Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чи небезпечні засоби, що знімають симптоми застуди та грипу


05.02.2015

З чого складаються ці засоби і що потрібно враховувати, купуючи їх?
Основою цих препаратів зазвичай є парацетамол, що здійснює протизапальний і жарознижуючий вплив. Крім того, склад цих лікарських засобів містить речовини, що звужують судини: фенілефрин і мезатон. Вони полегшують закладеність носа та знімають набряклість, а також нормалізують дихання носом. Практично усі такі засоби містять у своєму складі аскорбінову кислоту, що зміцнює стінки судин і сприяє наповненню організму захисними силами. Деякі ліки містять протикашлеві компоненти (приміром, бромгексин), а також кофеїн, котрий зміцнює стінки венозних судин, що знаходяться у голові. Цим і обумовлюється полегшення головного болю й запаморочення.
Загалом, самому розібратися не так просто. Тому якщо немає можливості порадитися з фахівцем, слід уточнити все у фармацевта в аптеці. Він допоможе підібрати оптимальний засіб залежно від наявних симптомів.

Чи є протипоказання до прийому гарячих напоїв від застуди?
Усі дані лікарські препарати заборонено давати дітям віком до 12 років, а деякі заборонені навіть дітям до 15 років. Також розчинні чаї від застуди не можна пити жінкам у період вагітності й матерям, що годують. Дуже обережно вживати їх потрібно людям, що мають хронічні порушення печінки й нирок, тобто органів, через які проходять ці препарати.

При прийомі розчинних чаїв треба дотримуватися таких правил
За добу можна приймати не більше двох пакетиків.
Засоби, які придушують симптоми застуди й грипу, не рекомендується приймати більше трьох діб. В інструкції пишуть, що їхній вплив вивчався недостатньо глибоко.
Якщо симптоми захворювання не зникають після трьох діб прийому ліків, потрібно обов’язково звернутися до лікаря й почати серйозне лікування для усунення причин хвороби.
Ці лікарські засоби стимулюють роботу нервової системи, тому не рекомендується приймати їх перед сном - краще вранці і вдень.
Препарат заборонено вживати з алкоголем або заспокійливими засобами.
Не можна заміняти цими лікарськими засобами відвідування лікаря. Краще випити 1-2 пакетики, коли захворювання тільки наступає, а потім звернутися до лікарні й почати серйозне лікування.

До чого може призвести передозування даними ліками?
Якщо часто пити порошки один за іншим, то звичайно ж, що препарати, які містяться в його складі, здатні спровокувати алергійні реакції, затримку сечі, сухість у роті, збудження. Це особливо стосується людей літнього віку, тому що їхні нирки та печінка недостатньо добре виводять компоненти гарячих чаїв від застуди.
Ці лікарські засоби також позначаються на крові, так що при зловживанні ними в організмі може скоротитися вміст тромбоцитів, що приведе до утворення кровотеч і синців. В особливо серйозних випадках іноді навіть розвивається лікарський гепатит.
Не варто займатися самолікуванням. Вибирайте натуральні та безпечні засоби для боротьби з ознаками грипу і застуди: чай з медом і малиною, трав’яні відвари (приміром, з липою), гаряче молоко з боржомі та ін.Полички аптек повні розчинних порошків, створених для полегшення симптомів грипу та застуди. Наскільки безпечними є дані засоби, і на що варто звертати увагу, купуючи їх? Пропонуємо вам відповіді медиків на найпоширеніші питання.
Гарячі напої проти застуди, що продаються в аптеках, чи насправді можуть вилікувати захворювання? Такі засоби - це лише перша долікарняна допомога. Вони не можуть впливати на причину захворювання, і тільки пом’якшують симптоми: рятують від головного болю та болю в очницях, знижують температуру та знімають ломоту в суглобах.
Практика показує, що фахівці традиційної медицини не виписують дані лікарські засоби для планового лікування. При цьому, якщо ви серйозно захворіли і не здатні звернутися в поліклініку в найближчі дві доби, то ці напої можуть дуже полегшити життя.