Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому болять ноги?


23.01.2014

«Від чого ж так болять наші ноги?» - таким запитанням ми задаємося досить часто. А з роками мало не щовечора. Щоб не псувати настрій остаточно, заспокоюємо себе: зрозуміло, мовляв, уже - не хлопчик/дівчинка. Втім ноги все одно болять. Але болі у ногах можуть виникати не тільки від утоми. Про це добре знають фахівці. До них і звернемося за порадою. Розмову поведемо сьогодні із відомим лікарем-невропатологом Анатолієм Пархоменком.

- Отже, в чому причина?
- Як правило, болі в ногах у літніх людей виникають у зв’язку з розвитком атеросклерозу артерій. На атеросклероз артерій можуть вказувати болі у литках і судоми, що виникають при ходьбі, бігу, підйомі по сходах, а також вночі під час сну. І взимку, і влітку при даному захворюванні стопи ніг у хворих завжди холодні. На великому пальці ноги дуже погано прощупується пульс. А от у чоловіків можуть виникати навіть проблеми із потенцією, а на пальцях ніг перестати рости волосся. Хоча останнє не завжди інформативно.
- Тож куди бігти, до кого стукати у двері?
- За лікуванням у такому випадку слід звернутися до судинного хірурга. Необхідно обов’язково пройти УЗД, магнітно-резонансну контрастну ангіографію. А курці мають пам’ятати, що їхня згубна пристрасть до тютюну посилює хворобу, яка у серйозних випадках може обернутися гангреною.
- Кажуть, що до болів в ногах може бути причетний і ендартеріїт ...
- Цілком можливе і таке. Ендартеріїт - це запальний процес артеріальних тканин. Для нього характерний гострий біль у литках або стопі при ходьбі, що виникає після перших 50-100 кроків. Крім того, може спостерігатися і оніміння у гомілках. Якщо зробити зупинку і відпочити, симптоми минають. Однак за якийсь час знову з’являються. Лікування також проводить судинний хірург, який, ясна річ, і у цьому випадку призначає комплексне обстеження: МРТ, ангіографію, УЗД судин, аналізи крові на фактори запалення. Якщо ж ви відчули раптовий дуже сильний біль, то викликайте «швидку» - можлива закупорка великої артерії. Лікується ендартеріїт консервативно, а також хірургічним шляхом.
- Що стосується артрозу і артриту, то тут, як кажуть, сам Бог велів їм бути причиною всіх бід із ногами?..
- Авжеж. При артрозі, артриті в суглобах при ходьбі виникає гострий біль. Крім того, суглоби починає «викручувати» і у тих випадках, коли випадає подовгу стояти. Самі суглоби при цьому починають «клацати», навколо них можуть виникати припухлості, почервоніння. Характерно, що при зміні погоди болі посилюються.
- А лікування при цих недугах існує?
- У цьому випадку необхідно звернутися до ревматолога. Для підтвердження діагнозу фахівець призначить рентген суглобів, а також загальний аналіз крові. В якості лікувального методу може використовуватися артроскопія, втім при артриті лікування має бути комплексним. Тут - і медикаменти, і фізіотерапія, і дієта, і режим дня відповідний.
- Класичною причиною болів у ногах вважається тромбофлебіт, чи це так?
- Ознакою тромбофлебіту виступає постійний пульсуючий біль у литкових м’язах. При цьому можуть спостерігатися почервоніння і набряки, а у литках відчувається печія, вени на ногах ущільнюються, дотики до них стають болючими.
За допомогою знову йдемо до судинного хірурга, котрий і має визначити, наскільки сильно закупорені вени, оцінити ризик відриву тромбу. Для цього проводиться ангіосканування, робиться аналіз крові. За результатами процедур і призначається, власне, терапія. Часто лікування проводиться навіть амбулаторно.
- Остеопороз уже став бичем ХХI століття, настільки широко він пішов у народні маси, як не прикро. При ньому то ноги не можуть залишитися не постраждалими?
- Темпи поширення цієї недуги дійсно вражають. Аналітики пояснюють це побічними ефектами цивілізації. Втім те, що остеопороз - хвороба, що викликається дефіцитом кальцію в організмі відомо давно. І вона стільки ж багато років і десятиліть викликає цілий комплекс негативних переживань у багатьох хворих. На неї вказують судоми ніг і сильні болі у литках. У групі ризику - жінки віком понад 40 років, особливо світловолосі й блакитноокі. - Чому? - запитаєте. - Науковці досі сперечаються, - моя відповідь. Ну, та головне, звичайно, як боротися із остеопорозом. Про це нам повідають специ на підставі результатів денситометрії - спеціального дослідження щільності кісткової тканини. За результатами призначаються спеціальні кальцієві препарати, підключаються і фізіотерапія, і щадні фізичні вправи. Обов’язково слід призначити й багату на кальцій дієту.
З остеопорозом близько межує й попереково-крижовий остеохондроз. Для цього захворювання характерні “стріляючі” болі у ногах, що посилюються при різких рухах. Що симптоматично, відпочинок не допомагає - біль не минає. За допомогою тут слід звертатися до невролога або хірурга-вертебролога (фахівця по хребту). Вони й призначать магнітно-резонансну томографію. За її результатами лікар вирішить: чи призначити консервативне лікування або ефективнішою буде операція. Але оперативне втручання я б рекомендував лише у крайньому випадку.
- У мого брата цукровий діабет і його турбують оніміння ніг і мурашки...

- Так і має бути при класичному діабеті. При цукровій хворобі у ногах виникають судоми (часто нічні), набряки, слабкість, поколювання, «мурашки», або ноги «німіють». У гомілках відчувається нав’язливий свербіж, виникає лущення, а сама шкіра стає сухою. Лікувати діабет доведеться все життя, тож на швидке позбавлення від «ножних» негараздів не варто розраховувати. Але все ж не можна махати на себе рукою - лікуватися при діабеті будь-якого типу необхідно ретельно й наполегливо. Запитаєте: а який сенс? Відповідь: отримаєте пристойну якість життя, а це дорогого коштує.
- Уперше про подагру прочитав, здається, в О’Генрі у новелі «Споріднені душі». Там головні герої - злодій-домушник і пристойний пан із вищого світу - обидва страждали цією недугою. Пам’ятається, вони скаржилися один одному на болі у ногах...
- Подагра заважає суттєво. Її ознака - гострий пульсуючий біль у великому пальці ноги. Палець при цьому стає дуже чутливим, розбухає, червоніє, «температурить».
На початковій стадії хвороби ефективною буде дієта, що обмежує алкоголь, м’ясні та рибні закуски, спеції, гриби, бобові, помідори, каву, какао, шоколад. В якості медикаментозного лікування ревматолог неодмінно призначить курс нестероїдних протизапальних препаратів.
Причиною болю у ногах може стати і банальна плоскостопість. При плоскостопості швидко виникає втома під час ходіння. Болять стопи й гомілки, причому до вечора біль наростає. Лікувати цю недугу марно, але зменшити болі - легко. При плоскостопості протипоказане вузьке взуття і високі підбори. А ще ортопед пропише супінатори й спеціальні вправи. Не лінуйтеся виконувати приписи лікаря - результат буде позитивний.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).