Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чорниця


26.06.2013

Чорниця - лісова ягода, медоонос. Особливою популярністю вони користується у Японії. Причому перевага там віддають ягодам, зростаючим якомога ближче до полярного кола (200 - 300 км). Японці вважають так тому, що в цих місцях немає забруднень навколишнього середовища, і чорниця росте сильною, містить найбільшу кількість антоціанів. А це і є саме та чудове речовина, за яке ця ягода так цінується.

КРІМ корисних властивостей, чорниця славиться своїм надзвичайним смаком. Її можна з упевненістю назвати таким собі “північним ласощами”. Ця куляста чорна з сріблястим нальотом ягода містить у своєму складі до 30% цукрів. З неї виготовляють різні напої, сиропи, варять варення і киселі. Бджоли просто обожнюють кущі чорниці в пору їх цвітіння і швидко наповнюють вулик чорничним медом. Він майже прозорий з червонуватим відтінком і неперевершеним ароматом. Цей мед є не тільки смачним продуктом, але і дуже цінним. Сік з ягід чорниці діє в організмі як бактерицидний засіб. І запросто справляється зі збудниками черевного тифу і дизентерії. 
До корисних властивостей чорниці варто віднести і чудове поєднання в її складі вітамінів і мікроелементів, що благотворно впливають на обмінні процеси в організмі людини. Це і вітаміни групи В (В1, В2), а так само вітаміни С і РР. Мікроелементи калій, магній, кальцій, мідь і залізо. Вітамін В1 сприяє перетворенню вуглеводів їжі в енергію. Він просто необхідний нашому організму для нормального функціонування нервових клітин і м’язів. А вітамін В2 бере активну участь у синтезі АТФ і окислювально-відновних реакціях. Рутин служить зміцненню стінок судин і нормалізує очний тиск. Поєднання в чорниці вітамінів В і С надає їй судино- зміцнюючих і протианемічних властивістей. Що в свою чергу позитивно впливає на пам’ять і підвищує стійкість організму до стресових ситуацій.
Але найкориснішим властивістю чорниці вважається наявність в ній у великій кількості такої речовини як антоціани. Це одні з найбільш дієвих природних антиоксидантів. Крім цього, саме вони покращують кровопостачання сітківки ока, відновлюють її пошкоджені ділянки і підвищують гостроту нашого зору. Наявність в чорниці дубильних речовин робить її незамінним засобом проти діареї. Відваром з ягід успішно відновлюють мікрофлору кишечника. Чорниця низькокалорійна і при всіх своїх перевагах може з успіхом використовуватися в дієтичному харчуванні.
Для людей, що займаються розумовою працею, ця ягода просто знахідка. Незамінна вона і для тих, чия професія передбачає тривале напруження зору. Завдяки наявності у складі чорниці антикоагулянта вона активно знижує згортання крові. Що робить її надзвичайно корисною в цілях профілактики інфаркту міокарда та утворення тромбів. Всі ці корисні властивості чорниці роблять її буквально “лісовим лікарем”, здатним протистояти будь-яким хворобам.