Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чим корисна пророщена пшениця?


20.12.2013

Мій сусід, Валерій, начитався якихось журналів, і тепер від всіх болячок використовує зерна пророщеної пшениці. Медичної освіти він не має. От і тривожно мені за такі методи лікування. Розкажіть, чи справді може чимось допомогти пророщене зерно, чи то чергові вигадки мого сусіда?
Галина Гармаш, м. Очаків,
Миколаївська область.

Шановна пані Галино! Якщо у вас є проблеми із здоров'ям, то краще звернутися до свого сімейного лікаря, який і призначить лікування. Лікування ж пророщеним зерном пшениці практикується у народній медицині.

ПРО КОРИСТЬ ПРОРОЩЕНИХ ЗЕРЕН
Пророщене насіння – це дуже хороший цілитель. Насіння складається, в основному з крохмалю, білків і жирів. У момент проростання насіння в ньому відбуваються різкі зміни: білки перетворюються в амінокислоти, крохмаль на солодовий цукор, а жири - в жирні кислоти. Такий же процес відбувається, якщо б ми переварювали насіння у своєму організмі. Загалом виходить, що пророщене насіння звільняє нас від такої роботи, адже вона вже виконана. А в момент проростання в насінні синтезується багато корисних елементів, особливо вітамінів. Сили, які до недавнього часу дрімали і були законсервовані, оживають і дають величезний потенціал для народження нового життя.
Важко перерахувати всі корисні властивості, які має пророщене насіння. Ці властивості лікувальні та біостимулюючі. Перш за все, мікроелементи і вітаміни очищають організм, покращують обмін речовин, зміцнюють імунітет, лікують від більшості хвороб, підвищують працездатність та інше. Пророщене насіння – це легко засвоювана і збалансована їжа, яка ще є і ефективними ліками.
Пророщена пшениця є ефективними ліками та універсальною їжею, яка містить весь набір вітамінів і мікроелементів. Лікувальний ефект від пророщеної пшениці з’являється не відразу, а в результаті систематичного вживання впродовж тривалого часу. Завдяки цьому природному цілителю можна вилікуватися від безлічі хвороб і очистити організм. Помітне поліпшення самопочуття спостерігається тижнів через два, а іноді й раніше після систематичного вживання пророщеного насіння пшениці в їжу. Через більш тривалі проміжки часу наступають фундаментальні зміни (через півроку, а іноді і через рік).
Головна користь пророщеної пшениці для практично здорової людини полягає в очищенні організму від шлаків. Адже ви засмічували організм довгі роки. Серед швидких результатів слід відзначити помітне поліпшення зовнішнього стану і вигляду волосся – ніякими шампунями не можна домогтися такого ефекту. А ще - ефективна профілактика карієсу і раку, підвищення загального тонусу, нормалізація обміну речовин, зміцнення нервової системи, очищення кишечнику, поліпшення сну і багато іншого. Особливо благотворно впливає пророщена пшениця на зір, адже через кілька місяців харчування вам не знадобляться окуляри, якщо ви їх носите. Зір покращиться. Для цього знадобиться часовий проміжок від місяця до року, впродовж якого ви будете харчуватися паростками пшениці. І якщо ви почали харчуватися пророщеною пшеницею, щоб поліпшити зір, то не забувайте робити вправи для очей – так швидше повернеться хороший зір.

ЯК ПРОРОСТИТИ ПШЕНИЦЮ?
Перед тим, як пророщувати пшеницю огляньте насіння. Видаліть пошкоджене, а також інше сміття. Потім промийте насіння в кип’яченій воді кімнатної температури. Насінини, які спливуть, потрібно викинути. Бажано замочувати насіння пшениці ввечері. Залийте його водою і залиште на ніч. Це потрібно, аби насіння просочилося вологою і стало м’яким. На ранок воду злийте і промийте насіння новою водою, злийте її та залиште насіння для подальшого пророщування. При цьому накрийте чим-небудь (наприклад, якщо пророщувати в тарілці, то накрийте кришкою), але щоб був отвір для повітря. Бажано пророщувати насіння у темряві. Кожні 8 годин треба промивати насіння, щоб не з’явилася цвіль. Для достатнього пророщення потрібно приблизно 1,5-2 доби. Після цього його вже можна споживати. При пророщуванні можна використовувати марлю, але не обов’язково. Також не можна пророщувати насіння в алюмінієвому посуді, а краще віддайте перевагу посуду зі скла, порцеляни або емальованому.

ХАРЧУВАННЯ ПРОРОЩЕНОЮ ПШЕНИЦЕЮ
Можна просто жувати пророщену пшеницю і таким чином нею харчуватися. А можна додавати до неї будь-які приправи, горіхи і добавки, окрім солодощів. І не варто піддавати пророщену пшеницю тепловій обробці, інакше всі її корисні властивості будуть втрачені. Пророщені зерна жуйте до тієї пори, поки в роті не утвориться кашка. Тільки в цьому випадку буде досягнуто максимального ефекту. Якщо ви не в змозі жувати, то можна пророщену пшеницю прокрутити через м’ясорубку.
Самі визначайте свою щоденну норму вживання пророщеного насіння. Можна навіть невеликою чашкою цієї пшениці замінити обід. Але за умови, що доведеться жувати такий обід близько 40 хвилин. Коли з’їли пророщену пшеницю, рекомендується протягом години більше нічого не їсти і не пити, щоб організм насолодився цілющими властивостями цього чудового засобу. Якщо у вас є важкі захворювання, то вам потрібно їсти пророщену пшеницю якомога більше і при цьому не змішувати її з іншою їжею.
Цілющими властивостями володіють крім пшениці, також боби, кукурудза, горох, квасоля, соя.