГО треба почати?
Однолітні або молоді рослини, що плетуться, закріпіть за опори.
Проведіть підгортання капусти і картоплі. Перевірте, чи не з’явилась потреба обробити капусту від шкідників. Томати підв’яжіть до опор, кожного тижня видаляйте пасинки. Не запізнюйтеся з проріджуванням коренеплідних культур. Загущені посіви ведуть до великої втрати врожаю і погіршення якості.
А в саду для профілактики появи шкідників і хвороб обприскуйте плодові дерева розчином сечовини (50 г на відро). Цю процедуру повторюйте через 15-20 днів. Для обприскування сливи в розчин сечовини можна додати деревну золу (50 г на відро води).
Якщо на деревах з’явилися рани, зачистіть їх, а потім накладіть на них подрібнений щавель і зверху обв’яжіть. Повторіть цю процедуру 2-3 рази впродовж літа.
Щоб не обсипалися зав’язі, плодові і ягідні культури при сухій і жаркій погоді треба поливати. Поливання особливо потребують кущі чорної смородини. На початку росту зав’язей підживлюйте малину. А на кущах смородини й аґрусу вручну зберіть пошкоджені і передчасно почервонілі ягоди разом із гусеницями вогнівки, що знаходяться в них, і знищіть їх. На суниці обріжте вуса, що з’явилися.
He пускайте процес росту рослин на самоплив: регулярно скошуйте траву і прибирайте бур’яни. А бур’яни обов’язково скошуйте до цвітіння.
Дуже корисно до поливу глибоко розпушити важкі ґрунти. Це допомагає напоїти рослини меншою дозою води.
І необхідно нагадати, що влітку рослини слід не лише поливати, але і підживлювати, особливо якщо ґрунти легкі і бідні. Краще підживлення - органічні добрива.
Про квітники теж не забувайте. Якраз прийшов час підживити півонії, флокси й інші кореневищні багатолітники. В суху погоду не забувайте поливати усі квіти. Після поливу ґрунт замульчуйте компостом або торфом з додаванням деревної золи.