Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чи всі сусіди хороші?


03.01.2013

Залежно від умов виноград саджають рядками з відстанню 1,5-2,5 метра. Природно, слід мати на увазі, що рослини, вирощувані в міжряддях, у певній мірі знижують урожайність винограду, заважають роботі за його доглядом, а також вимагають додаткових затрат праці. А крім того, вони висушують грунт, особливо в умовах недостатньої кількості опадів, зокрема і в зоні вашого регіону. Та й це ще не все. Рослини, посаджені в міжряддях винограднику, “перехоплюють” грунтове живлення і вуглекислий газ, що призводить до зниження інтенсивності фітосинтезу винограду. Затінюючи грунт, вони на 2-4оС знижують його температуру і таким чином послаблюють мікробіологічні процеси в ньому. Високорослі міжрядні рослини погіршують провітрюваність грунту, створюють сприятливі умови для розвитку хвороб. Важливо знати, що одні рослини можуть впливати на виноград позитивно, посилюючи його ріст і урожайність, інші – негативно, треті – зовсім ніяк не впливають.
Позитивні рослини: цибуля ріпчаста, капуста цвітна, редиска, буряки столові, люцерна, диня, морква, огірки, квасоля звичайна кущова, капуста білоголова, кріп, незабудки, айстри.
Нейтральні рослини: часник, гарбузові, овес.
Слабкошкідливі рослини: баклажани, петрушка, картопля, перець стручковий, селера.
Рослини-антагоністи: соняшники, помідори, цибуля-порей, кукурудза, хрін звичайний, лікарські рослини.
Смуга, відведена під культури-супутники, повинна бути розміщена по центру міжряддя. Ширина її залежить від висоти рослин (чим вища рослина, тим далі від рядка винограду її слід висаджувати чи сіяти), забезпеченості грунту вологою, світлом, створенні умов для провітрюваності нижньої частини винограду тощо. Такі ділянки вимагають і більшої уваги. Догляд за ними повинен бути найретельнішим, аби не виникало потреби в хімічній обробці. Бажано у міжряддях винограду вирощувати ранні сорти городніх культур і ні в якому разі не допускати їх повторних посівів чи насаджень.

Олександр ДИКАНЬ, доктор сільгоспнаук.