Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Червона калина» - пісні України


12.06.2013

Чарівні українські пісенні голоси з третього по сьоме червня натхненно звучали в Алушті. Більше п’ятдесяти хорових колективів із семистами учасниками виступили на четвертому Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної творчості. Організаторами пісенного свята стали автори програми «Фольк-мюзік» на Першому національному телеканалі. Вони й ввійшли до складу журі - Володимир Коваленко (автор проекту), Оксана Пекун (ведуча), а ще Петро Андрійчук, заслужений працівник культури України (голова), Валентина Бєрлін, заслужений працівник культури України з Кривого Рогу та інші митці.

А НАСОЛОДИТИСЯ пісенним багатством України і побачити самодіяльних артистів в розмаїтих національних костюмах мали змогу всі жителі Алушти і численні гості кримського узбережжя. За підсумками чотириденної нелегкої роботи журі «Гран-прі» фестивалю удостоєний ансамбль «Берегиня» (керівник Марія Карватська) з села Зелені Курилівці Новоушицького району Хмельницької області. Прекрасні відгуки слухачів мали і самодіяльні аматори сцени Дніпропетровщини. Зокрема відомий народний колектив ветеранів «Троїсті музики» (Василь Заморока) з села Червоне Криворізького району за виконання автентичних народних мелодій та ансамбль української пісні «Злагода» (Володимир Левдик) з Тихого Ставу Широківського району за пісню «Картопелька картопляна» були удостоєні загального другого місця. «Бронзову» всеукраїнську нагороду отримали обидва вокальні ансамблі Петриківки -«Золоте перевесло» (Ірина Тезик) і «Журавочка» (Любов Юхименко). Про свої враження від фестивалю читачам «Сільських новин» розповідає солістка «Золотого перевесла» Людмила Наумова:
- Я в захваті від побаченого, від почутих українських пісень з усіх усюд. Учасники фестивалю мали прекрасні умови для виступів та проживання в санаторії «Алуштинський», поруч море і неповторна кримська природа. Нашому ансамблю поталанило з самого початку - ми виграли одну з кількох ляльок-мотанок відомої майстрині Надії Геворкян. Сам фестиваль порадував високим рівнем вокалу, музиканти теж були на висоті - скрипки іноді аж плакали в умілих руках… Вважаю, Дніпропетровщина була гарно представлена названими сільськими і міськими ансамблями Кривого Рогу, які теж стали призерами, а також запам'яталася Юлією Убийкіною з Гречаного Петриківського району, яка виступала поза конкурсом. Ми всі вдячні організаторам фестивалю за підготовку, за те, що його українські пісні залишаться в серці всіх учасників і глядачів свята. А наприкінці улюблениця телеглядачів, народна артистка України Оксана Пекун зробила всім подарунок - прекрасно заспівала відомі пісні «Не залишай», «На пероні» та «Цвіли сади».
Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Червона калина» завершився. Велика подяка всім його учасникам, які не шкодують власних сил і часу для примноження безцінних духовних надбань і справжніх скарбів українського духу. Шкода лише, що глядацька аудиторія Першого національного телеканалу побачить лише фрагменти виступів уславлених самодіяльних митців у передачах «Фольк-мюзік».

Григорій МИКОЛАЙЧУК.