Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чим корисний сир


05.02.2015

БІЛОК, що міститься в сирі (його співвідношення становить до 25%) засвоюється набагато краще, ніж білок зі свіжого молока. Близько 3% у сирі складають мінеральні речовини, левина частка яких належить кальцію і фосфору, поряд з ними в сирі містяться цинк, йод, селен, залізо, мідь, калій. Не менш багатий і вітамінний ряд: А, В1, В2, В12, С, D, Е, РР, пантотенова кислота та ін. Засвоюваність живильних речовин, які містяться в сирі до 99%. Енергетична цінність сиру не однакова і залежить від вмісту в продукті жиру та білка, у середньому вона складає 300-400 ккал на 100 г.

Чим же корисний сир для здоров’я?
Екстрактивні речовини сиру благотворно впливають на травні залози, посилюючи апетит. Білок, що міститься в сирі, є невід’ємною частиною життєво важливих біологічних рідин в організмі людини (крові, лімфи), а також найважливішим компонентом імунних тіл, гормонів, ензимів.
Сир рекомендований як універсальний продукт харчування і незамінне джерело білків, кальцію та калію. Що особливо корисно вагітним і жінкам, що годують, а також людям, які працюють з великою фізичною віддачею.
Вітаміни групи В, що містяться в сирі, благотворно впливають на кровотворення (В12), В1 підвищує працездатність, а В2 сприяє виробленню енергії і є каталізатором у процесах тканинного дихання. Нестача вітаміну В2 у ранньому віці провокує вповільнення розвитку і росту, однак варто пам’ятати, що добова норма сиру для дітей - 3 г, а малятам до року сир давати не рекомендується.
Корисні властивості сиру, говорять фахівці, залежать багато в чому від сорту й виду цього продукту. Так, наприклад, сир зі цвіллю - відмінна їжа для аматорів сиру з непереносимість лактози, оскільки у цвілевих видах сиру молочного цукру майже немає. Зате майбутнім матерям і дітям сир зі цвіллю вживати не рекомендують через бактерії, що містяться в ньому.
Регулярне вживання сиру дозволяє поліпшити стан шкіри, волосся і нігтів, високий вміст вітаміну А благотворно впливає на зір.
Однак надмірне захоплення сиром теж чревате, це продукт досить калорійний. Для тих, хто намагається скинути вагу або сидить на дієті, варто обмежити прийом сиру.
Щоб зберегти в сирові корисні властивості, необхідно правильно його зберігати. Більшість сортів сиру не підлягають тривалому зберіганню, оптимальна температура для цього продукту 5-8°С (верхня полиця холодильника). Деякі фахівці стверджують, що максимальною користь сиру буде, якщо з’їсти його зранку, приблизно з 9 до 11 години, тоді всі корисні речовини засвояться. Також рекомендовано вживати сир кімнатної температури, тобто попередньо дістати його з холодильника і дати йому нагрітися в природних умовах. Їсти сир у вигляді апетитної запеченої скоринки смачно, але не так корисно, структура білка під впливом високої температури змінюється і частково руйнується, а концентрація жиру в сирі збільшується.