Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дари літа до зимового столу


29.08.2013

Літо добігає свого кінця, треба встигнути схопити і зберегти його зігріті сонцем щедрі дари, аби і взимку було чим поласувати і згадати, що вродило у вашому саду і на городі. Пропонуємо оригінальні рецепти заготівель.

Помідори в желе
У літрові банки покласти лавровий лист, порізану кільцями цибулю, гвоздику, чорний перець горошком. Маленькі помідори проткніть зубочисткою біля плодоніжки. Наріжте кружечками різнобарвний (червоний, жовтий, зелений) болгарський перець. Покладіть підготовлені помідори і перець в банки зі спеціями. Приготуйте маринад: на літр води 2 ст. ложки солі, 2 ст. ложки цукру, півсклянки оцту 9%-ого. Маринад прокип’ятіть, дайте охолонути, додайте 12 ст. ложок желатину. Почекайте 40-60 хвилин, щоб желатин розпустився. Доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Залийте маринадом помідори, банки накрийте кришками, стерилізуйте годину. Закатайте.

Помідори з вишневим листом
10 кг помідорів, кріп, 60 г кореня хрону, 60 г перцю стручкового солодкого, листя вишні і 20 г перцю стручкового гіркого .
Усі продукти з рецептури очистити й укласти в простерилізовані банки. Приготувати розсіл з 8 л води та 400 г солі, тричі залити помідори киплячим розсолом. Банки укупорить.

Помідори в яблучному соку
Помідори дрібних сортів старанно вимити, проколоти зубочисткою біля плодоніжки і укласти в банки. Двічі залити киплячою водою, витримуючи щоразу по 5-10 хв. Наприкінці залити киплячим яблучним соком із сіллю (на 1 л яблучного соку потрібно 30 г солі), відразу ж закатати й перевернути банки догори дном до остигання.

Томати в желатині
Желатин ( ст. ложка) попередньо замочити для розбухання на 30 хв. На дно літрової банки покласти пучок зеленого кропу чи парасольку, 2-3 дольки часнику. Потім щільно укласти різані помідори (середні розрізати навпіл, великі - на 4 частини).
Приготувати розсіл. На літр води ст. ложка оцтової кислоти, 1,5 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, остудити, додати набряклий желатин. Підігріти, але не кип’ятити. Залити томати і стерилізувати 10-15 хвилин. Закатати.

Огірки в кетчупі
На 2 літрові банки – 2 кг огірків, пачка кетчупу чилі, склянка цукру, 2 ст. л. солі, склянка оцту, кріп, часник, хрін за смаком.
Огірки вимити, видалити плодоніжки, нарізати шматками. У простерилізовані банки укласти кріп, хрін, часник, огірки. Залити банки киплячою водою на 20 хвилин, потім її злити.
Приготувати маринад: змішати літр води, кетчуп, цукор, сіль і оцет. Довести до кипіння, залити огірки і відразу закатати кришками, перевернути догори дном, укутати до остигання.

Фарширований перець
3 кг перцю, кг моркви, 3 великі буряки, 3 цибулини, помідори, сіль.
Вимити помідори й приготувати з них томатний сік. Сік варити на слабкому вогні 30 хвилин. Перець, моркву, цибулю й буряк вимити й очистити. У перцю видалити насіннячко. Моркву й буряк натерти на великій тертці. Цибулю нашаткувати. Наповнити перець овочами, укласти в банки, залити гарячим томатним соком і закрутити, перевернути, укутати. Остиглі банки поставити в прохолодне місце.

Салат із солодкого перцю й томатів
1 кг солодкого перцю, 1 кг томатів, 200 г ріпчастої цибулі, 100 г часнику, 100 г олії, 50 г цукру, 40 г солі.
Перець і томати вимити, нарізати кружечками, цибулю й часник очистити й нарізати: цибулю - кільцями, часник - дрібними часточками. Овочі акуратно змішати, додати сіль, цукор, олію. Після виділення соку прокип’ятити 15 хвилин з моменту закипання, розлити в стерильні банки, закатати, перевернути до повного остигання.

Салат овочевий з рисом
2 кілограми стиглих помідорів, кілограм цибулі, кілограм болгарського перцю, кілограм моркви, склянка рису, головка часнику, по 3 столові ложки солі та цукру, олії.
Нарізану цибулю і перець обсмажити в олії протягом 10 хвилин. Рис зварити до напівготовності. Помідори нарізати, моркву натерти на крупній тертці. Змішати всі овочі з рисом, додати сіль, цукор і тушкувати протягом 30 хвилин на слабкому вогні. У самому кінці додати пропущений через прес часник. Розкласти овочі з рисом по банкам, закатати.

Салат з буряка, моркви і яблук
По кілограму буряка, моркви, яблук, помідорів, цибулі. Також потрібні склянка олії, сіль, цукор.
Яблука, буряки та моркву натерти на крупній тертці. Цибулю нарізати півкільцями, а помідори – часточками. Всі інгредієнти змішати і тушкувати в олії протягом півтори години. Після цього гарячий салат розкласти по банках і закрутити.

Салат «Єралаш»
Потрібно по 10 штук: баклажанів, ріпчастої цибулі, болгарського перцю, помідорів, 5 зубків часнику, чайна ложка 70% оцтової есенції, 200 мг олії без запаху, 2 столові ложки солі, 4 столові ложки цукру, 1 чи 2 стручки гіркого перцю.
Баклажани нарізаємо кружечками завтовшки один сантиметр, не очищаємо від шкірки, кладемо в підсолену воду, доводимо до кипіння, воду зіллємо. Болгарський перець наріжемо соломкою, гострий перець і ріпчасту цибулю наріжемо колечками, часник подрібнимо, помідори поріжемо. Все змішаємо, додамо олію, цукор, сіль і варимо 40 хвилин, помішуючи. За 10 хвилин до готовності додамо оцтову есенцію. Викладемо салат у стерильні банки і закатаємо без стерилізації. Закутаємо і так залишимо на 5 або 6 годин.

Салат кабачковий
Потрібно 5 або 7 помідорів, 2 кілограми кабачків, 3 морквини, 10 цибулин, 5 штук болгарського перцю, склянку соняшникової олії, 2 ст. ложки солі, склянку цукру, 350 грам томатної пасти.
Кабачки наріжемо кубиками, помідори скибочками. У літрі холодної води розведемо пасту, додамо олію, сіль і цукор, поставимо на вогонь. Після закипання опустимо кабачки на 10 хвилин, потім додамо перець і варимо 10 хвилин, потім моркву і цибулю теж тушкуємо 10 хвилин. Як закипить, покладемо на 10 хвилин помідори. Вимкнемо і додамо столову ложку оцту. Розіллємо ще гарячу суміш у простерилізовані банки і закриємо кришками, укутаємо.

Кабачки в аджиці
Кабачки - три кілограми; помідори - сім кілограмів; часник - сто грамів; перець гострий - дві штуки; перець болгарський - чотири штуки; склянка олії; склянка цукру; сіль - 2 ст. ложки; оцет (9%) - півсклянки.
Кабачки промити, обчистити шкірку, нарізати кубиками. Помідори промити і порізати на шматочки. Часник очистити. Перець гострий тільки помити, серцевину з насінням не видаляти, також потрібно промити і перець болгарський.
Потім перемолоти на м’ясорубці помідори, перець солодкий і перець гострий, а також часник. Отриману масу перекласти в каструлю і перекласти кабачки, розмішати, потім влити олію, додати цукор і сіль, влити оцет і проварити тридцять хвилин з моменту закипання. Після цього потрібно буде перекласти у готові вже простерилізовані і просушені банки. Закатати лакованими кришками. Стерилізувати консервацію не потрібно.