Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому псується часник?


08.12.2011

Ще тільки початок зими, а вже серед часнику, закладеного на зиму, чимало головок із якимись виразками, смужками. І запах має не надто приємний. Що трапилося?
Галина Коротченко, Васильківський район, Дніпропетровська область.

ЗАРАЖЕННЯ головок часнику бактеріозом починається ще на грядці, де інфекція зберігається в грунті на рослинних рештках, не зібраних у попередні роки. При збиранні часнику ознак захворювання під лусочками не видно, хоча іноді деякі головки бувають злегка жовтуватими з боку денця. Масового розвитку хвороба досягає у період зберігання. На зубках з’являються поглиблені коричневі виразки або смужки. Тканина уражених зубків набуває перламутрово-жовтого забарвлення, вони стають злегка прозорими, ніби підмороженими. З‘являється характерний гнильний запах.
Уражається бактеріозом визрілий, але не просушений часник, особливо з механічними пошкодженнями при збиранні. Зберігання головок у теплому і вологому приміщенні посилює розвиток хвороби і може призвести до зараження сусідніх головок.
Аби запобігти розвитку бактеріозу, потрібно дотримуватися певних правил його вирощування і зберігання.
Посаджені навесні зимові сорти часнику непридатні для тривалого зберігання.
Не можна садити зубки з головки, в якій виявлений хоча б один пожовклий, склоподібний чи ушкоджений зубок. Такий часник має слабке коріння, погано росте і зберігається.
Не варто садити часник у сівозміні після часнику або будь-яких цибулевих культур.
Перед висаджуванням необхідно протруювати зубки часнику спочатку в розчині кухонної солі (3 ст. л. на 5 л води протягом 1-2 хв.), потім відразу в розчині мідного купоросу (1 ч. л. на 10 л води). Після цього їх одразу висаджують, не промиваючи.
Збирати часник треба добре визрілий, але з цілими покривними лусочками. Не висмикувати його з землі без підкопування, не обрізати, оскільки при пошкодженні головки загнивають.
Просушувати після збирання треба якомога швидше і дуже ретельно. Під час зберігання час від часу перебирати і обов’язково видаляти хворі головки.
Часник довго зберігається і не висихає у сухому цибулинні або просіяному деревному попелі.
Якщо зберігати зубки часнику в скляних банках із пшоном або борошном, довше будуть свіжими обидва продукти.
До речі, не викидайте у смітник лушпиння та стебла цього овоча, а зберіть і покладіть у курник. Жменю сипніть туди, де кури несуться. Таким перевіреним способом ви вилікуєте домашню птицю від вошей.