Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому не цвітуть жоржини?


22.12.2011

Одна з головних умов рясного цвітіння жоржин – правильне зберігання посадкового матеріалу. Бульби мають бути складені в ящики, застелені плівкою, і присипані вологим піском, торфом або тирсою. Температура зберігання – 4-8°С, відносна вологість повітря 70 відсотків. Якщо бульбокорені почали всихати, зволожте субстрат. При появі гнилі зачистіть її, обробіть ранку розчином марганцівки і замініть субстрат на свіжий.

Чимало квітникарів навесні саджають жоржини у такому вигляді, в якому восени їх викопали з грунту. До того ж чинять так з року в рік. У кращому випадку розділяють кущ навпіл або на чотири частини лопатою. І це неправильно. Бульбокорені жоржин треба обов‘язково ділити. Що це дає і навіщо взагалі цим займатися? Насамперед ділення куща дозволяє розмножити сорт. До того ж, коли ми розрізаємо бульби, в них починаються потужні раневі реакції, що викликає збільшення захисних сил рослини. Така реакція характерна для більшості бульбових і деяких цибулевих рослин. Завдяки цьому явищу в бульбокоренях гине більша частина різноманітних інфекцій і вірусів. Адже жоржини, як і більшість культурних рослин, піддаються деяким хворобам. У такий спосіб ми перешкоджаємо виродженню сорту, омолоджуємо рослину.  
Якщо ви саджаєте нерозділені бульбокорені рослин, то, мабуть, бачили, що на кущеві з‘являється до десятка паростків. У процесі росту вони пригнічують один одного, кущ стає дуже густим. Оптимальна кількість пагонів у кущі жоржин – 2, на крайній випадок - 3. Тому всі зайві все одно доведеться видаляти. До того ж під час вегетації будуть прокидатися нові бруньки і відростати нові пагони. Їх також треба систематично вирізати або виламувати. Якщо ж цього не робити, пагони витягуватимуться, будуть ламкими, не здатними забезпечити повноцінне цвітіння.
Дехто вважає, що чим більший материнський бульбокорінь, тим сильніший кущ. Це помилкова думка. Материнський кущ живить молодий пагін доти, поки паросток не пустить свої корінці. Щойно у паростка з‘являються свої корені, він переходить на самостійне живлення і за належних умов у фазі відростання коренів може бути відділений від материнської бульби і пересаджений. З нього виросте повноцінний самостійний здоровий кущ.
З молодих коренів протягом вегетаційного періоду виростають нові бульби, які ми бачимо при викопуванні жоржин восени.
Таким чином, ділення бульбокоренів жоржин дає змогу розмножувати сорт, сприяє підвищенню імунітету рослин, попереджує загущеність кущів, дає змогу молодій рослині отримувати повноцінне живлення, виключаючи отруєння вегетуючої рослини отрутою, що виділяється у процесі розкладу старих бульб. А це значить, що рослина буде більш стійка до захворювань і несприятливих погодних умов.
Тож не лініться. Перед посадкою візьміть у руки гострий ніж, акуратно розділіть кущ, Слабкі й хворі паростки безжалісно викиньте, аби дати можливість більш сильним повністю розкрити весь свій потенціал.