Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чи потрібно поливати дерева восени?


16.10.2014

Народна приказка говорить: «Жовтень землю покриє де листком, де сніжком». Прибраний урожай плодів, овочів, і господарю на землі може здатися, що в саду та на городі вже робити нічого. Але це не так. Головна задача в жовтні — допомогти плодовим і ягідним рослинам підготуватися до несприятливих зимових умов, уберегти їх від можливих пошкоджень і загибелі.

ЗАЗВИЧАЙ основним джерелом вологи для плодових рослин служать атмосферні опади, які підтримують оптимальну вологість ґрунтового шару в зоні зосередження основної маси кореневої системи. Якщо літо було сухим, то може скластися критичне становище із забезпеченням вологою наших багаторічних плодових і ягідних рослин і привести в зимовий період до їх загибелі. Щоб виправити становище, садівникам необхідно провести полив восени. Осінній полив проводять в жовтні, з початком похолодання і листопаді, коли ріст пагонів вже не може відновитися, але до настання морозів. В цей період ґрунт ще теплий, і ріст коренів триває, тому полив дуже корисний для життєдіяльності коренів.

Полив восени забезпечує достатню кількість вологи в ґрунті і тим самим створює кращі умови для перезимівлі дерев, а також підвищує довговічність дерев. Оптимальна кількість вологи в ґрунті оберігає дерева від загибелі пагонів і гілок в зимовий період. Зимове висихання особливо небезпечно для дерев і чагарників, які піддаються вітру і низьким зимовим температурам. Крім того, вологий ґрунт промерзає повільніше і не так глибоко як сухий. Садовод на своїй ділянці може сам визначити стан ґрунту. На невеликій відстані від дерев і чагарників викопують ямки на 2 штика лопати, з ямки беруть жменю землі і стискають в руці.

Вологи в землі достатньо, якщо після розтискання руки ком залишає свою форму. В цьому випадку полив проводити не треба.

У саду полив плодових дерев і чагарників можна проводити по чашах, в кругові канавки, або пристовбурні круги. Поливи необхідно робити рясними, щоб ґрунт був просякнутий вологою на глибину до 60 см. Для цього під старі дерева виливають до 6-8 відер води, під молоді до 4 відер.

Особливу увагу слід звернути на полив молодих садів в перший і другий рік після посадки. Їх поливають по 2-3 відра води на кожне дерево. На ділянках з постійним перезволоженням ґрунту і високим рівнем ґрунтових вод (0,8-1 м) не рекомендується проводити осінні поливи. Оптимальну вологість підтримують у шарі ґрунту, де поширена основна маса коренів. Цей шар дорівнює 80 см.

Ґрунт після поливу обов’язково треба мульчувати торфом, перегноєм, гноєм, компостом або тирсою шаром в 6-8 см. На легких піщаних і супіщаних ґрунтах в один полив дають менше води, але поливати треба частіше, а на глинистих важких ґрунтах навпаки.

Осінні поливи плодових і ягідних рослин в садах сприятимуть гарній перезимівлі рослин.