Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому засихають персики?


15.05.2014

Симптоми хвороби - кучерявість листків, одне з найбільш поширених і небезпечних захворювань. Вражаються листки, пагони і плоди персика як в молодих, так і в плодоносних дерев. Особливо небезпечне захворювання у роки з прохолодною, затяжною та вологою весною. За короткий проміжок часу вражаються практично всі молоді листки. Вони стають кучерявими, деформуються, нерівно розростаються і змінюють забарвлення на червонувато-рожеве або світло-жовте. На них утворюється пухирчастість. Спочатку такі листки блискучі на вигляд, а потім зморщуються. На 8-12 день після прояву хвороби на вражених листках з’являється білий воскоподібний наліт. Згодом вони буріють, засихають і опадають. Якщо є плоди - теж опадають. Більшість вражених пагонів викривляються та засихають. Спорами збудника кучерявості листків персика вражається вся рослина. Зберігаючись в камеді, він може нагромаджуватись і викликати масове ураження дерев у саду. У результаті вони гинуть.
Щоб запобігти цьому захворюванню, слід ще до розпускання бруньок обприскати однопроцентним ДНОКом, 40% розчинним порошком (100 грам на сотку) або трипроцентною бордоською рідиною. На початку розпускання бруньок та після цвітіння можна обприскати хлорокисом міді, 90% змочувальним порошком (0,4-0,6 кг на сотку) або скортопом (140 мл скору + 150 мл топазу). Для одержання чистої екологічної продукції слід використати і трипроцентний сірчанокислий цинк. Застосовувати його можна й восени.
Коли ж не вдалося вчасно запобігти захворюванню і вже з’явилися перші його ознаки (це найчастіше буває у травні), то до утворення воскового нальоту на листі слід вирізати і спалити хворі пагони, знищити пошкоджене листя.