Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чим корисна шипшина?


08.09.2011

Шипшина корична (дика троянда) - чагарник, сильно розгалужений, з сімейства розоцвітих, заввишки до 2 м. Світло-оранжеві плоди - кращої якості, коричневе забарвлення говорить про загибель вітамінів.
Плоди шипшини, крім полівітамінних властивостей, мають жовчогінну, протизапальну, сечогінну дію, регулюють діяльність шлунково-кишкового тракту.
У китайській медицині використовуються коріння шипшини як засіб, що поліпшує травлення і має протиглистову дію. У медицині Тибету використовуються плоди для лікування туберкульозу легенів, неврастенії, атеросклерозу.
У вітчизняній народній медицині відвар плодів шипшини особливо широко використовується як загальнозміцнюючий засіб при всіх важких захворюваннях і пораненнях, при каменях в печінці, нирковокам`яній хворобі, при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, при гастритах, коліті, недокрів`ї, малярії, жіночих хворобах.
У народній медицині Сибіру плоди шипшини знайшли застосування при застуді. Пелюстки квіток, зварені з медом, - при бешиховому запаленні, а коріння - у вигляді ножних ванн.
У людей, що почали постійно, з невеликими перервами, вживати настій шипшини, значно підвищується працездатність і загальна опірність до різних інфекційних захворювань (особливо у дітей).