Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому саме у Слов’янськ


29.04.2014

«спаситель русского мира» відправив своїх бойовиків

Причина криється глибоко в надрах. Експерти відзначають, що запаси газу на цій землі можуть кардинально змінити енергетику не тільки України, але і Європи. Ключовою розгадкою того, чому саме Слов’янськ став гарячою точкою на карті Донбасу, може бути сланцевий газ.

ЖУРНАЛІСТИ провели власне розслідування таємниці так званого «Юзівського проекту», які неохоче обговорюють і в самій Україні, оскільки він приховує великі ресурси, які можуть змінити енергетичну карту світу. Обставини вказують на те, що на Донбасі немає ніякої боротьби за гуманізм, за федералізацію, захист російськомовного населення, слов’янських патріотів і проти міфічних бандерівців і столичної хунти. Це все вигадані образи, які створили в кремлівських кабінетах і вклали в голови пересічних донеччан, щоб приховати справжню мету спецоперації Росії.
Так, у містечку Слов’янськ немає ні важливих підприємств, ні шахт, ні військових частин або наукових інститутів. Однак воно розташоване у самому центрі території «Юзівського проекту», де зосереджені поклади найбільш модерного енергетичного ресурсу 21-го століття - природного газу щільних пісковиків, так званого сланцевого газу. Гігантське родовище охоплює частину території Донецької і Харківської областей.
- За останніми підтвердженими даними, це 3,6 трлн. кубів, які чітко видно, як їх добувати. Це великий обсяг, бо якщо Україна збільшить видобуток на 15-20 млрд. кубометрів, то вона вже експортером буде, - зазначив гендиректор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.
Центральна влада займається цим проектом і вкрай обережно підбирає слова щодо його перспектив. Втім, навіть за такої стриманості помітна висока майбутня вигода України.
- Запаси досить значні. Одні з найбільших у світі, в Європі. За тими оцінками, які є, ми можемо на 30-40 відсотків збільшити власний видобуток газу, - повідомив міністр енергетики Юрій Продан.
Угоди про розробку газових родовищ підписував Віктор Янукович, а всю пряму діяльність замкнув на себе його міністр енергетики Едуард Ставицький. Колишній президент і його оточення хотіли отримувати незаконні прибутки від альтернативного газу. Вони були б мільярдними. Тому ніхто з причетних міністерських фахівців зараз не хоче давати коментарі. Мовчання тримає і видобувна компанія.
- Перші обсяги газу можна було видобувати вже у наступному році. Але масштабний видобуток, у мільярдах, мав би з’явиться через 4-5 років, - розповів експерт, президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.
Цього і злякалися російські газові монополісти. Адже планують видобувати сланцевий газ не тільки на Сході, але і на Заході - у Львівській області. Завдяки цьому Україна швидко позбудеться газової удавки Кремля, оскільки є четвертою в Європі за його покладами.
Дуже давно російський «Газпром» веде цілеспрямовану кампанію на те, щоб взагалі вбити тему сланцевого газу в Європі. В інформаційні кампанії інвестовані десятки мільйонів доларів.
Московські ЗМІ неодноразово натякали на те, що доходи від газових компаній отримують безпосередньо Володимир Путін та його оточення. Таким чином, відторгнення від України частини Донбасу має пряме відношення до найбільших гаманців Росії, а не до слов’янської єдності.
Варто додати, що захист росіян та російськомовних теж щось схоже на мильну бульбу, адже Росія прагне до панування в Чорному морі, де теж зберігаються великі поклади нафти та газу, у тому числі родовища, що належали Україні. Ось так розуміють Путін та «путінці» ціну слов’янської єдності, зазначає gazeta.ua.