Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чого чекати від скасування мораторію?


24.02.2011

Розмови про скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення, яке начебто має статися вже цього або наступного року, спровокували жваве обговорення. В інформаційному масиві переплуталися реальність, плани та міфи. Питання ж лишаються. І одне з головних - що робити власникам паїв та земельних ділянок сільськогосподарського призначення, коли мораторій буде знято і запрацює вільний ринок землі? За роз’ясненням ми звернулися до заступника голови Державного агентства земельних ресурсів Миколи Калюжного.

- Чи можна вже сказати напевно: коли обмеження на продаж земель сільськогосподарського призначення буде знято і можна буде продавати свої ділянки?
- Всупереч розтиражованим заявам, мораторій не буде скасовано 1 січня 2012 року – навіть за умови ухвалення основних документів «Закону про ринок земель» та «Закону про земельний кадастр». Впевнений, що запровадження вільного обігу земель сільськогосподарського призначення буде відтерміновано до 1 січня 2013 року. За цей час будуть ухвалені законопроекти та нормативні акти, які мінімізують можливості для спекулятивних і корупційних дій. Неконтрольований ринок земель нікому не потрібен.
- Чи може нашкодити право вільного продажу землі громадянам – власникам земельних ділянок?
- Вільне право розпоряджатися своєю власністю, зокрема землею, закріплено Конституцією. Мораторій цього права позбавляє. Тож доречніше говорити, чим шкодить відсутність права вільно розпоряджатися власною землею. Так, близько 70% розпайованих земель в Україні перебуває у власності громадян пенсійного віку. Ці громадяни вже нині є потенційними учасниками ринку земель, але не можуть реалізувати цю можливість через мораторій.
- Часто застерігають: відміна мораторію призведе до того, що землю у селян просто скуплять за копійки…
- Ніхто не змушуватиме селянина продавати свою землю. Він і надалі користуватиметься нею. Тільки до варіантів «обробляти самому» та «здавати в оренду» додається ще й можливість продати свою ділянку.
- Чи відомо вже, якою буде процедура продажу землі сільськогосподарського призначення?
- Наразі існує домовленість з урядом країни, що при розгляді у Верховні Раді за основу буде взято законопроект «Про ринок землі», розроблений за участю фахівців Державного агентства земельних ресурсів та Міністерства аграрної політики та продовольства. Ним передбачено, що при бажанні продати свою земельну ділянку сільськогосподарського призначення, громадянин повинен в першу чергу повідомити про це спеціалізовану державну установу, яка формуватиме Земельний фонд сільгосппризначення, сусідів, місцеві органи влади, і агроформування ринкового типу, які вже орендують землі в цьому населеному пункті. Ці категорії мають першочергове право на викуп землі. Якщо протягом місяця ніхто не зацікавився, то власник може продати землю, кому захоче.
- Що таке Земельний фонд?
- Проектом закону «Про ринок земель» передбачено створення спеціалізованої державної установи, яка розпоряджатиметься землями сільськогосподарського призначення державної власності. Така установа буде свого роду розпорядником та основним гравцем на ринку землі. Викуповуватиме землю у громадян, розпоряджатиметься резервними землями, буде продавати їх, здавати в оренду. За підрахунками фахівців, при створенні такої спеціалізованої державної установи, їй може бути передано близько 3 млн. га земель сільгосппризначення. Йдеться про землі, або не передані у власність та користування, або чиї власники померли, а спадкоємці так і не затребували права на ділянки, або про ті, які були розподілені на паї, але право власності на них так і не було оформлено.
- Отже, якщо людина після зняття мораторію вирішить продати свою ділянку, вона повинна буде попередити тих, хто має на купівлю першочергове право. А якщо всі вони захочуть її купити?
- Продавець буде сам обирати покупця. Головне, щоб не було порушено право першочергового викупу.
- Як визначатиметься вартість землі?
- Законопроектом передбачено, що експертна вартість землі визначатиметься в кожному випадку окремо, але не повинна бути нижчою за нормативну грошову оцінку. Зараз нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення, в середньому по Україні, становить 10-12 тис. гривень за гектар. Проте Академія аграрних наук вже розробила нову методику оцінки. Треба тільки провести дослідження в декількох регіонах України. Планується, що до кінця 2011 року нормативну оцінку буде збільшено удвічі.
- Що ви порадите робити власнику паю або земельної ділянки, коли обмеження на продаж земель сільськогосподарського призначення буде знято?
-Насамперед, добре подумати перед тим, як приймати рішення. Треба дати самому собі відповідь на питання – як найефективніше використати своє право володіння землею. Відповіді можуть бути різними. Для значної частини власників земель, насамперед, похилого віку, які самі не в змозі хазяйнувати на землі, а діти, наприклад, живуть у місті й не мають бажання займатися сільським господарством, правильним рішенням буде продати землю, щоб отримати гроші для лікування чи допомоги дітям. Інші, разом із спадкоємцями, наприклад, вирішать залишити землю у власності, щоб продовжити обробляти або започаткувати фермерську справу. Хтось залишить землі у власності, беручи до уваги прогнози експертів щодо поступового зростання орендної плати. Головне – це має бути зважене та відповідальне рішення.