Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чудодійна cкорцонера проти радіації


13.06.2014

Скорцонера, або чорний корінь містить великий набір біологічно активних речовин, які надають енергії і за своєю біологічною активністю вдвічі перевершує женьшень, захищає від радіації, поліпшує самопочуття онкохворих. У цієї рослини є ще кілька назв: солодкий корінь, козелець, чорна морква, солодкий іспанський корінь.

БАТЬКІВЩИНА скорцонери - Середня і Південна Європа. Це дворічна коренеплідна рослина. Вона відома з часів Олександра Македонського. Здавна чорний корінь вирощували для лікування наслідків зміїних укусів.
Вчені стверджують, що в скорцонері дуже багато калію, магнію, заліза, фосфору. У рослині є інулін. І тому скорцонера визнана корисною діабетикам. Основні вітаміни, які є в корені і листі - С, E, B1, B2, PP, бета-каротин. Вчені відзначають, що чорний корінь містить великий набір біологічно активних речовин, які надають енергії, і за своєю біологічною активністю вона вдвічі перевершує женьшень. А російський ґрунтознавець, професор Микола Сибірцев ще наприкінці 19-го століття довів, що скорцонера ефективно захищає організм від впливу радіації. Такі висновки були зроблені на основі результатів експерименту під час проведення якого опромінювали щурів. Деякі з піддослідних гризунів загинули за лічені хвилини, значна частина – другого дня. І лише ті, яких годували скорцонерою, були активними, енергійними, як і до опромінення.
Протипухлинна активність цієї рослини поширюється на ракові метастази. Недарма ж ще за часів колишнього СРСР у Московському науково-дослідному онкологічному інституті ім. Герцена скорцонеру давали хворим на рак як харчову добавку по одній чайній ложці тричі на день. Самопочуття хворих значно поліпшувалося, вони ставали активнішими, енергійнішими.
Скорцонера має приємний солодкуватий смак, легко засвоюється організмом. Свіжі та сушені корені використовують для заправки супів, їх відварюють, підсмажують. Входить порошок сушеної скорцонери до складу сумішей для перших страв.
Якщо з кореня видалити шкірку, вимочити його у воді, а потім, порізавши, підсмажити в олії, посипавши сухарями, ви отримаєте велике задоволення. Молоде листя скорцонери придатне для додавання в зелені салати.
Рослину визнано медоносом. На пасовищах корови із задоволенням поїдають цю скорцонеру, після чого надої підвищуються.

ВИРОЩУВАННЯ
Виростити чорний корінь під силу будь-якому городнику. Рослина посухостійка і холодостійка. Чорний корінь вирощують на глибоко оброблених, пухких, з нейтральною реакцією ґрунтах з великою кількістю перегною. Насіння висівають у рядки з міжряддями 20-30-40 см на глибину 2 см. При посіві змішують з торфом. При весняному посіві сходи з’являються на 20 день. Можна висівати до серпня. На перший рік утворюється розетка листя і м’ясистий корінь. Його восени витягують із землі дуже обережно, щоб не вийшов молочний сік. Інакше корінь втратить смак і згниє. Потім листя обрізають, корінь трохи підсушують перед зберіганням. Можна залишити корінь до весни і викопати відразу після сходу снігу. Інакше рослина піде в ріст, зацвіте, дасть насіння.